Bu habere eyvah eyvah denir!

Bu habere 'eyvah eyvah' denir!

Gişe rekorları kıran Eyvah eyvah filminin Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne gönderilen DVD’den çoğaltıldığı anlaşıldı.

Gişe rekorları kıran ‘Eyyvah Eyvah 2’ filminin korsan kopyasının Kültür ve Turizm Bakanlığı damgasıyla film henüz vizyona girmeden evvel Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne gönderilen DVD’den çoğaltıldığı anlaşılınca, köstebeğin peşine düşüldü.

Ata Demirer’in gişe rekoru kıran ‘Eyyvah Eyvah 2’ adlı filminin korsan kopyasının, Kültür ve Turizm Bakanlığı damgasıyla piyasaya sızdırıldığı ortaya çıktı.

İstanbul İl Denetim Komisyonu’nun geçen haftaki arama ve denetimlerinde, filmin çok sayıda korsan kopyası bulununca harekete geçen Bakanlık, korsan DVD’lerin film henüz vizyona girmeden evvel Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne gönderilen DVD’den çoğaltıldığını fark edince, köstebeğin peşine düştü.

NEREDEN ÇIKTI ARIYORUZ
Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, konuya ilişkin adli soruşturma ve idari inceleme başlatıldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bütün filmler vizyona girmeden önce bize bir DVD kopyası gelir. Denetim komisyonuna girer, komisyon inceler, filme kayıt tescili yapılır. Bu kayıt tescil işleminden sonra kopya film, dosyasına konur. Filmin tapu kaydıdır bu. Aynı prosedür söz konusu film için de uygulanmış. Korsan CD’lerin stüdyodan mı, taşıyıcı firmadan mı yoksa İstanbul İl Telif Hakları Müdürlüğü’nden mi çıktığı henüz belli değil.

Bu konuyla ilgili bakanlık ve firma arasında görüşmeler başladı. Adli soruşturma ve İstanbul İl Denetim Komisyonu incelemesi sürüyor. Bakanlık da konuyla ilgili idari inceleme başlattı. Bir daire başkanı arkadaşımızı da, konuyu incelemek üzere İstanbul’a görevlendiriyoruz.” 2006’da da, Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Müsteşar Yardımcılığı’nın odasının bulunduğu katta görev yapan çaycının, korsan CD sattığı ortaya çıkmıştı.

YAPIMCISI NE DİYOR

“EYYVAH Eyvah 2”nin yapımcılığını üstlenen BKM Film’den yapılan açıklamada, “Korsan kopyanın piyasaya nasıl sızdırıldığını bulmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’yle işbirliği içinde çalışıyoruz. Sonuca yaklaşmak üzereyiz. BKM Film olarak korsan konusunda çok hassasız” denildi.

BAKANLIKTAN YAZILI AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bir gazetenin bugünkü sayısında yer alan "Eyvah Eyvah Bakanlıkta Köstebek Var" başlıklı habere ilişkin açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi.

Haberin başlığı ve devamındaki ifadelerin, "Eyyvah Eyvah 2" isimli filmin kamuoyunda korsan olarak adlandırılan kopyasının doğrudan Kültür ve Turizm Bakanlığından çıkartılarak piyasaya sürüldüğünün net bilgi olduğuna dair bir anlam içerdiği vurgulanan açıklamada, "Oysaki haberin içeriğinde yer alan, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Dr. Abdurrahman Çelik’in beyanatlarından da anlaşılabileceği gibi, ’Eyyvah Eyvah 2’ adlı filmin korsan olarak piyasaya sürülmesini sağlayan kopyasının hangi aşamada dışarı çıkarıldığı henüz belli değildir" denildi.

Açıklamada, Genel Müdür Çelik’in, haberin içinde geçen şu beyanatına da yer verildi: "(Bütün filmler vizyona girmeden önce bize bir DVD kopyası gelir.

Denetim komisyonuna girer, komisyon inceler, filme kayıt tescili yapılır. Bu kayıt tescil işleminden sonra kopya film, dosyasına konur. Filmin tapu kaydıdır bu. Aynı prosedür söz konusu film için de uygulanmış. Korsan CD’lerin stüdyodan mı taşıyıcı firmadan mı yoksa İstanbul İl Telif Hakları Müdürlüğünden mi çıktığı henüz belli değil. Bu konuyla ilgili Bakanlık ve firma arasında görüşmeler başladı. Adli soruşturma ve İstanbul İl Denetim Komisyonu incelemesi sürüyor.

Bakanlık da konuyla ilgili idari inceleme başlattı. Bir daire başkanı arkadaşımızı da konuyu incelemek üzere İstanbul’a görevlendiriyoruz)."

Bahsi geçen haber nedeniyle ortaya çıkabilecek olası yanlış anlaşılmaları engellemek ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile personelinin haksız yere suçlanmasını önlemek için bu açıklamanın yapılmasının uygun görüldüğü bildirildi. (Kaynak: milliyet.com.tr)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler