Kallavi bir vurgun hikayesi! 100 milyon dolara sat, 48 milyon dolara geri al!

Kallavi bir vurgun hikayesi! 100 milyon dolara sat, 48 milyon dolara geri al!

AKP iktidarıyla yükselişe geçen Kiler Holding, borcuna karşılık bir kısmını 100 milyon dolara Halkbank’a sattığı Sapphire AVM’nin tamamını 48 milyon dolara geri aldı. Sayıştay 2021’de AVM için 78.9 milyon dolar değer biçti.

AKP iktidarının zenginleştirdiği gruplardan biri olan Kiler Holding’in, 2015 yılında borçları karşılığında Halk Bankası’na 100 milyon dolara sattığı Sapphire Alışveriş Merkezi’ni 48 milyon dolara yeniden alması tartışma yarattı. 2021’de Halkbank’a ilişkin hazırlanan Sayıştay raporuna göre ekspertiz değerinin 78.9 milyon dolar olduğu AVM’nin emlak fiyatlarının patladığı bu dönemde ucuza satılarak "kamu bankası eliyle vurgun" yapıldığı belirtiliyor.

AKP’DEN MİLLETVEKİLİ

Bitlis’ten İstanbul’a gelen Kiler ailesi 1983’te ilk şirketini kurdu. 2004 yılında 55 markete sahip olan orta halli bir şirketti. Grubun kurucusu Vahit Kiler’in 2002 yılında AKP’de siyasete soyunmasıyla birlikte grup, yeni sektörlere girerek hızlı bir büyüme kaydetti. Bugün internet sitesinde yer alan bilgilere göre holding, 22 şirkete sahip. Kiler Grubu’nun son üç yılda cirosunu 3.5 kat büyüttüğü belirtilirken TOKİ ve Çevre Bakanlığı ile yaptığı konut projeleri de sürüyor. Bu arada kısa süre önce Ümraniye’deki milyarlık arsada da ihale Kiler’e kalmıştı.

Sapphire ise AVM furyası sırasında 261 metre ile Türkiye’nin en yüksek binası olarak 250 milyon dolara inşa edilmişti. 2015 yılında zora giren ve borçlarını ödeyemeyen grup borçları karşılığında AVM’yi 100 milyon dolara Halkbank’a satmıştı.

Holdingin önceki gün, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı duyuruda Sapphire AVM’yi 905 milyon lira (48.3 milyon dolar) bedelle yeniden satın aldığını duyurması bir kamu bankası olan Halbank’ın zarara uğratıldığı iddialarını gündeme getirdi. AVM’yi 3 yıl sonra 48.3 milyon dolara satın alan Kiler Grubu’nun sattığı binayı yarı fiyatına geri aldığı belirtilerek satışın yeniden gözden geçirilmesi isteniyor.

YARI FİYATINA SATILDI

CHP Milletvekili Özgür Karabat, Sayıştay raporlarında üç yıl öncesi satışa ilişkin bilgileri değerlendirerek şu açıklamayı yaptı:

“Halkbank, toplam 247 bağımsız bölümden oluşan Sapphire’in önce 147 birimini alıyor. Daha sonra Halkbank, 100 birimi de alarak 247 bağımsız bölümün tamamına sahip oluyor. 147 birimi 100 milyon dolara satan Vahit Kiler, 3 yıl sonra 247 birimi 48 milyon dolara almıştır. Neredeyse yarı yarıya ucuza satılması izaha muhtaçtır. Sayıştay raporunda bile 2021’de 78.9 milyon dolar ekspertiz değeri biçilmiştir. Bu ölçekte bir gayrimenkulün satışının 1 milyar TL’nin dahi altında kalmasının mantıklı bir açıklaması yoktur."

SAYIŞTAY DİKKAT ÇEKTİ

Sayıştay’ın Kasım 2022’de yayımlanan 2021 yılıyla ilgili raporuna göre Halkbank’taki Sapphire yönetimi çalışan sayısını düşürürken işçi alacaklarının ödenmesinde tutarsız davrandı. Şirket de yeterince iyi yönetilemedi, örneğin doluluk yüzde 47’de kaldı. Yine raporda şirketin dava safhasında bulunan ticari alacaklarının "128 Şüpheli Ticari Alacaklar" hesabında takip edilmediği tespit edildi ve bu yöntem önerildi. Ayrıca şirketin, 2021 yılı faaliyet raporunun Türk Ticaret Kanunu’nda öngörülen süre içerisinde hazırlanmadığı ve olağan genel kurul toplantısının yapılmadığı da Sayıştay raporlarına yansıyan detaylardan oldu.

HALKBANK'TAN AÇIKLAMA

Halkbank, konuya ilişkin Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklama yaptı. Sapphire AVM ve seyir terasının Kiler Holding'e satışından bankanın herhangi bir zarara uğramadığının savunulduğu açıklama şöyle:

"SÖYLENTİLER, GERÇEĞE AYKIRI, BAĞLAMINDAN KOPUK"

"Bazı medya yayınlarında ve sosyal medya hesaplarında; kamu bankaları tarafından kredi alacağının tahsil ve tasfiyesini sağlamak üzere aralık 2019’da edinilen Safir AVM ve Seyir Terası’yla ilgili olarak; Bankamızın 2021 yılı Sayıştay Raporu’na da atıflar yapılmak suretiyle bahse konu gayrimenkulün ocak 2023’teki Türk lirası satış değerinin güncel cari kurdan yabancı para karşılığının, 2019 yılındaki Türk lirası değerinin o günkü kur baz alınarak hesaplanan yabancı para değerinden düşük olduğuna ve gayrimenkulün yarı fiyatına eski sahiplerine geri satıldığına dair yapılan haber ve söylentiler, gerçeğe aykırı, bağlamından kopuk, kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı ve Bankanın güven ve itibarını sarsıcı niteliktedir.

Varlık borç takasına konu edilen kredi Türk lirası cinsinden olup, gayrimenkuller de Türk lirası cinsinden edinilmiştir. Yabancı para cinsinden kredi tasfiyesi ile yabancı para cinsinden gayrimenkul edinimi söz konusu dahi değildir. Takasa konu kredinin faizler dahil güncel değeri, gayrimenkulün güncel satış değeri ile aynı seviyededir. Güncel satış tutarı, gayrimenkullerin edinim değerinin oldukça üzerindedir. Satış işlemine ilişkin olarak yapılan haber ve söylentilerde; bahse konu gayrimenkullerin adeta yabancı para olarak edinildiği ve yabancı para olarak satıldığı izlenimi ve algısı oluşturulmasının ve ayrıca yıllar içindeki kur değişimleri dikkate alınmadan yabancı para değerlerinin hesaplanmasının gerçeği yansıtmadığı son derece açıktır.

AVM’lerin piyasa değerini, yöresinde bulunan sair gayrimenkullerin fiyat artışları değil, AVM’nin gelecek yıllar dahil müşteri ziyaretçi sayısı, ciro kapasitesi, kiracı sayısı ve mağaza doluluk oranlarındaki artış eğilimi belirlemektedir. Tüm bunlar ve pandemi sonrası gelişmeler, AVM’lerin piyasa değerini ve alıcı taleplerini olumsuz etkiledi.

Gayrimenkuller ilanen satışa çıkarılmış, ilanda kaldığı süre boyunca Bankaya yazılı olarak sadece 3 adet alım teklifi iletilmiştir. Gelen alım tekliflerindeki bedellerin ise, satış ilan bedelinden yüzde 35 ile yüzde 40 oranında daha düşük seviyelerde olduğu görülmüştür. Nihayetinde gayrimenkullerin eski sahibi kredili firma tarafından iletilen alım teklifinin, gayrimenkullerin güncel ekspertiz değeri düzeyinde ve Banka edinim maliyetinin üzerinde olması ile gelen diğer alım teklif bedellerinin oldukça üzerinde bulunması nedeniyle söz konusu teklif, Banka Yönetim Kurulu tarafından uygun bulunarak bahse konu gayrimenkullerin satışı gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, Bankamızın 2021 yılı Sayıştay Raporu’nun hiçbir bölümünde Safir AVM ve Seyir Terası’nın yabancı para değeri ile ilgili olarak herhangi bir tespit yapılmadığı gibi sadece AVM’nin elden çıkarılmasına yönelik öneride bulunulmuş olup Bankamız, öneri doğrultusunda en uygun koşullarda AVM’nin elden çıkarılma işlemini gerçekleştirmiştir.

Detaylı olarak izah edildiği üzere, bahse konu satış nedeniyle herhangi bir Banka zararı oluşmadığı gibi maliyet değerinin üzerinde satış yapılarak Banka alacağının nemalarıyla birlikte tahsil ve tasfiyesi sağlanmıştır. Bankamızda kredi kullandırım işlemleri ile kredi alacağına karşılık edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılması işlemleri, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve Bankamız iç düzenlemeleri uyarınca yerine getirilmektedir. Söz konusu haberler, kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı, hisse değerini etkileyici, Bankamızın güven ve itibarını sarsıcı nitelikte kişisel yaklaşıma ve yorumlara dayalı niteliktedir.

Bankamızın güven ve itibarını sarsacak nitelikte haksız haber ve yorumların yapılması, Bankacılık Kanunu’nun ‘İtibarın Korunması’ başlıklı madde hükümlerine de aykırılık teşkil etmekte olup gerçeği yansıtmayan açıklamalar hakkında her türlü hukuki ve cezai haklarımızı saklı tuttuğumuzu beyan ederiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler