İBB davasında üçüncü celse: Gizli tanıklar dinlenecek!
Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 53’ü tutuklu 436 sanığın yargılandığı İBB davasının üçüncü duruşması bugün Silivri’deki yeni duruşma salonunda başladı.
İBB Davası’nın 102. duruşma gününde çok sayıda izleyici salonda davayı takip ediyor. Silivri’ye gelenler arasında İBB Başkanvekili Nuri Aslan, Yeni Parti Milletvekilleri Gökan Zeybek ve Turan Taşkın Özer’in yanı sıra DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de bulunuyor.
4 GİZLİ TANIK DİNLENECEK
Mahkeme, dosyada yer alan 15 gizli tanıktan yalnızca "İlke", "Zeytin", "Martı" ve "Gürgen" kod adlı tanıkların hazır edilmesi için yazı yazdı.
Celse boyunca 14 müşteki, 46 açık tanık ve 4 gizli tanığın dinlenmesi planlanıyor.

SİLİVRİ'DEKİ DURUŞMAYA YOĞUN İLGİ
Duruşmayı çok sayıda izleyici salondan takip ediyor.
Silivri'ye gelenler arasında İBB Başkanvekili Nuri Aslan, Yeni Parti milletvekilleri Gökan Zeybek ve Turan Taşkın Özer ile DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de bulunuyor.
TUTUKLU SANIKLAR ALKIŞLARLA KARŞILANDI
Tutuklu sanıklar, izleyicilerin alkışları eşliğinde duruşma salonuna getirildi.
Salonda "Cumhurbaşkanı İmamoğlu" ve "Foncular içeri, başkanlar dışarı" sloganları atıldı.
Duruşma, müşteki ve tanıkların dinlenmesiyle devam edecek.
Davaya ilişkin gelişmeler şöyle...
14:20 - ARA SONA ERDİ DURUŞMA BAŞLADI
İBB Davasının 102. duruşma gününde verilen ara sona erdi. Duruşma tanık ifadeleriyle sürüyor.
Kürsüye ilk olarak tanıklardan Taylan Danış geldi.
13.03 - İLK ARA VERİLDİ
Mahkeme başkanı, duruşma ara verdi. Aradan sonra duruşma devam edecek.
12.00 - UÇAR, ADEM SOYTEKİN'İN İDDİASINI YALANLADI
Duruşmada ilk olarak müşteki Bahattin Uçar dinlenecek.
Mahkemeye SEGBİS aracılığıyla katılan Uçar, “Sanıklar hakkında herhangi bir şikayetim yok. Davaya katılma talebim de yoktur” dedi.
Tutuklu KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt, etkin pişmanlıkçı sanık Adem Soytekin'in iddialarını hatırlatarak, "Ben sizden kendi adıma ya da eşim dostum adına dükkan aldım mı?" diye sordu. Uçar, "Almadınız, zaten o proje iptal oldu" yanıtını verdi. Bunun üzerine Kurt, Adem Soytekin'den mahkemeyi yanılttığı için şikayetçi olduğunu belirtti.
Sorgusu tamamlanan Uçar verdiği ek beyanda "Bu süreçte psikolojik olarak zor zamanlar geçirdim ancak somut maddi bir zararım yoktur" dedi.
Uçar’ın ardından SEGBİS aracılığıyla dinlenen müşteki Alaattin Kameroğlu sanıklardan şikayetinin devam ettiğini ve beyanlarını tekrarladığını belirtti. Müştekilerden Mehmet İlhan Gülay ise "Şikayetçi değilim" dedi.
Mahkeme salonunda hazır bulunan müşteki Avni Çelik, "Beyanlarım doğrudur, gerçekleşen bir olay olmadığı için şikayetim yoktur" dedi. Tutuklu İBB Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu, Çelik’e "Yakup Öner’le yaptığınız görüşmeyle ilgili bir yönlendirme yaptım mı? Benden bürokratik olarak bir sorun yaşadınız mı?" diye sordu. Çelik, "Öyle bir şey olmadı" dedi.
Bir diğer müşteki Çetin Gül, "Ağrıma giden bir şey duydum. Ali Rıza (Akyüz) denilen kişi, ortağı olduğumuz AVM’yle ilgili ‘yıllardır buranın kirasını siz alıyorsunuz artık ben alacağım’ demiş. Daha sonra ceza kestiler. Şikayetim devam ediyor" dedi. Müştekilerden Kaan Yüce "Bir şikayetim yoktur" ifadelerini kullanırken müşteki Nezih Barut ise "İfadelerimi tekrarlıyorum şikayetim devam ediyor" dedi.
Resul Emrah Şahan müdafi Doğa Şanlıoğlu, Barut’a "2023 yılında iskan alım sürecinde Süleyman Atik, Şahan’ın bir ilgisi olmadığını belirtti. Şahan bu süreçte yer almıyor değil mi?” diye sordu. Barut, "Doğrudur" dedi. "Süleyman Atik’e ‘belediye 15 milyon dolar istiyor’ dediğinizi söylüyor doğru mu?” Sorusuna ise, "Hayır" yanıtını verdi.
Müşteki Ziya Yılmaz belediyeye yönelik şikayetinin devam ettiğini belirtti.
Resul Emrah Şahan müdafi Doğa Şanlıoğlu, Yılmaz’a iskan geciktirildiği iddiasına ilişkin "Resul Emrah Şahan’la randevu alarak görüştüğünüz tarihte binaların iskana ilişkin tüm eksiklikleri tamamlanmış mıydı?" diye sordu "Resul Emrah Şahan yanlış bilgilendirilmiş olabilir ama tamamına olmasa da 4 binaya iskan verilebilirdi. Mağdur olduk" dedi.
NECATİ ÖZKAN: AYRICA PARA BANA FİZİKSEL OLARAK VERİLMEDİ
Müşteki Selahattin Özgül, savcılık ifadelerini tekrarladı ve şikayetinin devam ettiğini söyledi.
Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Capacity AVM ile ilgili konuşan Özgül, "Belediye bize sunduğu uzman raporunda birtakım perde ve kolonların kesildiğini söyledi. 2004’te belediyeye sunulan ilk inşaata başlama projesi uygulanamadı ve tadilat projeleri verildi. Bakırköy Belediyesi ‘bina tehlike arz ediyor’ diye algı yaptı. Bize encümenden bina için yıkım kararı çıkardılar ve para cezası kesildi" diye konuştu.
Özgül, binanın yapıldığı tarihten bu yana tadilat projelerinin belediye onayından geçtiğini savundu. Tutuklu Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz ise binada kesilen kolonların binayı riskli duruma getirdiğini ve olası bir depremde can kaybı yaşanabileceğinden ceza kesildiğini savunuyor.
Geriye kalan 5 müştekinin salonda bulunmaması nedeniyle tanık beyanlarına geçildi. Tanıklardan Arzu Uçar, eşinin geçmiş yıllarda Ekrem İmamoğlu’nun yönettiği Beylikdüzü Belediyesi’nde iftiraya uğrayarak intihar ettiğini söyledi. İmamoğlu’nun kendisine taziye ziyaretine geldiğini ve kendisine West Side projesinde ev verilmesinin planlandığını öne süren Uçar, daha sonra dairede oturmaya başladığını ancak tapusunun verilmediğini söyledi.
Uçar, İmamoğlu’nun "iş adamlarından toplayarak ev verilsin" dediğini iddia etti.
Tanıklardan Kameroğlu İnşaat çalışanı Aydın Şahin "Adem Kameroğlu bana bankadan 2 milyon lira çekmemi söyledi. Parayı Necati Özkan’a teslim ettim, Özkan parayı tekrar bizim şirkete yatırdı" dedi.
Heyet başkanı paranın hangi şubeden, kaç seferde çekildiğini ve çekilme amacını sordu. Necati Özkan ise, "Bu zaten bizim anlatımımız. Kameroğlu bunu reddetmişti. Dört dairenin bedeli olarak yatırılmıştır. Ayrıca para bana fiziksel olarak verilmedi, kendileri çekip kendileri yatırdılar" dedi.
11.10 - DAVA BAŞLADI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik davada üçüncü celse, Silivri'de saat 11.10'da başladı.
İBB Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 436 sanığın yargılandığı davanın 102'nci duruşma gününde müştekilerin ve tanıkların beyanları alınacak.
Heyet Başkanı üçüncü celseyi iki hafta içinde bitirmeyi planladıklarını söyledi. Bu hafta tüm tanık ve müştekilerin dinleneceğini haftaya ise tutuklu sanıklardan tahliye taleplerini alacağını belirten Heyet Başkanı, 12 Kasım Perşembe günü ise tutukluluk incelemesi yapılacağını söyledi.





