İşte Ak Partinin seçim takvimi!

İşte Ak Parti'nin seçim takvimi!

AK Parti, YSK’nın yurtdışındaki seçmenlerin bulundukları ülkelerde oy kullanamayacağına ilişkin kararına karşı harekete geçecek.

AK Parti, milletvekili adaylık başvurularını 15 Mart’a kadar kabul edecek. Aday adayları 19-20 Mart tarihlerinde temayül yoklamasına sokulacak ve teşkilatın nabzı tutulacak. Yeniden aday olmak isteyen eski vekillerle ilgili olarak teşkilatların görüşü alınacak. Mevcut vekiller için böyle bir uygulama yapılmayacak. 2009 yerel seçiminde belediye başkanı, il genel meclis üyesi veya belediye meclis üyesi seçilen isimlerin istifa etmelerine izin verilmeyecek. Bu isimler istifa etseler dahi adaylıkları kabul edilmeyecek.

VEKİLLERE KARNE
AK Partili vekillerle ilgili “karne” çalışması da tamamlandı. Milletvekillerinin teşkilata sorulduğu anketin sonuçları Başbakan Erdoğan’ın masasında. Teşkilatın AK Parti milletvekillerine ilişkin görüşlerini yansıtan ankette, Erdoğan’ın aday yapmayı düşündüğü tanınmış simalarla ilgili değerlendirmeler de var. Başbakan, vekilleri değerlendirirken Meclis çalışmalarına devamlılığın yanı sıra bu sonuçları da dikkate alacak.

OY KULLANMA ORANI YÜZDE 10
Son milletvekili seçimlerinde 228 bin, referandumda ise 196 bin gurbetçi gümrük kapılarında oy kullandı. Bu rakam, yurtdışındaki toplam seçmenin 10’da birinden daha az. 155 ülkede yaklaşık 5.5 milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Bunlardan 2 milyon 546 bin 182’si oy kullanma hakkına sahip.

AK PARTİ'NİN SEÇİM TAKVİMİ
Hükümet yurtdışında yaşayan vatandaşların bu ülkelerde kurulacak sandıklarda oy kullanmasına karşı çıkan Yüksek Seçim Kurulu’nun kararına karşılık “Tashih-i karar” istemeye hazırlanıyor.

Hükümet Dışişleri Bakanlığı’nın 13 Aralık 2010 tarihli, “Güvenlik sorunu var. Almanya’daki 1.9 milyon seçmen için 10 bin sandık gerekir. 13 konsolosluk yetmez” raporunun da etkisiyle olumsuz görüş bildiren ve bakanlığın “Almanya’da büyükelçilik ve konsolosluklarda oy kullandırabiliriz. Gerekirse güvenlik görevlisi takviyesi yaparız” şeklindeki ikinci açıklamasına rağmen kararında ısrar eden YSK engelini aşmak için altyapı çalışmalarına hız verdi.

Hükümete göre, YSK’dan yurtdışında oy kullanma vizesi alabilmek için tüm dış temsilciliklere en az bir oy sandığı konması gerekiyor. Dışişleri Bakanlığı ve Yurtdışındaki Türklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı, alt yapıyı kısa sürede tamamlamaya çalışacak. Temsilciliklerde yapılacak seçmen kayıtları bir an önce tamamlanarak Ankarada toplanacak. Daha sonra da YSK’dan, kararını gözden geçirmesi istenecek.

kaynak: haberturk.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler