Diyarbakır - Bingöl karayolu yeniden kapandı

Diyarbakır - Bingöl karayolu yeniden kapandı

Ankara'dan özel birlikler gönderildi...

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde göstericilerin yol kesip eylem yapması nedeniyle daha önce kontrollü geçişlerin sağlandığı Diyarbakır-Bingöl karayolu önlem alan güvenlik güçleri tarafından kapatıldı. Göstericiler, dün akşam alıkoydukları 2 baz istasyonu çalışanını araçlarına el koyup bugün serbest bıraktı. Lice'de olası bir olaylara karşı Ankara'dan Jandarma Özel Harekat Timleri, Diyarbakır'a sevk edildi.

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde göstericilerin geçen Cumartesi gecesi başlattıkları yol kesme eylemleri nedeniyle sık sık kapanan Diyarbakır-Bingöl karayolunda ulaşım bu sabahtan itibaren güvenlik güçleri tarafından yeniden kapatıldı. Daha önce göstericilerin çukur kazıp, durdukları araçların anahtarlarını alarak kapattıkları yolun açılmasının ardından karayolunda güvenlik güçlerinin zırhlı araçlarıyla kontrollü olarak geçişler sağlıyordu.Lice'nin Fisovası mevkiinde dün gece göstericiler yine yol kesme eyleminde bulundu. Bölgeye gönderilen bir çekiciyi ateşe verip yakan göstericiler, bu sabah saatlerinden itibaren Diyarbakır'ın Lice, Kocaköy, Kulp ve Hani karayolları ile Bingöl karayolu üzerinde durdurdukları araçların anahtarını alıp, karayolunu yeniden kapattı.

Göstericiler dün gece Fisovası mevkiinde durdurdukları bir araçta bulunan 2 baz istasyonu görevlisini alıkoydu. Görevliler, araçlarına el konulduktan sonra bugün öğle saatlerinde serbest bırakılınca yaya olarak bölgeden ayrıldı. Bu sabahtan itibaren kapalı bulunan Diyarbakır-Bingöl karayolunda güvenlik güçleri aldıkları önlemleri artırdı. Lice yol ayrımından itibaren Bingöl yönüne araç geçişine izin verilmezken, Bingöl tarafından da Diyarbakır yönüne araçların gönderilmediği belirtildi.

ANKARA'DAN TAKVİYE BİRLİK GÖNDERİLDİ
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşanan olaylar nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır'a Jandarma Özel Harekat Timleri sevk etti. Ankara'nın yanı sıra Bingöl ve Mardin'den gönderilen Özel Harekat Timleri'nin Diyarbakır'da konuşlandırıldığı öğrenildi. Timlerin Lice'de olası olaylara müdahale etmek amacıyla Diyarbakır merkezindeki birlikte konuşlandırıldıkları belirtildi.

BDP'DEN AÇIKLAMA
BD Diyarbakır İl Başkanlığı, Lice'de yaşanan olaylar nedeniyle bugün yaptığı açıklamada, 40 yıldır süren olayların bilançolarının bilindiği ve savaşta ısrarın bu bilançoları daha da artacağının gerçek olduğu belirtildi. Abdullah Öcalan'ın 2013 Nevruz'undaki manifestosunun yankılarının olumlu olduğu ve her kesimde umutlu beklenti oluşturduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Ve bir yılı aşkın süredir bir çatışmasızlık durumu yaşanmıştır. Bu süreçte Kürt ve Türk gençleri yaşamını yitirmemiştir. Kürt ve Türk halkı bu sürecin devam etmesi ve kalıcı olmasını istemektedir. Barışın devam etmesi halklarımızın çıkarınadır. Bu çatışmasızlık ortamının devamı ve demokratik barışın gerçekleşmesi için gerilla sınır dışına çekilerek atılacak adımların önünü açmıştır. AKP hükümeti bu barış ortamını savaşa hazırlık olarak değerlendirmiş, çözüm sürecine yönelik yeterli yasal adımlar atmadığı gibi Rojava’da çetelere her türlü askeri desteği sunarak, halkımızın kazanımlarını yok etmek istemiş, halkımızın çeteler tarafından katledilmesine yol açmıştır. Ayrıca AKP hükümeti yeni inşa ettirdiği karakol ve kalekollar da süreci sabote etmektedir. AKP hükümeti son dönemlerde gerillaya katılımların sebeplerini ortadan kaldıracağına çocukları gerillaya katılan aileleri tahrik edip, arasına katılan provokatörler BDP ve HDP’yi hedef haline getirmek istemektedir. Özel savaş taktikleri ile partimize yönelmektedir."

"HALK LİCE'NİN DİRENİŞİNİ SAHİPLENSİN"
Açıklamada, sorunun kaynağının çözümsüzlükte ısrar ve güven vermeyen oyalamacı politikalar olduğu öne sürülerek, şöyle denildi: "Yasal zeminde kendilerini özgürce ifade etmeyi bulamayanlar, başka alternatiflere yönelmeleri kaçınılmazdır. Başka alternatifleri ortadan kaldıracak olan hükümetin geliştireceği demokratik çözüm politikalarıdır. Kalekolların sayısının süreç fırsat bilinerek artırılması, hasta ve siyasi tutsakların serbest bırakılmaması ve AKP’nin güven vermeyen politikalarından dolayı gerilla saflarına katılım artmıştır. Bunun nedeni başka yerlerde aramak beyhude çabaların dışında bir şey değildir. Başbakan grup toplantısında da Lice’de halkın kalekollara karşı geliştirdiği tavrı ve çocukları gerillaya katılanların ailelerin durumunu anlayıp, sürecin daha da ilerleyip yasal anlamda adımların atılacağının müjdesini vermesi gerekirken yine bilinen tavrıyla süreci tahrik etmek için elinden geleni yapmış ve partimizi suçlamaya devam etmiştir. Hükümeti Lice’deki halkın başlattığı direnişi anlamlandırmaya ve askerlerin bu süreçte başlattığı anlamsız ve kaygı verici operasyonları durdurup normal yaşamın tekrardan hayat bulması için askeri güçlerini geri çekmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde Lice’de halkın başlattığı anlamlı direnişin her tarafa yayılacağını belirtmek istiyoruz. Herhangi bir sorun yaşanması durumunda bunun sorumlusunun AKP hükümeti olacağını tüm kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Ve halkımızı da bu konuda bulundukları yerlerde Lice’nin sesine ses olmaya direnişini sahiplenmeye çağırıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler