Çankırı'nın 3 temel sorunu Başbakan'a aktarıldı

Çankırı'nın 3 temel sorunu Başbakan'a aktarıldı

VIII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun evsahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.

81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 3 sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu.​ İlimizi temsilen Şura’ya Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çelikten, Çankırı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Ak, İl Akademik Danışmanı Ela Canpolat, Çankırı Ticaret Borsası Genel Sekreteri Özlem Koca ve Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Hüya Ateş ile Proje Koordinatörü Serdar Kaymak katıldı. 

Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten İl sözcüsü olarak Sayın Başbakan Davutoğlu ve ilgili bakanlara Çankırı ile ilgili olarak 3 önemli konu şunlar oldu: 

"Sorun 1: ENERJİ
Çankırı'da son yıllarda plansız elektrik kesintileri artmıştır. Kesintiler üretici firmalarımızda büyük üretim kayıplarına yol açmaktadır. Dağıtıcı firmaya ve Bakanlığa müracaat etmemize rağmen enerji nakil hatlarına halen bakım yapılmamış olup, sorun devam etmektedir. Enerji konusunda diğer bir sorunumuz ise enerji fiyat yüksekliğinin üretim ve ihracatı olumsuz yönde etkilemesidir.

Bu konuyla ilgili çözüm önerimiz ise; Özelleştirilmiş olan enerji dağıtım şirketlerine Enerji Bakanlığı tarafından hatların yenilenmesi konusunda yatırıma zorlanması ve denetimlerin sıklaştırılması gerekmektedir. Ayrıca elektrik fiyatlarının uluslararası rekabet bakımından üretici ve ihracatçı firmalara ihracatları ya da üretimleri oranında indirimler sağlanması teşvik edici unsur olacaktır. Yine aynı firmalara lojistik bakımından petrol fiyatlarının da indirilmesi teklifimizdir

Sorun 2: İSTİHDAM

Çankırı'da üretimin en önemli ayaklarından olan ve beşeri sermaye dediğimiz iş gücü bugüne kadar işsizlik bahanesi ve şehir yaşam opsiyonları bakımından sürekli göç vermiştir. Hükümetlerimizin de desteği ile ilimiz yıllardır bölgesel teşvik kapsamındadır fakat ilimiz teşviklerle desteklenmesine rağmen halen göçü durduramamıştır. Nitelikli eleman bulmakta çok güçlük çeken sanayicimiz il dışından eleman getirmek zorunda kalmaktadır. Şabanözü ilçemize Ankara Çubuk'tan işçi servisleri çalışmaktadır. Katma değerli yüksek ürünler üretebilmemiz için nitelikli iş gücünü yetiştirmemiz ve göçü geriye döndürmemiz gerekmektedir. 

Bu konuyla ilgili çözüm önerimiz ise; Eğitim sistemimizin ilköğretimden başlayarak bütün dönemlerinde çalışma bilincini artırma konusu işlenmeli hatta ders alarak verilmelidir. Katma değeri yüksek ürünler üretimi için Üniversite - Sanayi İşbirliği kanuna bağlanarak zorunlu hale getirilmelidir. Devlet işveren konumundan çıkmalı kamuda çalışacakların da işe alımlarında özel sektör deneyimi aranmalıdır. Kamu çalışanları özel sektör için empati yapabilmelidir. Sosyal yardımların ihtiyaçları olan kesime verilmesi ve abartılmaması gerekmektedir. İş-kur aracılığı ile yapılan TYÇP ( Toplum Yararına Çalışma Programı) programlarının iptal edilmesi talebimizdir.

Eğer istihdama destek verilmek isteniyorsa asgari ücretten vergi kaldırılmalı yada asgari ücretli çalıştığı müddetçe devlet tarafından çalışana destek şeklinde teşvik çıkartılmalıdır. Bunların yanı sıra yerel yönetimlerin sanayinin gelişimine paralel kentleşmeyi at başı sürüklemesi gerekmektedir. Ucuz konut üretimi yapılmalıdır. İnsanların ideali olan konut sorunu ve ilin sosyal donatıları, yaşam alanları zenginleştirilmelidir.

Sorun 3: TARIM VE HAYVANCILIK

Çankırı ili tarım ve hayvancılık faaliyetleri bağlamında yeterli ve verimli alanlara sahip olsa da Türkiye çapında etkili faaliyetlerde bulunamamaktadır.

Bu konuyla ilgili çözüm önerimiz ise; Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma, kısa adıyla IPARD’a Çankırı’nın da dâhil edilmesi il tarımsal faaliyetleri üzerinde çok önemli bir etkisi olacaktır. Sürekli göç veren ilimize kapsamlı hayvancılık desteği verilmelidir. DAP, GAP, DOKAP ve Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman’da uygulanmaya başlayan hayvancılık desteklerinin ilimizde de uygulanmaya başlanması gerekmektedir. 

Kamuda çalışan Ziraat Mühendislerinin evrak yüklerinin azaltılarak sahada daha etkin çalışılmasına olanak verilmelidir. 

Tarım ürünlerinde de imalat sanayinde olduğu Üniversite - Sanayi işbirliği sağlanmalı katma değerli ürünler geliştirilmelidir."

OĞUZ AK, EKONOMİDEN SORUMLU BAŞBAKAN YARDIMCISI
ALİ BABACAN İLE BİRLİKTE

cankiri-borsa-baskan-oguz-ak-tobb-ali-babacan-resim-04.jpg
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler