Azerbaycan intihar eden gazeteciyi konuşuyor

Azerbaycan intihar eden gazeteciyi konuşuyor

Azerbaycanlı gazeteci-yazar Aygün Aliyeva çok sayıda ilaç içerek intihar girişiminde bulundu.

AZERBAYCANLI gazeteci-yazar Aygün Aliyeva çok sayıda ilaç içerek intihar girişiminde bulundu. Eşi tarafından hastaneye yetiştirilen Aliyeva yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. İntihar girişiminden önce Aliyeva kendi Facebook sayfasına şu notu yazdı:

"Beni kandırdılar... Benim ölümümün müsebbibi Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi ve somut olarak Ramiz Rzayev (Yüksek Mahkeme Başkanı), Azertac News Agency eski genel müdürü, devletin milyonlarını kendi zimmetine geçirmiş Aslan Aslanov ve onun politikalarını sürdüren ve hakka girmeye devam eden Vügar Aliyev'dir."

Aygün Aliyeva'nın avukatı Behruz Bayramov da kendi Facebook sayfasında 16 yıllık meslek hayatında ilk kez bu kadar absürt bir durumla karşılaştığına vurgu yapan bir yazı kaleme aldı. Bayramov'un yazdıklarından Azerbaycan Devlet Ajansı (Azertag) muhabiri Aygün Aliyeva'nın 2022 yılında yasalara aykırı şekilde eski genel müdür Aslan Aslanov tarafından görevden alındığı, Yüksek Mahkeme’ye verilen itiraz dilekçesinin incelenmek üzere İstinaf Mahkemesi'ne gönderildiği, durumu inceleyen İstinaf Mahkemesi’nin Aygün Aliyeva lehine karar aldığı anlaşılmaktadır.

ramiz-rzayev-azerbaycan-mahkeme-baskani-resim-02.jpg
Azerbaycan Yüksek Mahkeme Başkanı Ramiz Rzayev...

Buna rağmen Yüksek Mahkeme 26 Şubat tarihinde eski kararı iptal etmiş ve 1 ay önceki tarihle yeni bir karar alarak İstinaf Mahkemesi’nin kararını geçersiz kılmıştı. İşine geri dönme veya tazminat alma ümidini kaybeden Aygün Aliyeva görev yaptığı devlet ajansının eski ve mevcut genel müdürlerinin yanı sıra Azerbaycan’ın en üst kademedeki yargı kurumunun başkanını suçlayarak intihara kalkıştı.

Helallik isteyen Aliyeva erdemli bir kadın olduğunu ve bırakıp gittiği iki kız evladının kendisini affetmeyeceğini bildiğini kendi Facebook sayfasında yazdı. Aliyeva Facebook notunda ikinci intihar girişiminin kendi sonu olacağını ifade ederek suçluların cezalandırılmasını istedi. Halihazırda yoğun bakımda tedavi edilen gazeteci-yazar Aygün Aliyeva’nın durumunun ciddiyetini koruduğu ifade edildi. Aygün Aliyeva’nın İhlas Haber Ajansı için çalıştığı da belirtildi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi’nin 70 yaşındaki başkanı Ramiz Rzayev 19 Nisan 2005 yılından bu yana (18 senedir) bu görevi sürdürmekte. Yüksek Mahkeme geçtiğimiz aylarda daha önce ağır hapis cezalarına çarptırılmalarına rağmen birkaç sene sonra beraat ettirilerek salıverilen eski istihbarat generallerinin 30’ar - 40’ar milyon dolarlık servetlerinin kendilerine iade edilmesi yönünde karar almıştı.

Yüksek Mahkeme Ekim 2005’te darbe girişimi, yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla tutuklanarak 14 sene cezaevinde kalmış Sağlık eski Bakanı Ali İnsanov’un 40 kilo altınının da kendisine iade edilmesine ilişkin kararın altına imza atmıştı. Mahkemenin kararında istihbarat generallerinin "Milyon dolarları bulan servetlerinin yasadışı yollardan elde etmedikleri belirlenmiştir" ifadesine yer verilmişti.

20 sene Azerbaycan Devlet Ajansı'nda Genel müdürlük ve Yönetim kurulu Başkanlığı yapan Aslan Aslanov geçtiğimiz Kasım ayında görevinden alınarak yerine Vügar Aliyev atanmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler