Ethem Sarısülük için açlık grevinde

Ethem Sarısülük için açlık grevinde

ODTÜ öğrencisi Galip Fırat başına polis kurşunu isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden işçi Ethem Sarısülük'ün Güvenpark'ta vurulduğu noktada açlık grevine başladı.

Gezi Parkı eylemlerinin yapıldığı Kızılay'da Ethem Sarısülük vurulduğu sırada yakınında bulunduğunu ancak yardım edemediğini söyleyen Galip Fırat, "Onu vurulurken gördüm. Vurulduktan sonra ona yardım edemedim. Geceleri uyuyamıyorum" dedi. Fırat’ın açlık grevi bir hafta sürecek. 
 
ODTÜ Sosyoloji bölümü öğrencisi Galip Fırat (26) Ethem Sarısülük’ün öldürüldüğü noktada dün saat 15.00’den itibaren 'duruyor' ve açlık grevini sürdürüyor.
 
Açlık grevinin bir hafta süreceğini ifade eden Fırat, Ethem Sarısülük gibi nice insanların ölmemesi, sakatlanmaması için, hukuksuz bir biçimde göz altına alınan ODTÜ öğrencisi Yoldaş Aydın’ın serbest bırakılması için böylesi bir karar aldığını açıkladı. 
 
galipfirat-kizilay-sozcu-resim-061.jpeg
 
"Bu saygısızlık bitsin diye" 
Fırat,"Ethem orada mücadele ederken ben YKM’nin köşesinde atılan fişeklerden saklanıyordum. Ona yardım edemedim. Bu beni çok etkiledi. Geceleri uyuyamadım. ODTÜ’den Yoldaş Aydın kardeşimizin de gözaltına alınması bardağı taşıran son damla oldu” dedi. Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir eylemde polisin sıktığı plastik mermi ile yaralandığını da söyleyen Fırat dün gece polislerin yanına geldiğini fakat kendisine müdahale etmediğini anlattı. Fırat, hiçbir siyasi örgüte bağlı olmadığını, kararını tek başına aldığını belirtti. Fırat, "Bu zulüm, saygısızlık ve diktatörlüğün bitmesi için Ethem kardeşimizin şehit düştüğü bu noktada açlık grevine başladım" dedi. 
 
Büyükşehir Belediyesi’ne tepki 
Harita mühendisi Özer Tice ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma birimi çalışanı Arif Ayaltı da Fırat’ın yanında durma eylemi yaparak destek veriyor. Yaptığının eylemden ziyade tepki olduğunu söyleyen Tice, "Burada durarak bu kadar insanı birbirine düşüren hükümete tepkimi ortaya koyuyorum. Susma eylemi gerçekleştiriyorum ve bu onlara en büyük cezadır” dedi. Ayaltı ise Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin zorlamalarına karşı olduğunu, hükümetin organize ettiği mitinglere katılımın mecburi hale geldiği belediyede mitinglere katılmayarak tepkisini gösterdiğini ifade etti. 
 
EYLEM 31 SAAT SONRA BİTTİ!
31 saat sonra sonlandırılan açlık grevi ile ilgili olarak Galip Fırat bir açıklama yaptı:
 
"18 Haziran saat 15.00'de başlamış olduğum açlık grevine;
 
Annemin (Ethem kardeşimin annesi) olayı öğrendiği vakit ağlayarak sürekli abimi (Mustafa Sarısülük) arayıp beni sorması, grevi sonlandırmaz isem köyden kalkıp benim yanıma geleceğini, bana birşey olursa dayanamayacağını, bir oğluma daha birşey olmasın diye sürekli ağlaması, abimin onca yoğunluğuna rağmen artık medya tarafından bilindiği için polisin beni gözaltına alacağından ötürü benim yanımdan ölsem de ayrılmam demesi ancak, Ethem kardeşimin hukuk sürecinin sekteye uğramasını istemediğim ve bu grev Türkiye'ye yayılırsa -ki her an yayılma haberleri geliyordu abime- Ethem kardeşimin hukuk sürecinde bu durumun aleyhine kullanılacağını öğrendiğim için açlık grevime son verdim.
 
Ziyadesiyle kararlı olduğum bu süreçte ölsem de dönmem diye kendimi kenetlemiş iken, Ethem kardeşimin katillerinin bulunma sürecinde benim grevimin bu sürece zarar vereceğinin iletilmesi ve 'Anne ağlama, evlatların burada' diye yola çıkmış iken bu hareketimin annemi daha da ağlatması ve 'bir oğlumu daha kaybetmek istemiyorum' deyip yanıma gelmek için hazırlandığı haberini almam 1 haftalık açlık grevimi  31 saat sonra tamamlamış bulunmaktayım.
 
Grev süresince, sadece şekerli ve tuzlu su ile çay içmiş ve 3 adet şekerleme yemiş olup, 2 yabancı basına canlı ve 12 ulusal basına ise sözlü olarak röportaj verdim.
Grevimin bu kadar kısa sürede etkili olmasını da, dünyadaki açlık grevleri konseptinden farklı bir amaç ve duruş sergilemiş olmam, binlerce insanın beni tanımaksızın destekleyip olayı adeta veryansın etmesi ve yanımda saatlerce bekleyip yaşlı gözleri ile beni okşayıp seven binlerce annenin sayesinde olduğunu düşünüyorum.
 
İyi ki bu grevi yapmışım -ki İNSAN olduğumu hatırladım zira, bana omuz veren binleri ve abimi ve annemi öyle gördükten sonra kardeşimin mücadelesine aynı hızla devam edeceğimi bütün kamuoyuna bildiririm.
 
En içten direniş ve mutluluğumla...
 
A. Galip FIRAT
 
ODTÜ'den 1 çapulcu
Not: Bu olayı öğrenip dünyayı ayağa kaldırmak için harekete geçen ODTÜ'lü hocalara sahip olduğum için de fazlasıyla gururluyum."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler