Hayrettin Çelikten'den işyeri sahiplerine uyarı!

Hayrettin Çelikten'den işyeri sahiplerine uyarı!

ÇATSO Başkanı Çelikten 'Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçiyi çalıştıran işletmelere kişi başı 500 tl idari para cezası uygulanacağını söyledi.

Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası (ÇATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çelikten, 2015 yılı Nisan ayında, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan ve 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda da önemli değişiklikler yapan, 6645 Sayılı Kanun’la ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Söz konusu değişikliklerin en önemlilerinden birinin; çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren ‘belge zorunluluğu’ getirilen meslekler olduğunu ifade eden ÇATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çelikten, “Kanuna göre;  tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca çıkarılan tebliğde belirtilen 40 meslekte, öncelikle 25 Mayıs 2016 tarihine kadar olan daha sonra 31 Aralık’a kadar uzatılan Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan kişiler çalıştırılamayacak. Buna ilaveten, Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişileri çalıştıran işletmelere de kişi başı 500 TL. idari para cezası uygulanacak.” dedi.

BELGE VE SINAV ÜCRETLERİNE DEVLET DESTEĞİ
Çankırı’daki işverenlerin ileride mağdur olmamaları için konuya hassasiyetle yaklaşmaları gerektiğini kaydeden Başkan Çelikten, “Mesleki Yeterlilik Sınavı’nda başarılı olan kişilerin sınav ve belgelendirme ücretleri Bakanlar Kurulu kararıyla İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Bu dönüşüm sürecinde sınav ve belgelendirme ücretlerinin devlet tarafından karşılanacak olması, işçi ve işverenlerimiz için son derece iyi fırsattır. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Mesleki Yeterlilik Belgelendirilmesiyle ilgili ÇATSO Proje Koordinatörlüğü tarafından kayıtların alınacağını açıklayan Başkan Çelikten “Bu birimimiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iştiraki ile kurulmuş olan MEYBEM A.Ş. ile üyelerimize hizmet verecek. Sınavlara girenler, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından, ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanacaklar.” dedi.

MESLEKİ YETERLİLİKLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER;

6645 sayılı Kanun, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) açısından neler getiriyor?

Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında olup Bakanlıkça yayımlanan tebliğde yer alan mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu olmuştur. Bakanlar Kurulu Kararı ile Belge zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin belge masrafı ile sınav ücreti İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.
Hangi mesleklerde belge zorunluluğu aranacak? Belgesi olmayanlar için geçiş süreci ne kadar sürecek?

Belge zorunluluğundan bahsedebilmesi için, öncelikle MYK tarafından ilgili mesleğin ulusal meslek standardının yayımlanmış olması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğlerde bu mesleğe yer verilmiş olması gerekmektedir. İlk tebliğde yer alan 40 meslek ile başlayan belge zorunluluğunun kurumca standardı hazırlanmış diğer tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerde de peyderpey devam etmesi beklenmektedir. Tebliğ gereğince 31.12.2016 tarihine kadar MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan şahıslar çalıştırılamayacak olup; Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmayan şahısları çalıştıran işletmelere kişi başı 500 TL. idari para cezası uygulanacaktır. Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gereken 40 meslekle ilgili tebliğe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın (ÇSGB) internet sitesinden ulaşılabilir.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmayan durumlar nelerdir?
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre; ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından(Meslek Lisesi) ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz.

Sınav ve Belgelendirme ücretleri için devlet katkısı olacak mı? Ne zaman başlayacak?
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılmış ve çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı Fon’dan karşılanacak. Fon’dan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu’nun kararıyla belirlenmiştir. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilecekler.

Sınav ve belgelendirme ücreti desteğinden kimler yararlanabilir?
Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde yer alan mesleklerde, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yapılan sınavlar sonucunda başarılı olarak belge almaya hak kazanan işsizler ve hali hazırda istihdam edilenler bu kanun kapsamında yalnızca bir kez yararlanıcı olabilirler.

Sınavdan başarısız olan adayların ücretleri fondan karşılanacak mı?
Hayır, sınavlardan başarısız olan adayların sınav ve belgelendirme ücretleri fondan karşılanmayacaktır.

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden edinilebilir?
Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası’nda bu konuda birim oluşturmuş olup; TOBB iştiraki ile kurulmuş olan MEYBEM A.Ş. ile oda üyelerine hizmet verilecektir. Sınavlara giren bireyler, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanacaklar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler