Ali Babacan'ın hedefinde Erdoğan'ın Ayasofya sözleri var: "Ciddi bir tutarsızlık"

Ali Babacan'ın hedefinde Erdoğan'ın Ayasofya sözleri var: "Ciddi bir tutarsızlık"

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin yeni açtığı genel merkezinde ilk kez gazetecilerle toplantı düzenlerken, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin yeni açtığı genel merkezinde ilk kez gazetecilerle toplantı düzenlerken, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Babacan, AKP'nin Ayasofya kararı konusunda geçmişteki açıklamalarıyla şimdiki tutumunun çeliştiğini belirtirken ekonomik sorunlara çözüm üretemediği için "milli ve dini hassasiyetleri ön plana çıkararak siyasi destek sağlamaya çalıştığını" söyledi.

"BU ESERİN KORUNMASI..."
BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, Babacan, Ayasofya'nın ibadete açılması ve bunun uluslararası yansımalarına ilişkin soruya, "Ümit ediyorum yöneticiler içerideki, dışarıdaki yansımalarını hesap ederek bu kararı almışlardır. Sonuçları hep beraber göreceğiz. Hayırlı olsun diyorum" yanıtını verdi.

Ayasofya'nın dünyanın ortak kültür mirası olduğuna dikkat çeken Babacan, "Bu çok kıymetli eserin hem fiziki şartları, hem de tarihi anlamının, öneminin mutlaka yaşatılması gerekiyor. Bu perspektifle bu eserin korunması gözetilmesi gerekiyor. Ama hem ruhuyla hem fiziksel yapısıyla korumak önemli olacak. Şu anda izliyoruz" dedi.

"TUTARSIZLIK" ELEŞTİRİSİ
İktidar sözcülerinin, Ayasofya konusunda önceki açıklamalarıyla bugünkü açıklamalarının çeliştiğini ve "tutarsızlıklar olduğunu" kaydeden Babacan, "Bu yönetimin en önemli sorunu tutarsızlık. Ne değişti dünden bugüne. Ayasofya'dan bağımsız söylüyorum. Her konuda böyle. Şartlar çok zorlu. İnsanlar, daha kötü olur düşüncesiyle siyasi desteğini sürdürüyor, daha iyi olacağı hayali yok. Biz bunun için kurduk partiyi" dedi.

İktidarın bütün açıklamalarını "tutarsız" olarak nitelendiren Babacan, "Yönetimin en büyük sorunu, Ayasofya konusundan bağımsız söylüyorum, tutarsızlık, her konuda" değerlendirmesini yaptı.

Babacan, bu sözleriyle, Erdoğan'ın Ayasofya konusundaki önceki açıklamalarını mı kastettiği konusunda da "Her konuda… Herhangi bir başlığı cımbızlayın, ne denilmiş, ne yapılmış görülür. Ciddi bir tutarsızlık" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ
Erdoğan, 18 Mart 2019 tarihinde seçim özel yayınında Ayasofya tartışmalarına değinmişti. Erdoğan, Ayasofya’nın cami yapılmasını isteyenlerin dünyayı tanımadıklarını belirterek, “Bunun bir götürüsü var, onun bizim için faturası çok daha ağırdır” demişti.

Erdoğan, henüz üzerinden bir yıl geçen konuşmasında şunları kaydetmişti:

“Bu oyunlara gelmeyelim diye, çünkü bunlar da bir tahriktir, bu tahrik unsurlarını bozalım diye özellikle bunun açıklamasını yapmak durumunda kaldım. Zaman zaman da aslında bunu söylüyorum, ama başka düşüncelerim de var, ama bunlar konuşulmaz, bunlar yapılır. Hani mesela orada bir sergi yapıldı, orada Kur’an tilaveti de yaptık, belli bir bölümünde şu anda namaz da kılınıyor. Bunları da aşmak bizim için sorun değil, aşarız. Ama getirisi, götürüsü nedir, bunu da burada açıklamam doğru olmaz. Bunun bir götürüsü var, onun bizim için faturası çok daha ağırdır. Unutmayalım, şu anda dünyanın çok çeşitli ülkelerinde bizim binlerce camimiz var. Acaba bunu söyleyenler o camilerin başına ne gelir, bunu düşünüyor mu? İşte şu anda kundaklama hareketleri, şunlar, bunlar, birçok şeyler yapılıyor. Bunları düşünmeden söylüyorlar, bunların hesabını yapmadan söylüyorlar. Kusura bakmasınlar, bunlar dünyayı tanımıyorlar, muhataplarını bilmiyorlar. Onun için ben bir siyasi lider olarak bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim. İslam dünyasının şu anda biz yükünü çekiyoruz, nerede ne oluyor, ne olabilir, bunların hepsini düşünmek zorundayız. Onun için hassas olacağız, dikkatli olacağız.”

ALİ BABACAN DEVA PARTİSİ'NİN NEDEN KURULDUĞUNU DA AÇIKLADI
Öte yandan aynı toplantıda Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, DEVA Partisi'nin neden kurulduğunu açıkladı. Babacan, ''İşlerin daha da kötüleşeceğini gördüğümüz için bu siyasi partiyi kurmaya karar verdik'' dedi.

 

Ekonomi dışındaki gündem maddelerinin sürekli ön planda tutulduğunu savunan Babacan, vatandaşların hassasiyet gösterdiği dini ve milli konuların ön plana çıkarıldığını söyledi.

Babacan, "İşlerin daha da kötüleşeceğini gördüğümüz için bu siyasi partiyi kurmaya karar verdik. Amacımız, bütün planlarımız, hazırlıklarımız iş başa düştüğünde, yani Türkiye'yi yönetme sorumluluğu üzerimize düştüğünde planlarımızla, projelerimizle ve kadrolarımızla tamamen hazır hale gelmek" dedi.

'CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLACAK MISINIZ?'
"Cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız? Abdullah Gül aday olursa destekleyecek misiniz?" sorusu üzerinde de Babacan, şu ifadeleri kullandı:

"A planı için konuşuyorsak, ona daha vakit var. B planı için de erken seçim kararı aldığı anda o gün konuşulur ama bu işin bir doğası vardır, tabiatı vardır. Bir siyasi parti varsa, o siyasi partinin genel başkanı varsa, orada da iddialı bir duruş gerekir yoksa niye bu çalışmalar yapılıyor?"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler