Altın fiyatları kritik seviyenin üzerinde

Altın fiyatları kritik seviyenin üzerinde

Altın fiyatları bugün açıklanacak ABD enflasyonu öncesinde bankacılık sektöründeki kargaşa nedeniyle 1900 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Değerli metalde bugün açıklanacak enflasyon verisi de yakından izlenecek.

ALTIN fiyatları kritik seviye olan ons başına 1900 doların üstüne çıktı.

Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) ve New York merkezli Signature Bank'ın iflası sonrası piyasada oluşan panik, güvenli liman talebini artırdı. Yatırımcılar, bugün açıklanacak enflasyon verisi öncesinde, banka iflaslarının olası bir bankacılık krizine dönüşebileceği endişesiyle altına yöneldi.

ABD’li SVB’nin iflasının ardından bankacılık sisteminde geniş kapsamlı bir kriz görülebileceği yönünde kaygılar oluşmaya başladı. Öte yandan yatırımcıların Fed’in agresif faiz artırımı döngüsünü sonlandırabileceği beklentileri ise arttı.

DOLAR GERİLEDİ

Bu gelişmeyle birlikte dolar birkaç haftanın dip seviyesine yakın seyretti. Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi dün yüzde 0,9 gerileyerek 103,47 ile bir ayın dip seviyesini gördü. Dolar, yen ve Euro karşısında da geriledi.

Altın fiyatları da doların düşmesi ve güvenli liman talebinin artmasıyla beş haftayı aşkın sürenin zirve seviyesine yükseldi. Sabah saatlerinde değerli metal bir miktar gerilese de banka iflaslarından sonra Fed’in faiz artırım hızını azaltacağı yönünde beklentiler sayesinde ons başına 1900 dolar eşiğinin üzerinde kaldı.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Altının spot piyasadaki ons fiyatı sabah saatlerinde 1911 dolar seviyesinde işlem gördü.

Gram altın ise piyasalarda 1165 TL'den alıcı buldu. Çeyrek altın 1885, Cumhuriyet altını ise 7 bin 796 TL’den işlem gördü.

YATIRIMCI GÜVENLİ LİMANA YÖNELDİ

İntegral Yatırım Forex ve VİOP Bülteni’nde yatırımcının risklere karşı güvenli limana yönelmesiyle altının destek bulduğu belirtildi. Bültendeki değerlendirmeler şöyle oldu:

"Cuma günü ABD'nin önde gelen bankalarından SVB’nin ve hafta sonu New York merkezli Signature Bank'ın batmaları sonrasında yatırımcıların güvenli limanlara yönelmeleri ABD tahvil getirilerinde keskin düşüşlere yol açtı.

ABD'de Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) ve ardından New York merkezli Signature Bank'ın iflas etmesiyle yatırımcılar güvenli limanlara sığındı.”

ENFLASYON VERİSİ İZLENECEK

Analizde kritik enflasyon verisinin yakından izleneceği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Gelişmelerin ardından para piyasalarında da Fed ‘in faiz artışlarına devam etmeyeceği en olası senaryo olarak fiyatlandı. Tüm bu gelişmeler önderliğinde Fed 22 Mart'taki Para Politikası Toplantısında pas geçebilir beklentileri fiyatlandı. Bugün ABD TÜFE verileri açıklanacak. Veriler altının yön bulması bakımından önemli olacaktır.

İstihdam verileri ile başlayan yükselme hikayesi 1872 seviyesinde gelen yukarı yönlü risk iştahı etkisiyle birlikte altında zirve fiyatlamalar görmekteyiz. Açıklanan veriye bağlı olarak seans içerisinde dolar endeksinde geri çekilme hareketinin devam etmesi halinde 1920 seviyesi direnç olarak izlenebilir.

Buna karşın verinin beklentilerden sapmasına bağlı olarak dolar endeksinde yaşanabilecek olası yükselişlerde 1872 seviyesi destek olarak takip edilebilir."

TAHMİNLER YÜKSELDİ

Öte yandan çok uluslu Amerikan bankası Citi de altının ons fiyatına yönelik tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Banka bu yılın ikinci çeyreği için fiyat tahminini artırarak 1875 dolara çıkardı. Bankanın ikinci çeyrek tahmini 1800 dolar düzeyindeydi. Citi, üçüncü ve dördüncü çeyrek için ise tahminlerini 50’şer dolar artırarak sırasıyla 1900 ve 1905 dolara yükseltti.

Citigroup analisti Doshi konu ile ilgili bilgi notunda, "TÜFE verileri kritik olmaya devam ederken son piyasa gelişmelerini yapısal olarak altın fiyatları için daha destekleyici görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler