Çankırı imalatı sahte ballar Nevşehirde yakalandı

Çankırı imalatı sahte ballar Nevşehir'de yakalandı

Çankırı imalatı "merdivenaltı" ballar Nevşehir'de yakayı ele verdi.

Nevşehir Belediyesi Zabıta ekiplerinin şehir merkezinde yaptığı denetimlerde Nevşehir'e Çankırı'dan getirildiği belirlenen sahte ballar ile değişik market ve bakkallarda kull anım süresi geçmiş çeşitli gıda maddelerine de el konuldu

Nevşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin denetim çalışmaları sırasında Cevher Dudayev Mahallesinde, Çankırı'dan getirdiği balları satmaya çalıştığı belirlenen S.Ç. isimli seyyar satıcı yakalandı. Satmaya çalıştığı balların sahte olduğunun belirlenmesi üzerine sahte ballara imha edilmek üzere el konuldu. Söz konusu şahsa Kabahatler Kanununun 32. maddesini ihlalden idari para cezası uygulaması yapıldı.

MERDİVENALTI BAL İMALATI ÇANKIRI'DA YAYGIN
Çankırı'nın bazı ilçelerinde son yıllarda "merdivenaltı" bal imalatı oldukça yaygın. Sahte bal üreticilerinin özellikle İstanbul ve Ankara'da bal satışlarını gerçekleştirdikleri ve haksız kazanç sağladıkları yıllardan beri bilinen bir gerçek. Ancak yeterli denetimin yapılmayışı ve bal üretimi yapanların yerinde denetlenmemesi nedeniyle ortaya çıkan fırsatçıların "sahte bal" üretimini sürdürdükleri yıllardır görülmekte. Özellikle bu sahte bal üreticilerinin "48 Muğla" plakalı araçları kullandıkları ve bu araçlarla başta Ankara, İstanbul ve Bursa gibi illerde bal satışı gerçekleştirdikleri öğrenildi.

İl Tarım Müdürlüğünün böylesi merdivenaltı sahte bal üreticilerine, gerçekleştirecekleri sıkı denetimlerle fırsat vermemesi ve Çankırı adının böylesi olaylara konu edilmemesi en büyük dileğimiz.

SAHTE BAL ÜRETİMİNE KARŞI ORGANİK BAL
Organik ürünler konusunda her geçen gün bilinçlenmenin yaşandığı ülkemizde çok değişik ürünlerin organik üretimi hızla artıyor. Vatandaşlardaki organik ürünlerle ilgili bilinç arttıkça üreticiler de kar oranı daha yüksek organik ürünleri tüketicilere sunma çabası içindeler. Son zamanlarda organik bal talepleri karşısında üreticiler harekete geçti. Çankırı’nın Çerkeş ilçesi Çaylı Köyü Yörük Mahallesindeki bahçesinde organik bal üretimi yapan Emekli Elektronik Mühendisi Taner Karagöz, vatandaşları sahte ballara karşı uyarıyor.

BAL ÜRETİMİNDE KİMYASAL ATIK TEHLİKESİ
Şekerden daha ucuza mal olan ve kanserojen özelliği nedeniyle kullanılması sakıncalı olan maddelerin arılara verilmesiyle üretilen balların çok ucuza satıldığını belirten Taner Karagöz şu bilgileri verdi:

"Sırf para kazanmak uğruna insan hayatını hiçe sayanlar gelişi güzel üretim yapıyorlar. Organik bal üretimi, kovanların bulunduğu bitki örtüsünün 5 km. çevresinde kimyasal atıklar, kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanılmamış olması gerekir. Kovanların ilkbahar ve sonbahar bakımları tekniğine uygun yapılmalı. Kovana bal katı çıkıldığında harici bir ilaçla müdahale yapılmamalı, herhangi bir besin verilmemelidir. Kovanların sağlıklı ve bal üretiminin verimli olması için kaymakamlıkların ve muhtarlıkların yabancı seyyar arı kovanlarını sorumlu oldukları bölgelere girmelerine izin vermemeleri gerekir. Çünkü yabancı arılar mevcut kovanların ırkını melezleştirir ve bal üretim verimliliğini düşürür. Halkımız organik bal tüketmek istiyorsa, kimin nerede, nasıl ürettiğini sorgulamalı. Bal üretilen bölgenin bitki örtüsü organik tarıma uygun olmalı" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler