Genel seçimde 'taşeron' oyunu

Genel seçimde 'taşeron' oyunu

AKP Hükümeti’nin, 600 bin taşeron işçisine kadro verileceğine yönelik müjdesinin altından, “kıyım” operasyonu çıktı.

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ve kamuoyunda torba kanun olarak bilinen 6552 sayılı kanunda yer alan taşeron maddelerine yönelik ikincil düzenlenme çalışması yapıldı. Maliye Bakanlığı tarafından yapılan çalışmada, düzenleme sonucunda binlerce taşeron işçisinin “işsiz” kalacağı görüldü. Bunun üzerine düzenlemelerin uygulanması ertelendi. Ancak bu erteleme bazı aksaklıkları da beraberinde getirdi. Yıllık olarak kamu kurumlarına verilen taşeron çalıştırma izinleri ve ihale yetkilerinin gecikmesine neden oldu.

TAŞERONA KADRO İDDİASI
AKP Hükümeti, her platformda 600 bin taşeron işçisine kadro verileceğine yönelik iddiaları gündeme getirmeye başladı. 30 Mart yerel seçimleri öncesinde de gündeme getirilen taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik düzenlemenin içinden ise, binlerce taşeron işçinin işten çıkarılmasına yönelik bir plan çıktı. Taraf’ın Maliye Bakanlığı üst düzey yöneticilerinden edindiği bilgiye göre, geçtiğimiz çıkarılan ve taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin hükümler içeren 6552 sayılı kanunun ikincil düzenlemeleri için ayrıntı çalışma yapıldı. Yani kanunun fiili anlamda yürürlüğe girmesi için, ikincil düzenlemelerin yapılması ve Bakanlar Kurulu kararı ile de hayata geçirilmesi gerekiyor. Söz konusu yasanın yürürlüğe girmesi ve yani taşeron işçilerinin kadrolu hâle getirilmesi için “Bakanlar Kurulu’ndan çıkarılacak karar ile asli ve yardımcı işlerin tanımı yapılması, buna bağlı olarak da kamu kurumlarına yardımcı işler için ihale ile taşeron çalıştırmalarına” izin verilmesi gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, konuyla ilgili çalışmasını tamamladı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sundu.

AĞBAL HÜKÜMETİ UYANDIRDI
Maliye Bakanlığı da aynı konuda bir çalışma yaptı. Ve çalışmada, kamuoyuna “600 bin taşeron işçisine kadro verilecek” denerek duyurulan düzenleme sonucunda binlerce taşeron işçisinin, işsiz kalacağı belirlendi. Bunun üzerine düzenlemenin seçimler sonrasına ertelenmesi kararlaştırıldı. Konuyla ilgili uyarıyı ise Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal yaptı. Ağbal, hükümet üyeleri ile yaptığı görüşmelerde, konunun siyasi boyutuyla ilgili de bilgiler verdi. Ve düzenlemenin seçimler sonrasına bırakılması kararlaştırıldı.

SEÇİM VAADİ OLACAK
İddiaya göre, AKP Hükümeti taşeronlara kadro verilmesine yönelik düzenlemeyi seçimlerde vaat olarak kullanacak. Ancak yapılan çalışmalara göre, kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin küçük bir kısmı kadroya alınacak. Yine bu çalışmaya göre, düzenlemelerin hayata geçmesi ile birlikte binlerce taşeron işçi işini kaybedecek. Düzenleme sonucunda işini kaybedecek işçi sayısı ise gizleniyor. Yani işten atılacak taşeron işçilerin sayısı gizli tutuluyor. (TARAF)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler