Doç. Dr. Serdar Nasır detayları anlattı!

Doç. Dr. Serdar Nasır detayları anlattı!

Cerrah Serdar Nasır, cinsiyet değiştirmenin maliyetinin 25-30 bin olduğunu söyledi.

Nil Erkoçlar'ın cinsiyet değiştirip erkek olmasından sonra herkesin aklına aynı sorular geldi. Cinsiyet değiştirme ameliyatınin maliyeti ne kadar? Cinsiyet değiştiren kişi yeni cinsiyetinde cinsel ilişkiden zevk alıyor mu? Penis nasıl yapılıyor? Sertleşme sorunu oluyor mu?

Habertürk'ten Kürşad Oğuz'a konuşan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Serdar Nasır, tüm bu sorulara ve daha fazlasına yanıt verdi.
 
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Serdar Nasır, 1 yıl önce Türkiye’de ikinci yüz naklini Cengiz Gül’e yapan isim. Bu, işin su yüzündeki kısmı. Diğer kısmında ise cinsiyet değiştirme operasyonları var.
 
İşte o röportajdan ilgili kısımlar:
 
Cinsiyet değiştirmek için başvuran, özellikle kadınken erkek olmak isteyenlerin sayısı çok mu?
Hacettepe’de Cinsel Kimlik Konseyi'miz olduğu için, çok olduğunu söyleyebiliriz.
 
Nasıl işliyor süreç?
Hastalar kimlik değiştirmek yani pembeden maviye, maviden pembeye geçmek isterlerse, önce hâkime başvurmak zorunda. Hâkim bize gönderir, "Uygun mudur" diye. İlk psikiyatriye gider hasta. Cinsel Kimlik Konseyi’nde psikiyatr, plastik cerrah, kadın doğumcu, ürolog, genetikçi, endokrinolog ve hukukçu var. Psikiyatr hastayı hazırladığını düşünürse konseye çıkarır. Bize durumu anlatır. Şu yaşında, şu ana kadar cinsel ilişkiye girmemiş gibi... Bayan hastadan bahsediyorsak bu bizim için çok önemlidir. Psikiyatr burada özellikle şunu ayırt eder.
 
Bu bir lezbiyen mi değil mi? Lezbiyen olduğunu düşünürseniz operasyondan vaz mı geçiyorsunuz?
Psikiyatr inanmazsa bir süre daha takip eder. Ama bu sürede bizim elimizde bazı silahlar var.
 
MALİYET 25-30 BİN TL
Kadından erkeğe dönüştürme operasyonunun maliyeti ne?
25 - 30 bin lira arasında değişir.
 
Ameliyatların detayına geçelim mi?
Kadından erkeğe dönüştürme zor ameliyat çünkü mikrocerrahi söz konusu. Penis gibi üç boyutlu bir organ yapıyoruz. Dünyada en sık yapılan, kolun iç yüzünden alınan deriyle penisi oluşturmak. Ama bu sadece yumuşak doku olduğu için, cinsel ilişkide ereksiyon halindeki sertliği sağlamak amacıyla içine bir de protez koymamız lazım.
 
Çubuk mu?
Mutluluk çubuğu. Bir başka metod da Nil (Rüzgâr) Erkoçlar’a yapılan. Ona kemikten yapılmış. Kaval kemiğinden yapılıyor. Bacağın yüzeyinden deri dokusu alınıyor, içerisine kemik dokusu konuyor. O zaman mutluluk çubuğuna gerek kalmıyor. Ancak ikisinden de hastaların sıkıntısı var. Özellikle kolda olduğu zaman, yavaş yavaş da bu ameliyatlar bilindiği için bir ipucu oluyor çevredeki insanlara. "Cinsiyet mi değiştirdi?" diye düşünüyorlar. Ben yeni bir metoda başladım. Koltuk altından yapıyorum. Sadece çizgi şeklinde kalıyor iz. Sonra mutluluk çubuğu koyuyoruz.
 
Kaç kişiye yaptınız bu metotla?
7-8 kişi oldu. Hastalar da memnun. Bana gelen hastaların yüzde 90’ı "Kolumda ne kadar iz kalacak?" diye soruyor. Bu insanlar çevrelerinde zaten "Erkek Fatma" diye bilinen tipler olduğu için, o izi istemiyorlar.
 
"50 KADINI DÖNÜŞTÜRDÜM"
Kemikten yapılan sürekli sert vaziyette mi duruyor?
Tabii. Onu iç çamaşırının içine sokuyor.
 
Yani 14-15 santim halinde öyle duruyor mu?
Aynen öyle.
 
