Berkin için keşif "zahmetli"ymiş

Berkin için keşif "zahmetli"ymiş

Berkin Elvan’ın polis tarafından vurulmasıyla ilgili soruşturmada, avukatların olay yerinde keşif yapma talebini reddeden İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi, akıllara durgunluk veren bir gerekçe gösterdi.

Gezi olayları sırasında polis tarafından atılan gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün boyunca sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybeden Berkin Elvan soruşturmasında keşif talebi ilginç bir gerekçeyle reddedildi. Mahkeme olay yerinde yapılacak keşfin “zahmetli ve masraflı” olduğunu gerekçe göstererek söz konusu talebi kabul etmedi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Faruk Bildirici tarafından yürütülen soruşturmada kapsamında Elvan ailesinin avukatları olay tarihi olan 21 Mayıs’ta Berkin’in vurulduğu Mithatpaşa Caddesi ile Gaziler Sokağı’nda keşif yapılmasını istedi. Bunun üzerine savcı Bildirici, 16 Mayıs’ta mahkemeye başvurarak keşif talebinde bulundu. Talebi bir ay boyunca değerlendiren İstanbul Nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesi ise keşif yerinin mahkemeden uzak olduğu gerekçesiyle çok zahmet ve masrafa neden olacağını belirtti. Mahkeme bu nedenle devletin zarara sokulmasının bir suç olduğunu belirterek keşif talebini reddetti.

Mahkeme kararında şu ifadeler kullanıldı: “Keşfin soruşturma aşamasında yapılması, keşfin kovuşturma aşamasına bırakılması ve hükmü verecek mahkemenin keşif faaliyetlerinin yerine getirmesinin beklenmesi durumunda bazı delillerin kaybolması tehlikesinin bulanabilmesi yanında, hükmü verecek mahkemenin bulunduğu yerden uzak olan olay yerine duruşma sırasında keşif yapmak üzere gidilmesi muhakemeye katılanlar açısından hem çok zahmet, hem çok masraf gerektirilebilir olmasından kaynaklanmaktadır...

“ZARURİ DEĞİL”
Tanık beyanlarının Cumhuriyet Savcılığı makamında alınabileceği, bunun için ayrıca keşif yapılmasının soruşturma aşamasında zaruri olmadığı, yapılması talep edilen keşfin kovuşturma aşamasında asıl mahkemesince zaten yapılacak olması da göz önünde bulundurulduğunda; yapılması istenilen keşif uygulamasında hukuki yarar bulunmadığı gibi, gereksiz yere keşif yaparak haksız menfaat sağlama ve devleti zarara uğratma şeklinde ortaya çıkan davranışların görevde yetkiyi kötüye kullanma suçunu oluşturacağı dikkate alındığında talebin reddine karar verilmesi gerekmiştir.” (TARAF)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler