Egemen Bağış hakkında soru önergesi

Egemen Bağış hakkında soru önergesi

Avrupa Parlamentosunda Bağış hakkında 'Acil' kodlu soru önergesi verildi.

17 Aralık operasyonu sonrası yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa eden Egemen Bağış hakkında hazırlanan fezleke TBMM’de görüşülemese de, eski AB bakanı hakkında Avrupa Parlamentosu’na soru önergesi verildi. İki Liberal Grup üyesi parlamenter, ‘acil olarak yanıtlanması’ istemiyle verdikleri önergede, AB fonlarının Bağış döneminde usulsüz kullanılıp kullanılmadığının araştırılmasını istedi.

‘YOLSUZLUK SADECE ERASMUS'TA MI?' 
BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, önergede, öncelikle öğrenci değişim programı Erasmus hakkındaki iddialara dikkat çekildi. Vekiller, AB Komisyonu’nun Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi’ndeki (Ulusal Ajans) fonların Bağış’ın döneminde usulsüz kullanımına ve personel alımlarına ilişkin iddiaları incelemek üzere mart başında soruşturma başlattığını anımsatıp, bu iddiaların diğer ‘geniş yolsuzluk iddiaları’yla bağlantısı olup olmadığını sordu.

‘PARALEL VEKİL'İN İMZASI VAR 
Önergeyi veren vekillerden biri Hollandalı Marietje Schaake; diğeriyse Türkiye’nin yakından tanıdığı İngiliz Andrew Duff.

Liberal vekil geçen hafta düzenlenen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısında yeni AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yaşadığı gerilim nedeniyle gündeme gelmişti. Duff Çavuşoğlu’nun, Zaman gazetesine verdiği söyleşi nedeniyle kendisini ‘Fethullah Gülen grubu tarafından satın alınmakla” itham ettiğini söyleyip; “Beni ve Avrupa Parlamentosu’nu Türkiye’de ‘paralel yapı’ olarak tanımladığınız şeyin parçası olarak mı görüyorsunuz? Bu sözlerinizi kanıtlayamıyorsanız, sizden bir özür bekliyorum” demişti.

‘ÖNCEKİ FONLAR DA İNCELENSİN' 
Vekiller önergede, AB’nin açtığı soruşturmanın Türkiye’ye verilen diğer fonları da kapsayacak biçimde genişletilmesini de istedi. İki parlamenter, 17 Aralık’tan bu yana yaşananların Türkiye’de ayrışmalara yol açtığını belirtip, “Bu ayrışma hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı konusunda temel sorunlar ortaya koydu” görüşünü dile getirdi. Duff ve Schaake, Brüksel’in reformlara katkı için verdiği yardımlarda yolsuzluk yapılıp yapılmadığını da sordu.

Önergede şu ifadeler yer aldı: “AB Komisyonu, Türkiye’nin şu anki durumunu nasıl değerlendiriyor? Komisyon, yolsuzluk iddialarının gelecekte de tekrarlanmaması için ne yapmayı düşünüyor?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler