Deliömeroğlu: Bölgede Ruslar tekrar gelebilir endişesi var

Deliömeroğlu: Bölgede Ruslar tekrar gelebilir endişesi var

TÜRKAV'ın geçtiğimiz salı akşamı konuğu Avrasya Yazarlr Birliği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Deliömeroğlu oldu.

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Deliömeroğlu, TÜRKAV'ın konuğu oldu.

Açılışta bir hoş geldiniz konuşması yapan TÜRKAV Şube Başkanı İsa Bölükbaşı, "SSCB yıkılıncaya kadar Orta Asya ve Kafkasya’da Türk kökenli bir nüfusun varlığını unutanlar, Turan ülküsüyle yaşayan Türk Milliyetçileri, SSCB bir gün mutlaka dağılacağını, orada yeni bağımsız Türk Cumhuriyetleri oluşacağını söyledikleri zaman bunlar hayal görüyorlar demişlerdi. Birilerinin hayal dediği,  1991 yılı sonlarında gerçekleşti. Türk Cumhuriyetleri bağımsızlıklarını ilan etti. Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki dil, din ve kültür yakınlığı, Türkiye’nin önüne çok geniş bir coğrafyada siyasi ve ekonomik nüfuz sahibi olma fırsatını çıkarmış oldu." dedi.

Bölükbaşı sözlerine "Ayrıca, Türk Cumhuriyetleri bağımsızlıklarını kazandığı zaman, Türk kamuoyunda hissi yaklaşımlardan kaynaklanan bir iyimserlik havası oluşmuş, bu durum rasyonel politikaların belirlenmesini daha da zorlaştırmıştır. Duygusallık içerisinde şekillenen günlük politikalar, uzun vadeli ve kalıcı bir sonuca ulaşmakta zorluklar yarattığı gibi,  bölgeyi iyi tanımadan uygulanan politikalar, verilen sözler ve yapılan konuşmalar kimi zaman söz konusu ülkeler ile sağlıklı bir ilişki kurulmasını engellemiştir, hatta Ermenistan’la olan yakınlaşma çalışmaları da Türki Cumhuriyetlerini de son derece üzmüştür" dedi.

Başkan İsa Bölükbaş'ndan sonra söz alan Yrd. Doç. Dr. Yakup Deliömeroğlu "böylesi güzel bir yerde siz seçkin insanlarla sohbet etmek beni son derece memnun etti" diyerek sözlerine başladı.

RUSLAR TEKRAR GELİR ENDİŞESİ VAR
"Türkiye’nin Avrasya ile yakınlaşmasını sağlayan, bu ilişkilerin sağlıklı yapıya kavuşması ve devamlılık arz etmesi Kazakistan sayesinde olmuştur. Bu ilişkilerin en somut faydasını gören kuşkusuz Azerbaycan olmuştur. Kars-Tiflis demir yolunun açılması ile Demir-İpek Yolu hayata geçirilmiş olacak bu da Avrasya Türkiye arasında ticaretin yaygınlaşmasına ve ekonominin rahatlamasını sağlayacaktır. Bunu da en çok isteyen Azerbaycan olmuştur, hatta bu yolun masrafını Azerbaycan üslenmektedir. Yalnız bu yakınlaşmalardan rahatsız olan Türk bakanlar olduğu gibi Azerbaycanlı Bakanlar da bulunmaktadır. Mesela Azerbaycan Genel Sekreteri ilk defa Türkiye’ye altı ay önce gelmiştir. Azerbaycan kütüphanelerinde Türk kitapları yok denecek kadar azdır. Türkiye; Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerden aldığı harçlar önceden düşükken şimdi artırmıştır. Fakat bütün bunlara rağmen Nazarbeyev Türk-Avrasya arasındaki bağı kuvvetlendirmek için büyük çaba harcamaktadır. Bu ülkelerde her an Rusların tekrar geleceği endişesi yaşanırken, o hep bir devlet kurulduğu zaman yükselen bayrağın bir daha inmeyeceğinin bilenlerden ve her zaman Bağımsız Türk Devletler Topluluğunu kurmak için mücadele vermektedir diyor burada sözlerime son verirken beni sabırla dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum."

Sohbet sonunda TÜRKAV Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Deliömeroğlu’a Teşekkür Belgesi ve Anadan Şehide Son Veda Tablosu, Dr. Rıfkı Kamil Urga Çankırı Araştırma Merkezi Başkanı Sadık Softa da bir dizi kitap hediye etti.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler