Dolar haftaya hareketli başladı ve yeni zirve görüldü

Dolar haftaya hareketli başladı ve yeni zirve görüldü

Neredeyse üç ay yatay seyreden dolar/TL haftaya dalgalı seyirle başladı. 18,84'ü gören kur daha sonra cuma günkü seviyelere döndü..

YAKLAŞIK üç aydır 18,60 etrafında yatay seyreden dolar/TL haftaya yeni zirve olan 18,8440’a kadar yükselerek başlasa da yeniden Cuma günü işlem gördüğü seviyelere döndü.

Bugün piyasada kabine toplantısı ve TL’de bu sabah yaşanan hareketin devamının gelip gelmeyeceği izlenecek. Bugün emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan düzenlemenin son hali de kabinede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

Dış piyasaların büyük bölümü yeni yıl öncesi kapalı olacak. Yabancıların yeni yılın ilk haftası ardından tam hacimde geri gelmeleri bekleniyor.

TL, bugün sabah ilk işlemlerde dolar karşısında yaklaşık yüzde 0,8 değer kaybetti ancak bu yükseliş kalıcı olmadı. Saat 09:06 itibarıyla TL’nin Cuma günü son işleme göre değer değişimi yeniden sıfıra geldi.

Bankacılar mevcut döviz politikasını kamu kontrollü olarak tanımlıyor. Ayrıca Merkez Bankası (TCMB) piyasadaki işlem saatlerini 10:00-16:00 olarak da sınırladı.

AÇIKLAMALAR İZLENECEK

TL’de bu sabah yaşanan hareketlilik ardından TL’deki değer değişimlerinin kalıcı olup olmadığı, devam edip etmeyeceği piyasalarda yakından takip edilecek. Bazı bankacılar mevcut politikada TL’deki değer değişimlerinin bir “kamu tercihi” olarak da nitelendirdikleri için yetkililerin açıklamaları da izlenecek.

Yaklaşık üç aydır 18,60 etrafında işlem gören dolar/TL’de bu sabah ilk işlemde yeni zirve olan 18.8440 seviyesi görülse de kotasyonlar saat 09.11’de 18.6255/18.6850 seviyesindeydi.

Haftanın kalanında ise öne çıkan gelişme TCMB’nin 30 Aralık’ta yayımlayacağı 2023 Para ve Kur Politikası metni olacak.

TCMB yıl sonunda açıkladığı ilgili belgede döviz alım ihalelerinden TCMB’nin ikincil piyasada yapacağı Hazine tahvili alımlarına, açık piyasa işlemlerine kadar detaylı bir metin paylaşıyor.

Bu yıl metni daha önemli yapan ise TCMB’nin Kasım ve Aralık faiz kararlarında ilgili metne atıf yapması oldu. PPK’da "fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir" derken bunu 2023 metni ile açıklayacağını da söyledi.

TCMB 0,8 trilyon TL’si döviz ve altın cinsi swap, 0,3 trilyon TL’si açık piyasa işlemlerinden repo ile olmak üzere bankacılık sistemini toplam 1,1 trilyon TL fonluyor.

Swap ihalelerinde vade, haftalık ile 3 ay arasında değişirken, repoda sadece bir hafta vadede fonlama kullanılıyor. Bankacılar metinde başta repo ihalelerin vadesinin uzaması olmak üzere önümüzdeki yıl için açıklayacağı yeni değişiklikleri bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler