CHPde kadın kotası yüzde 25ten yüzde 33e çıktı

"CHP'de kadın kotası yüzde 25'ten yüzde 33'e çıktı"

Çankırı İl Kadın Kolları Başkanı Bedia Yasemin Gayretli pazar günü yapılan kurultayı değerlendirdi.

CHP Çankırı İl Kadın Kolları Başkanı Bedia Yasemin Gayretli pazar günü gerçekleştirilen 16. Olağanüstü Kurultayda partili kadınlara verilen haklarla ilgili olarak bilgilendirme amaçlı yazılı açıklama yaptı. Başkan Gayretli "Kurultayımızda kabul edilen yeni tüzüğümüzde kadın kodasını yüzde 25'ten yüzde 33'e çıkardık" dedi.

Özkanoğlu ADOPEN'de Kampanya
Son gün 29 Şubat

CHP Çankırı İl Kadın Kolları Başkanı Bedia Yasemin Gayretli'nin yazılı açıklaması şöyle:

"26 Şubat Pazar günü yapılan 16. Olağanüstü Kurultay’ımızda kabul edilen yeni tüzüğümüzde kadın kotasını yüzde 25’ten yüzde 33’e çıkardık.

Kadınlara erkeklerle eşit toplumsal hakları ve seçme - seçilme temelinde siyasal eşitlik haklarını vererek Cumhuriyet Devrimi’ni taçlandıran CHP, şimdi de AKP’nin kadını toplumsal yaşamdan uzaklaştırma baskısına karşı büyük bir atılım yaptı.

Kadın kotası 'cinsiyet kotası' oldu; % 25’ten “en az % 33’e yükseldi; kota ulusal-yerel seçimlerde, örgüt yönetiminde, kongre-kurultay delegeliklerinde zorunlu uygulama olarak benimsendi. Yeni düzenleme şöyledir;

'Cinsiyet Kotası: Partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların tespitinde, parti meclisi seçiminde, il, ilçe, belde yönetim organlarının seçiminde, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adayların tespitinde, kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde 33 cinsiyet kotası uygulanır.'

Kadın örgütlenmesi ile ilgili tek yenilik bu değildir.

CHP’nin Madde-3’te sıralanan amaçlarından biri, 'cinsiyet eşitliğinin toplumsal yaşamın her alanında uygulanmasını sağlamak, kadına karşı her türlü şiddeti önlemek' olarak belirlenmiştir.

Kadın kolu başkanlarının ilçe ve il yönetim kurulu ile MYK ve Parti Meclisi toplantılarına katılabilmeleri, görüşlerini açıklayarak önerilerde bulunmaları benimsenmiştir.

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Kurultay’da yaptığı konuşmada şöyle diyordu.

'CHP bütün kadınların evidir. Kapımız sonuna kadar açık. CHP kadın kotasını yükseltiyoruz. Bu siyasette, kadın siyasetinde ikinci büyük devrimdir.  Birinci büyük devrime CHP imza attı ve seçme ve seçilme hakkını getirdi. İkinci büyük imzayı yine CHP atıyor ve batı siyasetinde olduğu gibi kadın kotasını % 33’e çıkartıyor. Gücünüzü bölmeyin ve halk için çalışın. Size güveniyorum. Kız çocuklarının okuması için mücadele edin. Meclis'teki 4+4+4 yasasını şiddetle protesto ediyorum. CHP kadınlara haklarını verecek. Kadınlardan daha fazla çalışmasını bekliyoruz. Toplumun kılcal damarlarına inmek kadınların görevidir. Kimseyi öteleştirmeden inancına ve kimliğine bakmadan her kadını CHP’nin görkemli çatısı altına bekliyoruz.'

Bizler de, CHP’li kadınlar olarak Genel Başkanımızın çağrısını yineliyor ve tüm kadınlarımızı partimize üye olmaya, CHP çatısı altında çocuklarımız için, geleceğimiz için,demokratik haklarımız için birlikte elele, omuz omuza, gönül gönüle çalışmaya davet ediyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler