Erdoğandan Reyhanlı açıklaması

Erdoğan'dan Reyhanlı açıklaması

Başbakan Erdoğan ABD ziyareti öncesi Reyhanlı'daki bombalı saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'ın Reyhanlı İlçesinde meydana gelen patlamaların Suriye rejimi ile ilgili olduğunu belirterek, muhaliflerin olayla ilgisinin olmadığını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti MYK toplantısı öncesinde gazetecilerin Hatay'ın Reyhanlı İlçesinde meydana gelen patlamalarla ilişkin sorularını yanıtladı. Olayda kullanılan iki minibüs, bunların satın alındığı ve depolandığı yerlerle ilgili ciddi bulgular bulunduğunu belirten Erdoğan, bu bilgiler üzerindeki çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından gerekli açıklamaların yapılacağını ifade eden Erdoğan, "Olay kesinlikle rejimle alakalı bir olaydır. Rejim bu işin arkasındadır, bu belli. Ama rejimin tabi ki Türkiye'de uzantıları var. Bu uzantılar üzerindeki çalışmalar da derinleştirilerek devam ediyor" dedi.
 
OLAYIN, MUHALİF GÜÇLERLE YAKINDAN UZAKTAN ALAKASI YOK
Suriye yönetiminin saldırıyı kendilerinin yapmadığı yönündeki açıklamalarının anımsatılması üzerine Başbakan Erdoğan, "Ne diyecek, "alakam mı var' diyecek. Tabiki öyle diyecek. Onların dünyaları yalan üzerine kurulmuş ve yalan üzerine inşaa ettikleri bu zulüm rejimini, bu adil olmayan rejimi yürütmenin gayreti içindeler. Buna ne yazık ki bizim içimizden de destek verenler var. Siyasi olarak da siyasi olmayarak da destek verenler var" diye konuştu. Reyhanlı'da patlayan araçların başkentte, Başbakanlık ve AK Parti Genel Merkezi çevresinde de görüldüğüne yönelik bilgilerin sorulması üzerine Erdoğan, "O tür şeylerde, bu belgelerin arasında var" dedi. Patlamada muhalif güçlerin de bulunduğuna yönelik iddiaların da anımsatılması üzerine Başbakan, saldırı ile muhalif güçlerin alakasının bulunmadığını belirterek şöyle konuştu:
 
"Mültecilerle ilgili spekülasyonlar, provokasyonlar var. Aslında bu olayın, muhalif güçlerle yakından uzaktan alakası yok. Ama burada muhalif güçleri zan altına alma ve Türkiye'deki sığınmacı olan kardeşlerimize karşı böyle bir operatif yaklaşım içerisine girme gayretleri var. Onların kardeşleriyle, dostlarıyla olan süreci tetiklemeye yöneliktir. Birde bu işi mezhep çatışması içerisine sokma gayretleri var onun uzantılarını görüyoruz."
 
OYUNA GELMEK YOK, GEREKLİ CEVABI DA GEREKLİ ZAMANDA VERİRİZ
Reyhanlı'daki patlamaya ilişkin yayın yasağını da değerlendiren Erdoğan, yasağın yerinde olduğunu belirterek, "Olması gereken oydu. Dünyada bunun bir çok uygulamaları vardır. Bu uygulamalara baktığınız zaman bu tür alınan kararların isabetli olduğu, toplumun psikolojisi açısından, süreci yönetme açısından bunların çok çok isabetli olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı yargının hassasiyetini takdir ediyorum" diye konuştu.
 
Başbakan Erdoğan, ABD ziyaretinin ardından Hatay ve Reyhanlı'ya gideceğini ifade etti. Türkiye'nin Suriye sınırının 910 kilometre olduğunu anımsatan Erdoğan, her türlü hassasiyetin gözetilmesi gerektiğini kaydetti. Erdoğan, bir gazetecinin olayın "Türkiye'yi savaşa sokma girişimi mi?" şeklindeki sorusuna, "Oyunlara gelmememiz lazım. Gerilim politikalarına asla girmememiz gerekir. Büyük devlet olmanın idraki içerisinde atmamız gereken adımlar neyse bu adımları atmamız gerekir. Çok ciddi istişare mekanizmaları çalıştırıyoruz, buna dayalı olarak da adımlarımızı atıyoruz. Bundan sonraki süreçte de adımlarımızı bu şekilde atacağız. Oyuna gelmek yok. Ama gerekli cevabı da gerekli zamanda veririz. Bundan da ne çekinir ne kaçınırız. Herkes bunu böyle bilmeli" karşılığını verdi.
 
Erdoğan, gazetecilerin "ABD'nin talepleri olacak mı" sorusuna "Onun talebi olmaktan öte, bizim talebimiz olabilir" şeklinde yanıt verdi. Muhalefetin hükümetin dış politikasına yönelik eleştirilerinin anımsatılması üzerine Başbakan, "Yeri geldiğinde sorun sizin dış politika anlayışınız var mı diye" değerlendirmesinde bulundu. (ANKA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler