Ethemin davası yarın!

Ethem'in davası yarın!

Kızılay'da polis tarafından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük'ün cinayet davası yarın görülecek.

Haziran direnişi sırasında Ankara'da polis tarafından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük'ün cinayet davası yarın görülecek. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma için Adalet İçin Hukukçular katılım çağrısı yaptı.
 
İşte o çağrı:
 
"Haziran Direnişi kapsamında Ankara'da yapılan eylemler esnasında vurularak hayatını kaybetti Ethem Sarısülük. Halktan binlerce insan gibi o da Kızılay Güvenpark'taydı, o gün orada olan birçok insan gibi duyduk onu öldüren silahın sesini, gördük kanlar içinde yere yığılışını.
 
Ethem'in vurulma anını sadece o gün Güvenpark'ta olanlar değil, kamera kayıtlarını izleyen milyonlar da gördü. Gördük, Ahmet Şahbaz adlı polisin, eylemcilerin arasına nasıl koşarak girdiğini, yerde yatan bir eylemciye saldırdıktan sonra nasıl etrafına üç el ateş açıp koşarak kaçtığını. Bizler, yani milyonlarca insan bir cinayeti, suç aletini, katili ve maktulun son anlarını tüm ayrıntılarıyla izledik ekranlardan. İşlenen suç açıktı. Katilin kimliği açıktı. Cinayet şüpheye mahal vermeyecek biçimde yansımıştı görüntülere. Bundan sonra olması gereken katilin adalete teslim edilmesi ve cezasını çekmesiydi. Tarih 2 Haziran 2013'tü.
 
KATİLİ SERBEST
Bugün 22 Eylül 2013. 26 yaşındaki Ethem Sarısülük 112 gün önce hayatını kaybetti. Katili Ahmet Şahbaz uzun bir müddet teslim olmadı. Cinayete olay yerinde tanık olan 'emniyet' mensubu arkadaşları tarafından da teslim edilmedi. Olay anında suç mahallinde bulunan ve tanıklık etmek isteyenler bu taleplerinin hemen ardından bir bir gözaltına alınırken, Ahmet Şahbaz adlı polis cinayetten günler sonra adliyeye gelerek ifade verdi ve serbest bırakıldı. Hakkında hazırlanan iddianamede suçun 'meşru müdafa' sınırları içinde işlendiği belirtilerek tamamen cezasız bırakılmasının önü açıldı. Meslekten dahi uzaklaştırılmadı.
 
Dava kapsamında görüşlerine başvurulan, iki bilirkişi tarafından hazırlanan raporda, olayın meşru müdafa olarak tanımlanamayacağı ve katil zanlısı polisin öfke patlamasına delalet eden davranışlarla eylemcilere bilerek ve isteyerek saldırdığı tespit edildi. Buna rağmen katil Ahmet Şahbaz hala görev başında, serbest, aramızda dolaşıyor. Ethem toprağın altında. Adalet de Ethem'le beraber toprağın altında.
 
YARIN DAVAYA
AKP'nin sözde adalet sarayları birer yargı organı olarak değil, iktidara tehdit olarak görülen unsurları cezalandırma, yandaş olarak görülen unsurları ise ödüllendirme organı olarak çalışıyor. Aksi mümkün olsaydı tüm delillerin sarih olduğu böylesi bir cinayet vakasında cezasızlık söz konusu olamazdı.
 
Ethem Sarısülük davasının bugün içinde bulunduğu somut durum, Türkiye'de yargının ana işlevi olması gereken 'toplumsal adaleti tesis etme' görevinden ne kadar uzakta olduğunu gözler önüne seriyor. Yargı, iktidarın elinde bir silaha dönüşmüş durumdadır, polis eliyle işlenen siyasi cinayetleri 'aklayan', 'cezasız bırakan' ve 'cezasız bırakarak teşvik eden' bir silaha.
 
Bu noktada ülkenin ilerici, yurtsever hukukçularına düşen görev toplumsal adaletin tesis edilmesi için mücadele etmek, Ethem'in ve polis kurşunuyla öldürülen tüm gençlerimizin hakkını savunmak, ellerinden alınan yaşam haklarının hesabını sormak olmalıdır.
 
Bizler, Adalet İçin Hukukçular olarak bu görev bilinciyle 23 Eylül Pazartesi günü Saat 09.00'da Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek Ethem Sarısülük Davası'nın ilk duruşmasında yer alacağız. Ethem'in ve onun şahsında yargısız infazlara kurban gitmiş tüm gençlerimizin yaşam hakkını savunmak, katillerinin cezalandırılmasını talep etmek için orada olacağız. Tüm meslektaşlarımızı duruşmaya katılmaya ve bu adalet mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler