F1 efsanesi Schumachere motor yapan Türk!

F1 efsanesi Schumacher'e motor yapan Türk!

Tarhan Telli... 28 bin TL sermaye ile başladı, şimdi 7 milyon lira sermayeli TT Motor'un sahibi.

Tarhan Telli... Arkadaşları Bebek’te turlarken o motor yağları içindeydi. 55m2’lik dükkanda motosiklet üreteceğini söyleyince inanmadılar, ailesi için ‘adam olmayacak çocuktu’. 28 bin TL’yle başladı, şimdi 7 milyon sermayeli ‘TT Motor’un sahibi. Milyarder Abramovich’ten, F1 efsanesi Schumacher’e herkes onun ‘Made in Turkey’ motosikletlerine biniyor.
 
- Baştan başlayalım, nasıl girdin bu işe? 
1996’da başladı bu serüven. 16 yaşında konsantrasyon eksikliği sebebiyle otomobil ve motosikletlere verdim kendimi. Herkes Bebek’te kız arkadaşıyla gezerken ben Atatürk Oto Sanayii’de zaman geçiriyordum. Güçlü bir ailenin çocuğuyum ama eksisini gördüm. Hayallerinde olmayan bir işe gönül verdiğim için hiç destek alamadım. Onlar için ‘adam olmayacak çocuk’tum. 
 
- Peki ya eğitim hayatın? 
Üniversitede görsel sanatlar ve dizayn okudum. Bir marka yaratacaktım. Bunu paylaştığım arkadaşlarım bana ‘Sen kafayı yemişsin’ dedi.  
 
- Sen nasıl kırdın bu durumu? 
Tarihte liderliğiyle ses getirmiş milletiz. Fakat bu sindirilmiş, ‘Yapamazsın’ diyerek sınırlandırılmışız. Bana ‘başaramazsın’ deme. ‘Helikopter yapamazsın’ dediler, 1.5 yıl uğraşıp imal ettik. O helikopter şimdi uçuyor. 
 
tarhan1.jpg
 
‘YAPAMAZSIN’LA BÜYÜTÜLÜYORUZ 
- Başa dönelim, kaç parayla çıktın bu yola? 
28 bin liram vardı ve 55 metrekarelik bir dükkanda başladık. Markaya o kadar inanıyordum ki, elimdeki paranın 12 bin lirasını tabelaya yatırmıştım. Şimdi ödenmiş sermayesi 7 milyon olan bir şirket TT Motor... 
 
- Sahip olduğun şirket sektörün neresinde bulunuyor? 
Dünyanın en prestijli motor programı Top Gear. İlk kez bir Türk tasarımcı Top Gear’ın dergisine kapak oldu. ‘En pahalı motosikleti ünlü Türk tasarımcı yaptı’ diyor. Holv lywood Film Stüdyoları’na motosikletler üretip gönderiyorum, bu yüzden Harley Davidson dava açtı. Harley rakibim ama iki kat daha ucuz. Onlar 110, ben 8 yıllık firmayım. Hollywood’a motosiklet yaptım diye ‘haksız rekabet’ iddiasıyla dava açtılar. 
 
- Roman Abramovich ve F1 pilotu Michael Schumacher TT Custom Choppers kullanıyor, başka kimler var? 
Azerbaycan’dan Rusya’ya önemli isimler var ama isim telaffuz etmem doğru olmaz. Beyazıt Öztürk, Kenan Doğulu, Hidayet Türkoğlu, Kenan Sofuoğlu bilinen bazı isimler. 
 
- Şirkete ortak olmak için ya da satın almak için teklifler geliyor mu? 
Çok... Mesela Suudi Arabistan’dan büyük teklif geldi. Bizi bir günde Arabistan vatandaşı yaptılar. Türk sermaye yapısını bozmak istemedik ve son anda vazgeçtik. Bundan sonra hedef fabrika, üretim bantları… 
 
- Ardından gelen yeni jenerasyona destek oluyor musun?  
Üniversitelere bu yüzden gidiyorum. ‘Kendinize inanın, ideal belirleyin, yılmayın, savaşın’ diye bas bas bağırıyorum. Bir de kendini bileceksin, ilerledikçe geçmişini unutmayacaksın. Geldiğin yeri unutursan bitersin. Bu yüzden hayatı es geçmemek için hastane hastane gezerim. Gerçek hayat orada, biz hayali yaşıyoruz, aldanmamak lazım... 
 
TT’ye sahip olmak için para yetmez
Özel siparişlerde 65 bin euronun altında modelim yok. Ama bir TT’ye sahip olabilmek için para yetmez. Biz motosiklet değil hayat tarzı satıyoruz. Ferrari alabilirsin belki ama bizden motosiklet alamazsın. Motosiklete binebilmeli, karbüratörlü, enjeksiyonlu farkını ayırt edebilmelisin.
 
Beyefendi ‘seksi modele’ binmeye utanır  
- Özel siparişlerde tasarımı nasıl yapıyorsun? 
Genelde gelenler TV’de gördüğünü istiyor, olmaz. Tarzıyla örtüşmeli. Oturman kalkman, saatin, ayakkabın gibi detaylar seni sen yapar. Adam çok beyefendi biridir, öyle seksi bir motosiklet tasarlarız ki binmeye utanır. 
 
090820130308503991097.jpg
 
(AKŞAM-Önder Sarıahmetoğlu)
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler