Dolar 2.30 TL'yi gördü

Dolar 2.30 TL'yi gördü

ABD tarım dışı istihdam verisinin eylül ayında 248 bin kişi çıkmasının ardından dakikalar içinde 2.30 TL'yi aştı.

Piyasalar yurtiçinde bayram havasına girerken yurtdışı gelişmeler başta Türk Lirası olmak üzere birçok yatırım aracında sert dalgalanmalar yarattı.

ABD'de eylül ayında tarım dışı istihdam verisi eylül ayında 248 bin kişi gerçekleşerek 215 bin olan beklentileri çok aştı.

Bunun üzerine dolar dakikalar içinde TL'ye karşı değer kazanmaya başladı. Veri öncesi 2.27 TL'de seyreden dolar verinin açıklanmasının ardından hemen sonra 2.3017 TL'ye kadar çıktı. 
Dolar 15:55 itibariyle 2.2990 TL'den işlem görüyor.

Dolar böylece 31 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Uzmanlar tarım dışı istihdam verisinin ABD için olumlu çıkması durumunda 2.30 TL seviyesinin aşılabileceğini, bir sonraki kritik seviyenin 2.33 TL olduğunu belirtiyor.

BİST 100 endeksi ise bayram tatiline girdiği için birinci seansta 74 bin 384 puandan kapadı ve şimdilik ABD verilerinden etkilenmedi.

FAİZ ERKEN ARTACAK ENDİŞESİ
ABD tarım dışı istihdam verileri ABD ekonomisinde güçlenmeye işaret etmesiyle önem taşıyor. ABD ekonomisinin hızlı toparlanması ile Amerikan merkez bankası'nın (Fed) 2015 Haziran ayı yerine daha erken faiz artıracağı düşüncesi de güçleniyor. Bu beklenti Eylül ayında TL'nin yüzde 6'ya yakın değer kaybetmesine yol açmıştı. Türkiye ile birlikte Brezilya Reali ve Endonezya Rupisi gibi para birimleri de yüzde 4-7 arasında değer kayıpları yaşamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler