Danıştay kıyı alanlarının yapılaşmaya açılmasına ‘Dur’ dedi

Danıştay kıyı alanlarının yapılaşmaya açılmasına ‘Dur’ dedi

Danıştay 6. Dairesi, kıyı alanlarını yapılaşmaya açan yönetmelik hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

AKP iktidarı, geçtiğimiz Nisan ayında kıyı alanlarını imara açmıştı. Kıyı Kenar Çizgisinin Onayı ve İlanı başlıklı 9. maddeye eklenen bent ile yapılan düzenleme 16 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe sokulmuştu.

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası, yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı.

Dava gerekçesinde, söz konusu düzenlemenin kamu yararına, şehircilik ilke ve esaslarına aykırı olduğu, kıyı alanlarındaki yapılaşma baskısını artıracağı vurgulanmıştı.

Danıştay 6. Dairesi, söz konusu yönetmelik hakkında yürütmenin durdurulmasını kararlaştırdı.

Şehir Plancıları Odası, yargı kararının ardından şu açıklamayı yaptı:

"Danıştay 6. Dairesi'nde 2022/4865 Esas No ile görülmekte olan davada; dava konusu düzenlemenin uygulanması halinde kıyılarımızda kamu yararına aykırı işlemlerin yaygınlaşacağı, yeni yapılaşmaların önünün açılacağı ve bu alanlarda çevre tahribatına neden olacağı belirtilerek, giderilmesi güç veya imkansız zararların oluşmasına neden olabileceği değerlendirmesi yapılarak 21 Eylül 2022 tarihli kararla yapılan düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği belirtilmiş ve 28 Ekim 2022 tarihinde söz konusu karar odamıza tebliğ edilmiştir.

TMMOB Şehir Plancıları Odası olarak, anayasal yetkilerimiz çerçevesinde yaşam alanlarımıza yönelik rant odaklı, kamu yararına aykırı müdahalelere karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha vurgulayarak üyelerimizin ve kamuoyunun bilgilerine sunarız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler