Alevilerden AKP’ye tepki

Alevilerden AKP’ye tepki

Alevi federasyonları: AKP’nin çalıştaylarında hiçbir çözüm üretilmedi...

Hükümetin yeni Alevi açılımıyla ilgili ortak açıklama yapan üç Alevi federasyonu, AKP’nin bundan önceki 7 çalıştayında Alevi sorununu çözmek için hiçbir çözüm üretilmediğini belirtti. Alevi federasyonları, inançlar ve acılar üzerinden siyaset yapılmaması çağrısında bulundu.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi Dernekleri Federasyonu (AVF) Genel Başkanı Rıza Eroğlu ve Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut imzasıyla yayınlanan ortak açıklamada, Türkiye’de hak, adalet ve toplumsal barış sorunlarının devam ettiği, Alevilerin zorla asimile edilmek istendiği ifade edildi.

Açıklamada, “Hükümetler, özellikle 12 yıllık AKP iktidarı, Alevi inancımızı kendilerine göre dizayn etmeye çabalıyorlar. Sorunun çözümü için Alevi toplumu ve temsil kurumları ile müzakere yapılmıyor. Çözüm önerileri geliştirilmiyor. Avrupa İnsan Haklarının verdiği kararlar uygulanmaya konulmuyor. Aksine Alevileri tedirgin eden kamusal alanlara yönelik uygulamalara ağırlık verilmektedir. AKP iktidarı döneminde gerçekleştirilen 7 Alevi çalıştayı sonucunda, Alevi sorununu çözmek için hiçbir çözüm üretilemedi. Sorunlar, müzakereler ve sorunun muhatapları ile çözülür. Hükümet bunun tersini yapıyor. Alevi toplumunu ve temsili kurumlarını muhatap almıyor. Aleviler olmadan Alevilik sorunları çözülemez.” denildi.

‘İNANÇLAR VE ACILAR ÜZERİNE SİYASET YAPILMASIN”
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Alevi toplumu ve temsilci 3 federasyonumuz, Alevi-Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonu olarak Hükümetin ve özellikle Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Alevi toplumunun sorunlarına yönelik açıklamalarını dikkatle izlemekteyiz. Alevi inancımızın ve eşit yurttaşlık taleplerimizin çözüme kavuşması taraftarıyız, sorunun muhatabıyız. Bu gücü ve ikrarı toplumumuzda, inancımızda ve temsiliyetimiz de alıyoruz.

Ülkemizde temel sorunlar çözüm bekliyor. Alevi sorunu, Kürt sorunu, demokrasi, hak ve adalet sorunları, kadın ve çevre sorunları başta olmak üzere bir dizi sorunlar çözüm beklemektedir. Sorunların çözümleri ortak akıl ile çözülmelidir. Günlük siyasi çıkarlara göre yapılmamalıdır. Tarihimle yüzleşilmeli, arşivler açılmalı ve sorunların çözümü ortaklaştırılmalıdır. Acılar giderilmelidir. Tek taraflı, sorunun muhatapları bilgilendirilmeden, sorunlar müzakere edilmeden, yapılacak açıklamaların bizler için bir bağlayıcılığı olmayacaktır. Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun inancımızın kutsal toprağı Dersim’de yapacağı açıklamaları bu çerçevede değerlendirmekteyiz.

Çözümün adresi bellidir. Biz muhataplar olarak hazırız. Sorun Alevi toplumu ve kurumları muhatap alınarak tüm siyasal partileri ve dinamikleri ortaklaştırarak, güvene dayalı, şeffaf ve politik çıkarlar gözetilmeden yapılmalıdır. Biz buna hazırız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler