Cengiz Çandar: Abdullah Öcalan PKK'yı lağvetti

Cengiz Çandar: Abdullah Öcalan PKK'yı lağvetti

Taraf Gazetesi'ne konuşan Cengiz Çandar, PKK, IŞİD, Kobani ve AK Parti hükümetinin politikalarına yönelik çarpıcı tespitlerde bulundu.

Gazeteci Cengiz Çandar’a göre, dünyadaki siyasetçi ve akademisyenler, AK Parti ile Erdoğan’ı, Mısır’daki Müslüman Kardeşler’in Türkiye şubesi olarak görüyor. Çandar, AK Parti’nin hükümet olmaktan çıkıp İslam Devleti’ne dönüştüğünü söylüyor.

Taraf Gazetesi'ne konuşan Cengiz Çandar, IŞİD, Kobani ve AK Parti hükümetinin politikalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Kobani'nin düşmesi halinde kopmak üzere olan “çözüm süreci”nin büyük yara alacağını belirten Çandar, "Genellikle hükümetin bir söylediği, bir söylediğini tutmuyor. Davutoğlu’nun o sözlerinden sonra Salih Müslim Türkiye’ye geldi. Adamın önüne öyle şartlar kondu ki, kabul etmesi mümkün değil: 'Kantonları dağıt, Esed’e yüz çevir, ÖSO’ya katıl...' ÖSO kim? ÖSO’nun kim olduğu belli değil ki! Şu anda dağılmış durumda zaten." diyor.

"AK Parti, geldiğimiz noktada hükümet olmaktan çıkmış, Türk İslam Devleti’ne dönüşmüştür." iddiasında bulunan Çandar, şöyle devam ediyor: Bu yüzden ulus - devlet sınırlarının yanı başında özerk bir Kürt yapılanmasını görmeye tahammül edemiyor. Geçmişte Erbil’e de tahammülleri yoktu. Şimdi ise Erbil yönetiminin sahip olduğu petrol ve yer altı kaynakları, AK Parti iktidarının 2020’li yıllara dair iddia ve ihtiraslarının ihtiyacını karşılayacak gözüyle bakılıyor. Bu yüzden iyi anlaşıyorlar. Suriye’deki Kürtlerle ise yaklaşık 910 kilometrelik bir sınır var ve Türkiye’deki Kürtler, Barzani yönetiminden ziyade, Suriye’dekilerle daha yakın. İki ülkedeki Kürtleri sınırlar değil, sadece bir tren yolu ayırıyor."

AK PARTİ, ARAP SİYASETÇİ VE AKADEMİSYENLERİN GÖZÜNDE
MÜSLÜMAN KARDEŞLER'İN ŞUBESİ NİTELİĞİNDE

Cengiz Çandar, değerlendirmelerine şöyle devam ediyor: "AK Parti, dünya ile Arap siyasetçi ve akademisyenlerin gözünde, Mısır’daki Müslüman Kardeşlerin bir şubesi niteliğinde. Müslüman Kardeşler cereyanının Filistin kolu Hamas, Suriye kolu Tevhid, Irak’taki koluysa Irak İslam Birliği’dir. Algıya göre Türkiye kolu da Davutoğlu ve Erdoğan... Türkiye’nin IŞİD’le olası bir savaşıysa, Suudi Arabistan ile Müslüman Kardeşler’in, Türkiye’deki izdüşümü olur. Bu arada El- Kaide lideri Zevahiri, Mısır Müslüman Kardeşleri ekolünden çıkmadı. Yani bu, AK Parti şemsiyesinin, yarın öbür gün kurulabilecek Türkiye IŞİD’i için havuz oluşturabileceği sinyalini de veriyor."

Dünyadaki bütün Kürtlerin yüzde 50’sinden fazlasının Türkiye’de yaşadığını belirten Çandar, "Bu durumda hattın diğer tarafındaki Kürtlerin, Kuzey’dekilere nazaran daha iyi şartlarda yaşadığı göz önüne alınırsa, bizimkilerin daha azına razı olması mümkün değil. Bu durum bizim Kürtler için kötü bir emsal teşkil edeceği için de, bunu ortadan kaldırmaya çalışıyorlar." değerlendirmesinde bulunuyor.

ÖCALAN 'BİTTİ' DERSE YİNE SAVAŞ GÜNLERİNE DÖNERİZ
Çandar, çözüm süreciyle ilgili olarak da şunları söylüyor: "İki senedir bir arayış vardı elbette. Daha önce olmamış şeyler var: İmralı’da, PKK lideriyle düzenli görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmelere milletvekilleri katılıyor, daha sonra aynı vekiller Kandil’e gidiyor falan... Bunlar birkaç yıl önce tahayyül edilecek işler değildi. Fakat işin özü; güçlü ateşkes ve çatışmasızlık haliydi. Bu, çözüm için önemli bir adım tabii ki ama çözümün kendisi kesinlikle değildi. Her şeyi bir kenara bırakalım, bu durumda 1999 ile 2004 yılları arasında zaten vardı. Öcalan yakalandığında ateşkes değil, savaşın bittiğini ilân etmişti. Ve hatta apar topar PKK savaşçılarının Türkiye’yi terk etmesini istemişti. Daha da önemlisi ve herkesin unuttuğu şey; Öcalan PKK’yi lağvetmişti. Buna rağmen Kürt sorunu çözülmedi. Çünkü somut adımlar, gerçekten çözüm için gerekli olan şeyler yapılmadı. Kobani bu yüzden çok önemli. Eğer Kobani düşerse, Kürtlerle ileride barışa dair yapılacak her hamle, şimdiden yara almış olacak. Kandil zaten süreci bitirdi. Biraz Abdullah Öcalan’ın yüzü suyu hürmetine devam ettiriyorlar. Öcalan eğer “bitti” derse, o zaman yine savaş günlerine döneceğiz."

KOBANİ DÜŞERSE 'SÜREÇ' FALAN KALMAZ ORTADA
Kobani’de yaşananların, PKK’nin 30 yıldır silahlı mücadele verdiği, Türkiye’deki Kürt sorununu gündeme taşıdığı ve Kürt hareketinin önderliğini yaptığı gerçeğini değiştirmediğini savunan Çandar, "PKK’yi bir örgüt olarak düşünürseniz, baş edebilirsiniz, o kolay iş. Yöneticileri kimdir, kaç tane silahlı adamı var, nerede yaşıyorlar, bunların hepsi belli. Fakat konu, PKK’nin Kürt isyanının tabelası olması. Çözüm süreci, “Bu Kürt isyanını bitirdik mi” sorusunun cevabını aramaktı. Kobani düşerse ne olur: Kürt isyanı bitmemiş anlamına gelir. Yani süreç falan kalmaz ortada." diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler