Çankırılı genç şair Petek Sinem Dulun'a ilk ödül Antakya'dan

Çankırılı genç şair Petek Sinem Dulun'a ilk ödül Antakya'dan

4. Altın Defne Genç Şiir Ödülü’nün sahibi Çankırılı, genç şair Petek Sinem Dulun oldu. Geçen yıl düzenlenemeyen “ödül töreni” 9 Temmuz Cuma günü gerçekleştirildi.

Edebiyat dünyasına yeni isimler kazandırmak amacıyla Aalen-Antakya Kültür Derneği tarafından düzenlenen, Genç Altın Defne Şiir Ödülü (2019) Petek Sinem Dulun’un oldu. “Ara Kat Sesleri” adlı dosyası, ödül yönetmeliği kapsamında, ödül duyurusu sonrası kitaplaştırılmıştı. Düzenlenen ödül töreni ise “pandemi koşulları” nedeniyle ertelenmiş olsa da, Petek Sinem Dulun ödülünü sağlık çalışanlarına adamıştı.

Dördüncü Altın Defne Şiir Ödülü’nün Hüseyin Ferhad, İsmail Mert Başat, Gülce Başer, Gonca Özmen ve Faris Kuseyri’den oluşan Seçici Kurul’unca, oy birliğiyle “Ara Kat Sesleri” dosyasıyla Petek Sinem Dulun’a verilmesine karar vermişti.  Seçici Kurul Başkanı Hüseyin Ferhad da yaptığı açıklamada, Petek Sinem Dulun’un “Ara Kat Sesleri” adlı dosyasının “Gündelik hayatı, öfke ve tutkuyla şiire dönüştürürken yarattığı sahicilik aurası ve imge zenginliği nedeniyle” seçildiğini bildirdi.

Derneğin ödül törenleri, geleneksel olarak 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde düzenleniyordu. Coronavirüs önlemleri nedeniyle önce 17 Ekim 2020 tarihine ertelenen “ödül töreni”, aynı gerekçelerle iki kez daha ertelenmişti. Corona kısıtlamalarının sona ermesiyle birlikte, ödül töreni 9 Temmuz Cuma günü Hatay Tabib Odası’nda gerçekleştirildi.

Genç Altın Defne Şiir Ödülü 2018’de “Aynanya” dosyasıyla Hakan Unutmaz’ın, 2016’da “İzdiyar” dosyasıyla Dolunay Aker’in olmuş, 2017’deyse ödüle değer dosya bulunamadığı açıklanmıştı.

ÖDÜLÜ "SAĞLIK ÇALIŞANLARI"NA ADADI

Ödül için çok mutlu olduğunu söyleyen Petek Sinem Dulun, ödülünü sağlık çalışanlarına adadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Koronavirüs salgınının yol açtığı bu yeni dünya düzeninde ve yarattığı yarı zamanlı özgürlükte güncelin akışkanlığını kavramaya çalışan biri olarak; yaşadığımız anların başlangıcına dönüp yeniden düzenleme ve değiştirebilme imkânımız olsaydı nelere hoşgörüyle yaklaşabilir, hangi önyargılarımızı değiştirebilir, hangi konularda ısrarcı olup hangilerinden vazgeçerdik, güncelin ‘seyredeni’ olmamayı seçip hangi olaylara sesimizi daha çok çıkartırdık sorularını sordum kendime. Orhan Duru’nun, ‘Her soru bir bilgi yüküdür’ sözünden hareketle, yüklendiğim her şeyi yeniden düşünmeye, anlamaya, çözmeye uğraştım. Anlamdan sözcüğe, sese tekrar tekrar baktım. Sözcükler, duygu ve düşüncelerimizi yapılandırırken, söylem ve üslupla şekillenen anlam üzerinde durur. Hissettirdikleri, anımsattıkları üzerinden bağ kurarız, okuduğumuz metinle. Bu bakımdan, şiirin rafine bir anlatım imkanı sunduğunu düşünmüşümdür hep. Açılması, anlamlanması biraz da okuyana göredir, görecelidir. Okur, metinde gördüğü kendi aksi üzerinden bir senteze varır. Okuyanın, yazarın duygularını en yoğun ve en yalın alımladığı temas alanıdır şiir bana göre.

Altın Defne Genç Şiir Ödülü’nü düzenleyen Aalen-Antakya Kültür Derneği’ne, dosyamın kitaplaşma sürecine katkıda bulunan Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Defne Belediyesi’ne, elbette ödülün Seçici Kurulu'nda yer alan değerli şair ve yazarlar; Hüseyin Ferhad, İsmail Mert Başat, Gülce Başer, Gonca Özmen ve Faris Kuseyri’ye, Ara Kat Sesleri’ndeki sesleri dinledikleri ve görünür kıldıkları için teşekkür ederim.

Ödüllerin, kültür sanat alanında sanatçıya/yazara yüklediği sorumluluk duygusunun, üretimini sürdürmek ve çalışmalarını geliştirmek için itici bir güç yarattığının farkındayım. Ara Kat Sesleri; seslerin, portrelerin, hikâyelerin, farklılıkların, keşif yolculuklarının kaydı bir bakıma.

Yalnızca son bir yılda değişen gündem, insanı soluksuz bırakmaya yetiyor. Bugün hala çözümsüzlüğüyle kalplerimizi yaralayan doğa, çocuk, kadın, LGBT ve etnik cinayetler için, insan hak ihlalleri, ihmalleri, saldırıları ve zihnimizde yer eden kişisel ve toplumsal travmaların son bulması için edebiyat aracılığıyla mücadele etmeyi sürdüreceğim. Çünkü iyilik ve kötülük, sansür ve şeffaflık, faili meçhul ve cezasızlık, doğal afet ve önlem, şüphe ve yargı, işsizlik ve güvenli yaşam, umut ve karamsarlık, DNA’mıza yüklenen genetik döngüyle onu kırma direnci, karanlık ve aydınlık, gerçek ve kurgu arasındaki ara katta yankılanan seslerin bir gün karşılık bulacağına inanıyorum.

Başta sağlık emekçisi eşim olmak üzere, bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle, yaşamın seyrini aksatan her şeyin ortasında akıntıya karşı yüzen, yaşatmak için mücadele eden, bu uğurda kendi sağlıklarını, yaşamlarını tehlikeye atan tüm sağlık çalışanlarına adamak istiyorum ödülümü. Teşekkür ederim.”

whatsapp-image-2021-07-10-at-21-49-28-1.jpeg

PETEK SİNEM DULUN KİMDİR?

Petek Sinem Dulun, Ankara doğumlu bir Çankırılı'dır(Şabanözü). Yaşam koşulları gereği uzun yıllar Antalya’da yaşamış, ilkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Antalya’da tamamlamıştır. Anadolu Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi eğitiminin ardından İşletme bölümünden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünde eğitimine devam etmektedir.

Öyküleri, şiirleri, yazıları ve söyleşileri; Varlık, Kitap-lık, Ücra, Kök Şiir, Cin Ayşe ve başka dünyalar gibi dergi ve fanzinlerde yayınlandı. Kurucuları arasında yer aldığı Öykülem dergisinin yayın kurulunda 1 yıl görev aldı. Fahriye Abla’dan Çanakkaleli Melahat’e Modern Türk Şiirinde Kadın İmgesi adlı ortak kitaba Ümit Yaşar Oğuzcan yazısıyla katkıda bulundu. Şakacı Kuşlar Sokağı adında bir çocuk öykü kitabı bulunmaktadır. Ara Kat Sesleri adlı dosyası 2019 Altın Defne Genç Şiir ödülü kapsamında kitaplaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler