Çankırı’nın 'bağımsız' seçilen ilk ve tek belediye başkanı: Ali İnandık

1926 doğumlu Ali İnandık’ın babası Çankırı İnandık köyünün seçkin ailesi Hancıemiroğulları'ndan Akif Bey beydir. Annesi Adeviye Hanım, Çankırı Müdafaa-i Hukuk Teşkilatı Meclis-i İdare azası Palancızade Hacı Şakir Bey’in büyük kızıdır.

Ali İnandık’ın kardeşleri: Hasan İnandık (Emekli Yarbay), Rüştü İnandık (Çiftçi, esnaf), Şakir İnandık (Öğretmen, YURTKUR Genel Müdürü), Atıf İnandık (Emekli Binbaşı), kız kardeşleri Dilek Akabalı’dır.

inandik-kardesler-ali-inandik-cankiri-resim-02.jpg

Çok partili sisteme geçilen o günkü yasaya göre önce belediye meclis üyeleri seçiliyor, daha sonra da Belediye Meclisi kendi aralarından Belediye Başkanını seçiyordu. 20 Ekim 1955 tarihinde toplanan Çankırı Belediye Meclisi şu üyelerden oluşuyordu:

Nurettin Ok, Ali İnandık, Gürhan Titrek, Şükrü Solakoğlu, Mehmet Evci, Halit Emekli, Ahmet Özler, Bahattin Demir, Nurettin Bukan, Fikret Bayram, Rıdvan Çokyücel, İsmail Maden, Kadir Yalçıner, Osman Derviş, İhsan Sedef, Ali Mutlu, Mehmet Murat, Ali Rıza Yetişken, Hüseyin Altıparmak ve İsmail Coşkar.”

Toplantı sonunda, Nurettin Ok Çankırı Belediye başkanı seçilir. (1)

Ali İnandık ilk olarak Nurettin Ok’un başkan seçildiği dönemde "1957-1958 yılları arasında" Çankırı Belediye Başkanlığı'na vekâlet etmiştir. Daha sonra Adalet Partisi’nin adayı olarak 1965’te yapılan seçimi kazanarak, Çankırı Belediye Başkanı olmuştur. 1969’de partisinin "başka aday çıkarması üzerine...", partisiz yani 'bağımsız' olarak seçimlere katılmıştır.

1969 yılında yapılan yerel yönetimler seçiminde Adalet Partisi’nin adayı Mehmet Evci, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin adayı İhsan Gofuroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı da Tacettin Gürakan’dır. Ali İnandık 186 oy gibi az bir farkla da olsa, seçimi kazanarak, Çankırı’nın ilk bağımsız belediye başkanı olarak tarihe geçmiştir.

Lise mezunu olan ve 3 dönem Çankırı Belediye Başkanlığı yapan Ali İnandık çok kısıtlı imkânlara ve az sayıda belediye personeline sahip olmasına rağmen, en çok hizmet üreten ve Çankırı halkı tarafından en sevilen belediye başkanlarının başında gelmektedir.

Ali İnandık; rant denilen pisliği belediyeye bulaştırmayan, Çankırı şehrinin ruhunu incitmeyen, Çankırı’nın en yeşil dönemine imza atan, temiz bir belediye başkanıdır.

“Belediye hizmetlerinin memleket sevgisinin en üst seviyede hizmet makamı olduğu bilincini…” personeline aşılayan İnandık, tarihi misyonu anlamında da Çankırı Belediyesi'ni Türkiye çapında öne çıkarmayı ve konuşulmasını başarmıştır.

Çankırı şehir merkezinin özellikle Kastamonu Caddesi ve İstasyon Caddesi güzergâhlarının ağaçlandırılmasını sağlamıştır. Kaleye su ve elektrik onun döneminde getirilmiş, yaptırdığı su deposu sayesinde Çankırı Kalesi'ni yeşillendiren de O olmuştur. Çankırı’da belediye başkanlığı süresince Cumhuriyet coşkusunu canlı tutan Ali İnandık, Çankırı Sanat Okulu'na yaptırdığı Atatürk panosunu ışıklandırarak Kuşhane'ye monte ettirmiştir.

ali-inandik-cankiri-belediye-baskani-resim-021.jpg

Malazgirt Zaferi’nin Çankırı’da coşkulu bir şekilde kutlanmasının yanı sıra Çankırı Karatekin Fetih Şenliklerinin mimarı da O'dur. Şehrimizde İlk olarak "Atatürk’ün Çankırı’ya gelişi ve Karatekin Fetih Şenlikleri" adıyla düzenlenen bu mükemmel organizasyonun üzerinde bir etkinlik, bugüne kadar Çankırı’da maalesef düzenlenememiştir.

Özellikle Karatekin Fetih Şenlikleri Türkiye çapında ses getiren büyük bir organizasyona dönüşmüş, dönemin şairleri ve folklor ekipleri Çankırı’ya akın etmiştir. TSK Mehter Takımı, Çankırı’ya ilk kez bu etkinlik sayesinde gelmiştir. Rahmetli Arif Nihat Asya ve Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu da bu etkinliklere katılan isimlerden sadece ikisidir.

Çankırı’daki manevi mekânlara ilk O'nun başkanlığı döneminde el değmiştir.

Ali İnandık makam odasını çok az kullanan, insan ayırt etmeden, mesai saati gözetmeden daima halkın arasında bulunan, memleketi için aşkla koşturan belediye başkanı portresinin ilki olmuştur. Tevazuu ve babacanlığı otoritesine gölge etmediği gibi, onu şehrin ve belediye çalışanlarının gözünde daima saygın kılmıştır. Her yıl belediye personeliyle piknikler düzenleyerek, çalışanlarıyla büyük bir aile tablosu sergilemiştir.

Ankara’da 24 Nisan 1973 tarihinde girdiği böbrek ameliyatında narkozdan kaynaklanan kalp krizi sonucu vefat etmiştir. Kabri, Sarı Baba’dadır.

ali-inandik-nurettin-ok-resim-033.jpg

Ali İnandık döneminde elektrikçi olarak işe giren Korgun Belediye Başkanı Ali Soyaslan’ın rahmetliyle ilgili anısı:

"Çankırı Belediyesi’nin o dönem elektrik işlerine bakan 2 kişi emekli olmak üzeredir. Belediyenin elektrik sorumlusu Lütfi Yüksek, kendisine yardımcı olması için Ali Soyaslan’ı işe çağırır. Ali Soyaslan bir taraftan kendi adına çalışırken, diğer taraftan da Lütfi beye yardım için belediyeye de gelmektedir. Çok geçmeden Ali Soyaslan belediyeye işe alınır fakat bunu istemez. Soyaslan, istifasını Başkan Ali İnandık’a vermek üzere makamına çıkar.

Ali İnandık; Ali Soyaslan’ı işaret ederek 'Bu Ali!', kendisini göstererek 'Bu Ali!' çalışmayacak, kim çalışacak Çankırı’ya? 'Beldesini seven, belediyeci olur...' sözleri üzerine Ali Soyaslan işine devam eder."

İnandık Vazosu, Hititler'in Hanhana (Çankırı'ya yakın İnandık Köyü) adlı kült merkezinde bulunan ünlü vazodur. Anadolu Medeniyetler Müzesinde bulunan en önemli eserlerinden biri olan İnandık Vazosu, onun belediye başkanlığı döneminde bulunarak, Ankara’da Anadolu Medeniyetleri müzesine teslim edilmiştir.

Yazıyı kaleme alırken bilgi birikimlerinden yararlandığım Ali Soyaslan abime ve Mehmet Ferhat Gür kardeşime teşekkür ederim.

(1) Çankırı Viyana Arasında, Nurettin Ok, s. 15

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
9 Yorum