Mutluluk çubuğunda nasıl peki?
İki tipi var. Kırılabilir bir çubuk düşünün. Yarı sert. Cinsel ilişkiye gireceği zaman onu dik hale getiriyor. Diğer zaman kırıyor. Ama biz onu kullanmıyoruz çünkü bir erkek cinsel organı gibi olmadığı için, bu çubuk bir süre sonra organdan dışarı çıkıyor. Almak zorunda kalıyoruz. Bir de pompalı tipler var. Kullanmayacağınız zaman yeni yapılan organın içinde küçük halde kalıyor. Bir haznesi var, onu testislerin olduğu yere koyuyoruz, o hazneyi tıkladığı zaman hem protez boyca büyüyor hem de kalınlaşıyor. Sonra tekrar indiriyor.
 
7-8 tane koltuk altından yaptım dediniz. Diğerlerini de sayarsak kaç tane kadını erkeğe dönüştürdünüz?
40-50’yi bulmuştur. Erkekten kadına da mikrocerrahi kullanıyorum.
 
O nasıl oluyor?
Vajinayı bağırsaktan yapıyorum. Normalde bunlar, haya veya penisin derisiyle yapılıyor ve cinsel ilişki sırasında kuruluk, sorun ve ağrılar oluyor... Erkekten kadına çevrilirken, içeri o deriyi kullanıp yalancı bir cinsel organ yapıyorsun. Bense mikrocerrahi aracılığıyla bağırsaktan bir segment alıyorum. O zaman cinsel ilişkide kayganlığı sağlayacak bir yapı oluyor.
 
"İKİ HASTAM SOSYOLOG"
Kadınken erkek olmak isteyenler daha çok hangi kesimden?
Başta Anadolu’dan geliyorlardı; SGK karşıladığı için. Şu anda hasta profilim geniş. Mesela iki sosyolog hastam var. Birçok hastam ya kurye olur, ya garson. Daha basit, insan ilişkilerinde kendilerini saklayabilecekleri işleri oluyor.
 
Ameliyattan sonra ne yaşıyorlar?
7 gün hareketsiz yatarlar. Bırakın yataktan kalkmayı, sağa sola bile dönemezler. Bunları da bilir, sıkıntıya katlanırlar. Meme ameliyatı çok ağır olur. Ama dayanırlar...
 
Peki neden buna katlanıyorlar?
Kadından erkeğe dönenler için erkeklik simgesi penis. O yüzden olmak zorunda. Genelde gelenlerin sevgilileri oluyor. Ameliyattan sonra evlenecek oluyorlar. Birçoğu evlendi. Yani hedef “normal” bir cinsel ilişki. Bir erkek ve kadınınki gibi. Tabii. O yüzden operasyon geçiriyorlar.
 
Bütün hastalarınızla irtibatınız sürüyor mu?
1 - 1.5 yıl sonra takipten çıkarırım sorun yoksa. Yalnız şöyle bir sorun var. İlk hastalarıma, o zaman SGK güvencesi olduğu için protez koyuyordum. Protez 4 - 5 bin Euro. Şimdi protezi devlet karşılamıyor ve birçoğu protezsiz idare ediyor.
 
Nasıl oluyor protezsiz?
Cinsel ilişkide zorluk oluyordur tabii.
 
Protezsiz sertleşme mümkün mü?
Değil ama biz iyi bir doku yapıyoruz, fena olmuyor, onunla da idare edebilir. Cinsel ilişkide partnerlerin memnun olduğunu söylüyorlar. Protezsiz ama büyüklüğü sabit duran bir cinsel organdan bahsediyoruz...
 
"BEN 15 CM YAPIYORUM"
Kaç santim mesela?
15 santim yapıyorum ben.
 
Hastaların “Bana 18 santim yap” gibi talepleri olmuyor mu?
Yok, öyle olmaz, belli bir boyutu var, ona göre yapıyoruz. Onlar tabii “Hocam yapabildiğin kadar büyüğünü yap” diyorlar, ama yapmıyoruz. Ne gerekiyorsa onu yapıyoruz.
 
Zevk alıyorlar mı? Kadınken erkek olanlar, cinsel ilişkide nasıl zevk alıyor?
Kadından erkeğe dönüşümde klitoris korunuyor ve yapılan penis içine yerleştirildiği için klitoral orgazm korunmuş oluyor. Erkekten kadına dönüşümde de orgazm devam ediyor. Zaten orgazm, cinsel organlardan gelen uyarıların yanında zihinsel işlevler sonucu oluşan bir şey.
 
Yani hâlâ kadınsı bir haz mı duyuyor?
Güzel soru. Ama öyle dememek lazım. Erkek ve kadında hazzın farklı olduğunu düşünmüyoruz. Anatomik olarak farklı tabii ama ikisi de cinsel haz. Bir boşalma yaşanıyor. Orgazmın en önemli yanı beyinde yaşanması. Anatomik olarak yollar farklı olsa da haz hazdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler