Borsa tepetaklak!

Borsa tepetaklak!

Polisin dünkü yolsuzluk operasyonunu Gülen cemaati ve Başbakan arasındaki gerginliğin yeni safhası olarak algılayan piyasalar sarsıldı.

Borsa yerle bir
Polisin dünkü yolsuzluk operasyonunu Gülen cemaati ve Başbakan arasındaki gerginliğin yeni safhası olarak algılayan piyasalar sarsıldı.
 
facebook'ta paylas
Arşive ekleMail GönderYazdırYorum Yaz
Borsa yerle bir
 
Polisin dün gerçekleştirdiği operasyonu Başbakan Tayyip Erdoğan ve Gülen cemaati arasında dershanelerin kapatılması tartışmalarıyla tırmanan gerginliğin yeni bir safhası olarak algılayan piyasalar yerle bir oldu. Operasyon, yaklaşan seçimler öncesi siyasi risk endişelerini alevlendirirken, Başbakan’ın Konya’daki açıklamaları tansiyonu daha da yükseltti. Borsa İstanbul ’da BIST-100 Endeksi günü %5,21’lik kayıpla 70.946 puandan kapattı. Borsa İstanbul, dün dünyanın en fazla değer kaybeden borsası oldu. Dün yaşanan %5,21’lik düşüş 3 Haziran’da Gezi olayları sonrasında yaşanan %10,47’lik kayıptan sonra bu yılın en büyük ikinci düşüşü. Borsa İstanbul’da şirketlerin toplam piyasa değeri dün 26 milyar lira eriyerek 526 milyar liraya geriledi. 
 
Halkbank hisseleri çöktü 
Operasyon kapsamında mali polisin genel müdürlüğünde inceleme yaptığı ve Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın gözaltına alındığı iddia edilen Halkbank’ın borsadaki hisseleri günü %12,34’lük düşüşle 13.85 liradan tamamladı. Halkbank’ın bir önceki gün 19 milyar 750 milyon lira olan piyasa değeri dün yaklaşık 2.5 milyar liralık kayıpla 17 milyar 312 milyon liraya indi. Halka açıklık oranı %49 olan Halkbank’ta yatırımcıların dünkü zararı 1.2 milyar lirayı geçti. Bankacılık endeksindeki kayıp %6,2 oldu. Halkbank’tan öğleden sonra yapılan açıklamada ise “Yürütülen adli soruşturma kapsamında bankamızdan bilgi ve belge talep edilmiştir. Bankamız, olağan faaliyetlerini sürdürmekte olup gelişmeler hakkında kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir” denildi. 
 
Emlak GYO’da sert satış 
Kapanışa dakikalar kala genel müdürü Murat Kurum’un bilgisine başvurulmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldığını açıklayan Emlak GYO’nun hisseleri de adeta yıkıldı. Gözaltına alınan Ali Ağaoğlu ile ortak projeleri bulunan şirketin hisseleri %12,45 değer kaybetti. Gayrimenkul sektörü endeksi %9,45 düştü. 
 
Hükümetin dünkü operasyona karşılık verme ihtimali borsada ilginç hareketlere neden oldu. Gülen cemaatine yakın olduğu ileri sürülen Koza Grubu’nun hisselerinde sert satışlar yaşandı. Koza Madencilik %12, İpek Doğal Enerji %13, Koza Altın ise %6 düştü. İhlas Grubu’nun hisseleri de %12 civarında değer kaybetti. 
 
Taraf’ta şaşırtan hareket 
Öte yandan polisin gerçekleştirdiği hemen her operasyon sırasında borsadaki hisseleri uçuşa geçen Taraf gazetesinde de ilginç fiyat hareketleri yaşandı. İlk seansta yüzde 8 ile en çok yükselen hisse olan Taraf gazetesi, gün içerisinde yüzde 14 yükselerek 8.36 TL’ye kadar çıktı. İkinci seansın ikinci yarısında, hükümetin karşı hamle yapacağı endişelerinin güçlenmesi sonucu Taraf’ın hisseleri günü yüzde 4,63’lük kayıpla taban fiyat olan 7 liradan tamamladı.
 
Dolar ve faiz yükseldi
Operasyonun etkisiyle dolar 2.02 TL’den 2.0450 TL’ye çıkarken, 2 yıllık gösterge faiz yüzde 8,88’den yüzde 9,10’a çıktı. 
 
Dikkat çeken düşüşler (%) 
Halkbankası -12,34 
Emlak GYO -12,45 
İpek Doğal Enerji -13,70 
İhlas Holding -12,12 
Koza Madencilik -11,90 
Yapı Kredi Koray -11,90 
 
Gezi’den sonra 2. büyük düşüş 
16 Aralık 74.843
17 Aralık 70.946
Kayıp %5,21
 
DEĞERİ (MİLYAR TL) 
16 Aralık 552 
17 Aralık 526
Kayıp 26

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler