Cemil Çiçek ikinci kez

Cemil Çiçek ikinci kez

TBMM Genel Kurulu'nda, yapılan seçimde Cemil Çiçek 3. oylamada 299 oyla ikinci kez Meclis Başkanı seçildi.

TBMM Başkanlığı seçimi için yapılan oylamanın üçüncü turunda 477 milletvekili oy kullandı. Cemil Çiçek 299, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk 109, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise 47 oy aldı. 15 oy boş çıktı, 7 oy geçersiz sayıldı. Sonucu, AK Parti'li milletvekilleri alkışlarla karşıladı. Bakanlar ve milletvekilleri Çiçek'i tebrik etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de sonucun açıklanmasını Genel Kurul sıralarından takip etti.
 
Sonuçların açıklanmasının ardından kürsüye gelen Cemil Çiçek, milletin kendilerinden beklentilerinin yüksek olduğunu belirterek, "En başta, insan onurunu esas alan, hak ve özgürlüklerin standardını yükselterek onları teminat altına alacak olan etkin ve verimli bir devlet hizmetini temin için, kendi içinde dengeleri iyi kurulmuş yeni bir Anayasa bizim milletimize taahhüdümüzdür. Bu sorumluluk omuzlarımızda durmaya devam etmektedir" dedi. Teşekkür konuşması yapan Çiçek, şahsıyla ilgili teveccühleri ve verdikleri karar için milletvekillerine şükranlarını sundu. 
 
Çiçek, bu kutsal çatı altında başkan, milletvekili ve kamu görevlisi olarak hizmet vermenin, milletvekilleri için bir gurur ve onur olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
 
"Çünkü TBMM Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en temel kurumudur. Çünkü bu Meclis, istiklal mücadelemizi yürüten ve yöneten bir Meclis'tir, Gazi Meclis'tir. Çünkü bu Meclis, devleti ve Cumhuriyeti kuran, demokrasiye giden yolu açan Meclis'tir. Çünkü bu Meclis, 93 yıldan beri Türk milletinin çağdaş uygarlık hedefine ulaşabilmesi için anayasal, yasal ve yapısal reformları yaparak, her alanda ülkemizin ve insanımızın mutluluğuna, refahına ve kalkınmasına öncülük etmiş, en büyük katkıyı vermiştir. Bugün de aynı inanç ve heyecanla, aynı hedefler için hizmet vermeye devam etmektedir."
 
TBMM Başkanı Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle biraraya geleceğini ancak tarihin belli olmadığını bildirdi. 
 
İLK İKİ TURDA YETERLİ OY ÇIKMADI
Genel Kurul, Başkanvekili Sadik Yakut'un başkanlığında toplandı. Başkanlığın Genel Kurul'a sunuşlarının ardından TBMM Başkanı seçimine geçildi. TBMM Başkanlığı için AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal aday gösterildi. Milletvekilleri, illerin alfabetik sırasına Meclis Başkanı'nı seçebilmek için gizli oy vermeye başladı.
 
TBMM Başkanlığı 1. Tur seçiminde oylamaya 482 milletvekili katıldı. Oylama sonucunda Cemil Çiçek 292, Osman Korutürk 108, Faruk Bal 51 oy aldı. Seçimde 21 boş oy kullanıldı, 10 oy geçersiz sayıldı.
 
İkinci tur oylamada ise Cemil Çiçek 294, Osman Korutürk 110, Faruk Bal 47 oy aldı. TBMM İçtüzüğü'ne göre, Meclis Başkanı olabilmek için ilk tur oylamada üye tamsayısının üçte ikisinin (367) oyunun alınması gerekiyor. İkinci turda da 367 sayısına ulaşılamaması durumunda, üçüncü tur oylamaya geçiliyor. Adaylar, bu turda üye tamsayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu alması gerekiyor. Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamasaydı, bu oylamada en çok oy alan iki aday dördüncü tura katılacaktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler