Çankırı, şap hastalığı için alarmda

Çankırı, şap hastalığı için alarmda

Özellikle Kastamonu ve Çorum'da hızla yayılan

şap hastalığının Çankırı'da yayılmaması için Tarım İl Müdürlüğü önlem olarak hayvan pazarını dışarıdan gelen üreticilere kapatıyor. Yasağın bugünden itibaren uygulamaya geçeceği öğrenildi.

Yasağın önemli nedenlerinden biri de Kastamonu, Çorum ve Tosya'da hastalık nedeniyle kapatılan hayvan pazarlarına giremeyen üreticinin, yoğun olarak Çankırı'ya yönelmesi oldu.

Konuyla ilgili olarak Sözcü18.com'a özel açıklamada bulunan Tarım İl Müdürü Metin Karaoğlanoğlu "Başta Tosya olmak üzere komşu il ve ilçelerde şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarları kapatıldı. Bu yüzden Çankırı'ya giren hastalıklı hayvan sayısında artış görülmekte. Kendi hayvancılığımızı riske atmamak için böylesi bir uygulamayı bugünden itibaren uygulamaya koyacağız" dedi.

HASTA HAYVAN İLE SAĞLIKLI HAYVAN ARASINDAKİ
BAĞI KOPARMAK ZORUNDAYIZ
Kastamonu, Çorum illeri ile bu illere bağlı ilçelerde özellikle büyükbaş hayvanlard yüksek oranda görülen şap hastalığı nedeniyle kapatılan hayvan pazarları nedeniyle, çevre illerden Çankırı pazarına bol miktarda hastalıklı hayvan geldiğini, solunum yoluyla hızla yayılan bu hastalık nedeniyle Çankırı'da bazı ilçe ve köylerde hastalığın izine rastlandığını ifade eden Karaoğlanoğlu "Kısa bir süreliğine de olsa bölgemizde de izine rastlanılan şap hastalığının daha da yaygınlaşmaması konusunda müdürlük olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik. Öncelikli olarak hastalıklı hayvanlarla bizim sağlıklı hayvanlarımız arasındaki bağı koparmak zorundayız. Bu da ilimizdeki hayvan pazarının faaliyetine belirli bir süre son vermekle mümkün olacak. Yaptığımız duyurularla bugün itibariyle hayvan pazarı, çevre il ve ilçelerde hastalığın tamamen ortadan kalkmasına kadar kapalı tutulacak." dedi.

ÖMER ÇENDEK: PAZARIN KAPALI
OLMASI ÜRETİCİMİZ LEHİNE

Çankırı Süt ve Damızlık Sığır Üreticileri Birliği Başkanı Ömer Çendek de konuyla ilgili olarak haber merkezimize yaptığı açıklamada "Çevre il ve ilçelerde görülen şap hastalığı, bölgemizin hayvancılığını tehdit eder duruma geldi. Merkeze bağlı bazı köylerde ve ilçelerimizde düşük oranda da olsa son zamanlarda görülen şap hastalığı üreticilerimizi tedirgin ediyor. Tarım İl Müdürlüğümüzün konuyla ilgili olarak yaptığı çalışmalar sonucu, tamamen Çankırılı üreticilerimizi korumaya ve kollamaya yönelik hayvan pazarının kapatılmasını destekliyorum. Bu uygulama ile bölgemizdeki hayvancılığımızın daha da güvenli, dolayısıyla kazançlı duruma geçeceğini söylemek isterim" dedi.

Edinilen bilgilere göre Kastamonu ve Çorum illerinde büyükbaş hayvancılığı yapan birçok müteşebbisin özellikle İran ve Irak'tan kaçak olarak getirdikleri hastalıklı hayvanların, bölgede şap hastalığının yayılmasında önemli bir neden olduğu belirtildi.

Fotoğra 1: Tarım İl Müdürü Metin Karahanoğlu. Fotoğraf 2: Herhangi bir satışın gerçekleştirilmediği Çankırı Hayvan Pazarından bugünkü görünüm. Fotoğraf 3: Ömer Çendek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler