BMden balyoz gibi karar!

BM'den 'balyoz' gibi karar!

'Balyoz tutuklamaları keyfi'

Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu Balyoz'dan tutuklu 250 kişinin durumunun düzeltilmesini talep etti
 
Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu (UNGWAD), Balyoz davasındaki tutuklulukların keyfi olduğuna hükmederek Türkiye Hükümeti’nden hakkında başvuru yapılan 250 tutuklunun durumunun düzeltilmesini talep etti.
 
16 sayfalık kararda, Türkiye’nin Balyoz yargılamasında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin keyfi tutuklama, âdil yargılama ve savunma hakkına dair üç maddesini ihlal ettiğine hükmedildi. BM, Türkiye’den sanıkların durumlarının telafi edilmesini istedi.
 
UNGWAD’ın usulleri gereği önce 5 Temmuz 2013′de Türkiye Hükümeti’ne iletilen görüş, bu tarihten iki hafta sonra, bugün, başvuruyu Vardiya Bizde platformu adına yapan insan hakları avukatı Jared Genser’e (Perseus Strategies Hukuk Bürosu) iletildi.
 
UNWGAD’in görüşü şöyle:
 
Yukarıda aktarılanların ışığında, Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu aşağıdaki görüşü oluşturmuştur:
 
"Balyoz ya da Sledgehammer davalarında özgürlüğünden alıkonulan 250 sanığın tutuklulukları keyfidir, Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi’nin 9 ve 14ncu maddeleri ile İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 9,10, ve 11nci maddelerinin ihlalidir; Keyfi tutuklamalar kategorisinde, Çalışma Grubu ‘nun başvuru incelemelerinde referans verdigi III kategorisine düşmektedir.
 
Oluşturulan görüş akabinde, Çalışma Grubu Türkiye Hukumeti’nden 250 kişinin durumunun İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesinin hükümlerine uygun olarak duzeltilmesini talep eder. Davanın tüm koşulları dikkate alındığında, Çalışma Grubu bir uygun çözümün, Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin 9ncu madde, 5nci paragrafındaki yaptırılabilir bir tazminat hakkı olduğunu takdir etmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler