HSYK'nın yeni üyelerinin görev dağılımı

HSYK'nın yeni üyelerinin görev dağılımı

Daire başkanlarının tamamı Yargıda Birlik Platformu (YBP) adaylarından oluşurken, yüksek yargıdan seçilen ve cumhurbaşkanı tarafından atanan üyeler görev alamadı.

Adli yargıdan en çok oyu alarak HSYK’ya seçilen Metin Yandırmaz HSYK Başkanvekilliği ve Üçüncü Daire Başkanlığı’na getirildi. Birinci Daire Başkanı, İdari yargıdan Halil Koç olurken, İkinci Daire Başkanlığı’na HSYK müfettişiyken üye olan Mehmet Yılmaz seçildi.

HSYK’da hakim savcıların kararname, atama ve terfi işlemlerine bakan birinci dairede, Halil Koç (Başkan), Kenan İpek (müsteşar), Yakup Ata, Mehmet Durgun, Rasim Aytin, Ömür Topaç, İsa Çelik görevlendirildi. Hâkim ve savcılar hakkındaki soruşturmalara karar veren ikinci daireye Mehmet Yılmaz (Başkan), Taci Bayhan, Hayriye Şirin Ünsel, Mustafa Kemal Özçelik, Muharrem Özkaya, Ramazan Kaya, Mahmut Şen seçildi. Şikâyet, inceleme ve mesleğe kabule bakan üçüncü daire ise, Metin Yandırmaz (Başkan), Şaban Işık, Ömer Kerkez, Kerim Tosun, Aysel Demirel, Ahmet Berberoğlu, Turgay Ateş’ten oluştu.

Toplantı öncesi açıklamada bulunan HSYK Başkanı ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurulun yapısının tarafsız olmadığı yönündeki eleştirilerinin hatırlatması üzerine, kurulun yapısının seçimlerle oluştuğunu belirtti. Bozdağ, “Sayın Cumhurbaşkanımızın atamaları da Anayasa ve yasalar çerçevesinde yapılmış atamalardır. Hiç kimse bu atamaların Anayasa ve yasaya aykırı olduğunu iddia edemez. Kurulun üye yapısı içerisinde gönül arzu ediyordu ki kürsüden, Yargıtay, Danıştay, Adalet Akademisi’nden yapılan seçimlerde kadın üyeler çoğunlukta olsun ancak seçimlerde böyle bir sonuç ortaya çıkmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız da öyle zannediyorum ki buradaki kadın eksikliğini görerek iki kadın üye atamıştır. Bunların tamamı yasal, meşru ve doğru atamalardır. Sayın Kılıçdaroğlu, buradaki demokratik meşruiyetin yüksekliğine ve çoğulculuğa baktığı zaman eleştirisinin haksız olduğunu kendisi de görecektir.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler