İşte Vali'nin TIR talimatı!

İşte Vali'nin TIR talimatı!

Hatay’da silah olduğu iddiasıyla jandarma tarafından durdurulan TIR’ın MİT’e ait olduğu ortaya çıktı.

Özel yetkili Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’ın TIR’ın aranması yönündeki emrine karşın Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in TIR’ın bırakılması yönündeki talimatı üzerine araçta arama yapılamadı

Kırıkhan Jandarma Komutanlığı, silah taşıyan bir TIR’ın Reyhanlı’dan Kırıkhan’a gideceği yönünde kendilerine ulaşan ihbar üzerine durumu savcılığa bildirdi. Kırıkhan Cumhuriyet Savclığı, bunun üzerine 06 BR 8860 plakalı TIR’ın durdurulması talimatını verdi. Hatay İl ve Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanlığı timlerinin önceki gün saat 8.00 sularında TIR’ı durdurdu.

Araçta bulunan kişiler MİT görevlisi olduklarını belirterek aracın aranmasına izin vermedi. TIR’da silah olduğu iddiaları üzerine Kırıkhan Cumhuriyet Savcılığı durumu yetkili olan Özel Yetlili Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdi. Adana Yetlili Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman, gelişme üzerine Kırıkhan’a gitti.

hatayvalisilekesiz-talimati-sozcu-resim-011.jpg

Savcı Şişman aracın aranmasını isterken, MİT görevlileri aracın aranmasına izin vermedi. Tartışma ve yetki kavgası yaklaşık iki buçuk saat sürdü. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz imzasıyla Kırıkhan Kaymakamlığı tarafından jandarma timlerine TIR’ın aranmaması yoluna devam etmesi talimatı gönderildi. Savcılık ve Hatay Valiliği arasında kalan Kırıkhan Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kubilay Ayvaz, Hatay Valisi Lekesiz’in yazılı emri üzerine ihbar işlemini durdurdu ve aracın aramasını yapmadan askerleri bölgeden çekti. Araçta bulunan ve MİT görevlisi oldukları belirtilen 3 kişi hakkında ise MİT kanuna göre Başbakanlık’tan izin alınması gerekliliği nedeniyle herhangi bir işlem yapılamadı. Silah taşıdığı belirtilen TIR ise yeniden Reyhanlı’ya döndü. TIR’ın Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye gideceği belirtilirten, bu bölgenin PYD ile El Nusra kontrolünde bulunması, iki grup arasında çatışmaların yaşanması dikkat çekti. 

DUDU: VALİ HESAP VERMELİ 
CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, ise yaşananlara sert tepki gösterdi. Dudu, “TIR’da silah yoksa neden aramasına izin verilmedi? Yetkililer ve vali, hangi hak ve yetkiyle savcılığın ve adli kolluk görevlilerinin görev yapmasını engellemiştir. Bu konu açığa kavuşturulmalıdır. Kanuna aykırı uygulamalara neden olanlar ve vali bunun hesabını vermelidir” dedi. 

CHP MECLİSE TAŞIDI  
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, konuyu meclis gündemine taşıdı. Ediboğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtmasıyla istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti: “TIR’da silahların bulunduğu iddiası ile yetki açısından bilgi verilen Adana Özel Yetkili Mahkemesi Savcısı, gelişme üzerine Kırıkhan’a gelerek, aracın aranmasını isterken, Hatay Valiliği ile MİT görevlilerinin arama yaptırmak istemedikleri doğru mudur? İhbar üzerine başlatılan işlemde aracın Hatay Valiliği’nin yazılı emriyle aranmaması hem Jandarma Komutanı hem de Adana Özel yetkili Savcı’sı tarafından tutanak altına alınmış mıdır? TIR’da olduğu iddia edilen çok sayıda silah, mühimmat ve füze başlığı Suriye’li muhaliflere mi götürülüyordu? MİT ve Hatay Valiliği denetiminde Suriye’ye gönderildiği iddia edilen mühimmat ve füze başlıkları resmi tutanaklar arasına girmiş ise, bu tutanak kayıtları Türkiye’nin başını ağrıtmaz mı?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler