Atatürkün Çankırıya gelişi törenlerle kutlandı

Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi törenlerle kutlandı

Atatürk’ün Çankırı’ya Gelişi ve Şapka İnkılâbının 87. Yıl Dönümü Düzenlenen Törenle Kutlandı.

Atatürk'ün Çankırı'ya geliş tarihi olan 23 Ağustos 1925 tarihi yapılan tören ve toplantılarla Çankırı'da anıldı.

Atatürk anıtının önünde düzenlenen törene Vali Vahdettin Özcan, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Garnizon Komutanı Tankçı Kurmay Albay Özkan Ulutaş, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
 
Ulu Önder Atatürk’ün Çankırı’ya gelişini temsil eden Türk Bayrağı Yaranlar tarafından Vali Özcan’a teslim edildi. Vali Özcan teslim edilen Türk Bayrağını öperek teslim aldı.
 
ataturkcankirida-sozcu-resim-081.jpg
 
Çelenk koyma törenine takiben Belediye Başkanı İrfan Dinç’in yapmış olduğu konuşmanın ardından, Atatürk’ün 87 yıl önce Çankırı’da geceyi geçirdiği şimdi Güzel Sanatlar Lisesi olarak kullanılan Selahattin İnal Güzel Sanatlar Lisesi’nde açılan, Atatürk’ün fotoğraflarından oluşan sergi gezildi ve binadaki özel oda ziyaret edildi. Vali Özcan burada bulunan ziyaret defterine: “23 Ağustos 2012 Perşembe günü Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Taşmektep'te kaldığı odayı ziyaretten onur ve gurur duydum. Çankırılılar olarak 31 Ağustos 1925 gecesi Atatürk’ü bu odada misafir etmenin onurunu birlikte tekrar yaşadık. Aziz Atatürk; sen rahat uyu. Kurduğun Cumhuriyet ilelebet payidar olacaktır. Sen ve arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz.” diye yazdı.
 
100. YIL KÜLTÜR MERKEZİ'NDE KONFERANS
Ulu Önder Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinin 87. Yıl dönümü dolayısıyla 100. Yıl Kültür Merkezi’nde Atatürk ve Çankırı konulu konferans, Çankırı Karatekin Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen tarafından verildi.
 
Konferansa Vali Vahdettin Özcan, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Garnizon Komutanı Tankçı Kurmay Albay Özkan Ulutaş, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan daire amirleri ve personeli ile vatandaşlar katıldı.
 
Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen konferansta; “Batı emperyalizmine karşı 20.yüzyılın en şanlı direnişini örgütleyerek bu toprakları düşmana çiğnetmeyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öz be öz Türk yurdu olan Çankırı’ya teşriflerinin 87.yılı münasebetiyle burada bulunuyoruz.
 
Milli günler, kurtuluş günleri ve bu gün burada andığımız Mustafa Kemal Paşa’nın Çankırı’yı ziyareti gibi özel günler şehirler açısından fevkalade önemlidir.
 
Bu gibi özel günlerde yapılan programlar protokol cümlesinden sayılmakla birlikte daha geniş bir çerçevede bakıldığında şehirlere kimlik katarlar. Şehirler bu özel günlerde kendi kimliklerini ifade etme, kendilerini anlamlandırma, toplumsal birliği ve dayanışmayı yaşatma arzularını ortaya koyarlar.
 
Sözle bir şey ifade edilmese bile burada toplanmamız dahi başlı başına bir anlam ve değer ifade etmektedir.
 
Türk milletini modern dünyanın imkanlarıyla buluşturacak olan inkılaplardan biri olan şapka inkılabını başlatmak ve İstiklal Savaşındaki hizmetlerinden dolayı Çankırı halkını onurlandırmak üzere bundan 87 yıl önce bu gün bir saat önce Çankırı’ya teşrif buyurmuşlardır.
 
23 Ağustos öğleyin geldiği Çankırı’da halkın sevgi gösterileriyle karşılanmış ve belediyede kendisine buzlu ayran ikram edilmiştir. Öğle yemeğini kız orta okulunda yiyen Atatürk’e burada keklik ve meşhur Çankırı kadayıfı ikram edilir.
 
Kastamonu dönüşü 31 Ağustos gecesi Çankırı’ ya gelen Mustafa Kemal Paşa Taş Mektep’te misafir edilmiştir. Geceyi Çankırı’ da geçiren Mustafa Kemal Paşa 1 Eylül 1925’ te Çankırı’dan uğurlanır.
 
Mustafa Kemal Paşa’nın Çankırı’ yı ziyaret ettiği 23 Ağustos günü 1929’dan itibaren Gazi günü olarak kutlanmaktadır.
 
Bugün Çankırı’da büyük bir mahalleye İsmi verilen Mustafa Abdülhalık Renda Atatürk’e nikah şahitliği yapacak kadar yakın bir isimdir. Atatürk vefat ettiğinde bir gün Cumhurbaşkanlığına vekalet etmiştir. Hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyet döneminde çok önemli görevlerde bulunmuş olan Mustafa Abdülhalık Renda Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinden Yanya’ya iskan edilmiş Türklerdendir. 1923’ de Çankırı milletvekili seçilmiş ve bakanlık ve uzun süre meclis başkanlığı yapmış bir Çankırılı'dır.”diyerek konferansa katılan başta Vali Özcan olmak üzere katılımcılara dinledikleri için teşekkür ederek konferans sona erdi.
 
Konferansın ardından Vali Özcan Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen’e çiçek ve bir takım kitap hediye ederek vermiş olduğu bilgiler için kendilerine teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler