Kadri Korman ve Devrim Gazetesi

İl olmadan önce Kastamonu Sancağı’na bağlı bir yerleşim olan Çankırı'ya, Hacışeyhoğlu (Üçok) Hasan’ın girişimleri ile Vali Cemal Bardakçı döneminde matbaa getirilerek Vilayet Matbaası kurulmuştur. Ardından da, Çankırı’nın ilk gazetesi olan Kengiri Vilayet Gazetesi (1921) haftalık olarak Osmanlıca yayınlanmaya başlanmıştır.

Adının altında salı günleri neşrolur "Vilayetin Resmi Gazetesidir” ibaresi olan gazete, 19 Mayıs 1924 yılında yayınlanan 142. sayısından itibaren "Kangırı" ismini değiştirerek "Çankırı" ismiyle yayınına devam etmiş, vilayetin ismi de bilahare TBMM verilen bir önerge ile (11 Nisan/Haziran 1925)’te Çankırı olarak değiştirilmiştir.

1928 Yılında gerçekleşen harf inkılabından sonra Vilayet Gazetesi Latin harfleri ile yayın hayatına devam etmiştir...

cankiri-gazete-basligi-resim-012.jpg

Ellili yıllar, Çankırı yerel basınının altın yıllarıdır... 

Devrim Gazetesi, Kadri Korman'ın kendi imkanlarıyla kurduğu  Devrim matbaasında 1952 yılında Cumartesi ve Çarşamba günleri çıkartılan tek yaprak bir gazete olarak yayına başlamıştır. 

devrim-cankiri-gazete-resim-012.jpg

1953 Yılında, Taci Gürakan tarafından haftalık gazete olan Halk Yolu yayınlanmıştır. 

Çankırı’da ilk gazete sahibi kadın gazeteci olan Lütfiye Yazan; önce 1954 yılında Çankırı Gazetesi’ni, daha sonra da Demokrat Çankırı Gazetesi’ni kurarak yayınlamıştır. 

Doğruyol Gazetesi, Mustafa Hoşafcıoğlu tarafından 14 Nisan 1956 tarihinde kurulmuş olup, günümüzde de yayın hayatını sürdürmektedir.

"Güneş balçıkla sıvanmaz" alt başlığıyla yayınlanan Güneş Gazetesi ise Mustafa Turcan tarafından 1958 yılında kurulmuştur.

KADRİ KORMAN ve DEVRİM GAZETESİ
Kadri Korman 1913 yılında Çankırı'da dünyaya gelir. Çankırı'nın yerli ve köklü ailelerinden Akmehmet olarak bilinen Mehmet Efendi'nin oğludur.

Mehmet Efendi altın ticaretiyle uğraşır. Çankırı'nın ilk Hacca gidenlerindendir. Çansaati'nin yanındaki konağında ikamet etmiş, bu konak Milli Mücadele yıllarında askerlerimize ev sahipli yapmıştır.

Korman'ın ağabeyi Mehmet Bey, TBMM zabıt katipliği görevinde bulunmuştur. Atatürk'ün Nutuk'unu yazıya geçen 2 kişiden biridir.

Kadri Korman gazeteciliğe çok genç yaşta Ankara'da Ulus Gazetesinde muhabir olarak başlamıştır. 

Ulus gazetesi 14 Eylül 1919'da Ankara'da yayın hayatına başladı. Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'tür. Başlığının altında "Adımız andımızdır" yazar. CHP'nin yayın organı olan Ulus, Aralık 1953'de Demokrat Parti tarafından CHP'nin mal varlıklarına el konulmasıyla kapatılmıştır. 

umit-kadri-korman-resim-012.jpg

Çankırı'da Vilayet Matbaasının mesul müdürü olarak göreve başlayan Korman, Çankırı Vilayet gazetesinin sorumlu müdürü olarak ta 1950 yılına kadar her 2 görevi başarıyla sürdürmüştür. Onun görev yaptığı dönemde, Çankırı Vilayet Matbaasında çok kıymetli kitaplar neşredilmiştir.

1950 yılında kendi isteğiyle Vilayet Matbaasındaki görevini bırakmış, kendi imkanlarıyla DEVRİM Gazetesi ve matbaasını kurmuştur. Bu arada ULUS Gazetesi Çankırı temsilciliğine devam etmiştir.

Devrim Gazetesinin alt başlığında kurşun kalem üzerinde "Siyasi Müstakil Türk Gazetesi" ibaresi yazıyordu. Gazete tek yaprak  başladığı yayın hayatını 60'lı yıllarda 2 yaprak (4 sayfa) olarak sürdürmüş ve günlük olarak çıkmıştır.
İşinde gücünde , ciddi, disiplinli, ketum, saygın ve sıkı Atatürkçü bir şahsiyet olan Kadri Korman; Çankırı CHP teşkilatının muhtelif kademlerindeki aktivitelerinin yanında Çankırı Belediye Meclis üyeliği de yapmıştır.

Rahmetli Kadri Amcayı ilkokul öğrencisi iken öğretmenimiz Zahide Hanımın verdiği ödev nedeniyle ziyaret ederek yardım istemiştim...

Beni çok güzel karşılamış, ödevimi tane tane anlatarak not ettirmiş, öğretmenim çizim yeteneğimden bahsettiği için de bana bir AKBABA mizah dergisi hediye etmişti.

Kadri Korman, kanser tedavisi gördüğü Londra'da 20 Ekim 1974 tarihinde vefat etmiş, Ankara Karşıyaka'da toprağa verilmiştir.

Devrim matbaası, vefat ettikten sonra 1974 yılında satılmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.