Kar, Balkanlardan giriş yaptı

Kar, Balkanlar'dan giriş yaptı

Marmara'ya kar geldi. Kırklareli beyaza büründü. Sağanak yağış tüm yurtta etkisini sürdürecek. Tekirdağ yolu ise şiddetli yağıştan dolayı kapandı.

Tekirdağ'da gece yarısından itibaren başlayan sağanak yağmur yağışı kent merkezi ve ilçelerini etkisi altına aldı. Ergene ve Çorlu derelerinin taşması sonucu buğday ekili alanlar sular altında kaldı. Hayrabolu'daki Çene Deresi’nin taşması sonucu ise Tekirdağ- Hayrabolu yolu ulaşıma kapandı. 

Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava, Tekirdağ ve Kırklareli'nde etkili oldu. Gece yarısı başlayan yağmur yağışı nedeniyle Tekirdağ’ın Çorlu İlçesindeki Çorlu Deresi taştı. Taşkın nedeniyle köprü araç trafiğine kapatıldı. Dere kenarında bulunan hayvan çiftlikleri ise sel tehlikesine karşı boşaltıldı. Dere yatağında bulunan evlerde oturanlar da sele karşı uyarıldı.

Karatepe mevkiinde, yaklaşık 20 ton hayvan yemi yüklü 22 DL 985 plakalı kamyon suların neden olduğu çökmeler nedeniyle yolda yan yattı. Kamyonda yüklü yem yol dışına savrulurken, kamyon sürücüsü ise kazayı yara almadan atlattı. Çorlu ilçe merkezinde Halit Ziya Uşaklıgil Caddesi ile altyapı çalışmaları devam eden Mustafa Kemal Caddesi, su birikintilerinin çökmelere neden olmasından dolayı geçici olarak trafiğe kapatıldı. Çorlu'da dün geceden bu yana metrekareye 40 kilo yağış düştüğü belirtildi. Hava sıcaklığının 2 dere ölçüldüğü ilçede yağışların gün boyu devam etmesi bekleniyor.

TEKİRDAĞ- HAYRABOLU YOLU KAPALI
Tekirdağ’ın Saray İlçesi’nde son 24 saatte metrekareye düşen 20 kilo yağış nedeniyle Ergene Nehri taştı, 2 bin dönüm buğday ekili alan sular altında kaldı. Hayrabolu İlçesi'nde ise Çene Deresi taştı. Taşkın nedeniyle yolda oluşan su birikintisi Tekirdağ- Hayrabolu yolunu ulaşıma kapattı. Çene Köyü Muhtarı Tuncay İrik, köydeki menfezlerin tıkalı olması ve barajdaki suların bırakılmasından dolayı her yıl köy arazisinin sular altında kaldığını söyledi. Geçen yıl yağmur yağışı nedeniyle köyde 10 günde 3 kez su baskını yaşandığını belirten İrik, “Geçen seneden bu yana değişen bir şey yok, en az yağışlı havalarda bile bu durumla karşı karşıya kalıyoruz. Köy etrafındaki arazilerde su baskınında dolayı her sene 3 bin ile 4 bin dekar ekili alanlara zarar veriyor. Yoğun sulardan dolayı Çene Deresi taştı, yollar trafiğe kapatıldı” dedi.

LÜLEBURGAZ DERESİ'NİN DEBİSİ YÜKSELDİ
Sağanak yağmur yağışı Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’nde de etkili oldu. Dün geceden beri devam eden yağışlar nedeniyle Lüleburgaz Deresinin debisi yükseldi. Taşkın olasılığına karşı belediye ekipleri, kepçe ile derenin üzerindeki köprü ağızlarında biriken ağaç dallarını temizlemeye çalışıyor.

Meteoroolji Müdürlüğü yetkilileri, Tekirdağ’da gün boyu kuvvetli sağanak, Kırklareli’nde ise karla karışık yağmur yağışının beklendiğini bildirdi.

BAZI BÖLGELER “YENİ YILA KARLA GİRECEK
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, hava sıcaklığının yarın Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu'da,Perşembe ve yılın son günü tüm yurtta 6 ila 8 derece azalacağını, yağışların iç ve doğu bölgelerde kar şeklinde olacağını bildirdi.

Çağlar, bugün Marmara ve Ege bölgesinde etkili olan sağanak yağışların, yarın Marmara'nın Doğusu, Ege, Karadeniz ile İç  Anadolu'nun kuzeybatısında Ankara, Çankırı ve Eskişehir çevrelerinde devam edeceğini belirtti. Yarın Bolu, Düzce, Kastamonu, Afyon, Uşak, Kütahya, Bilecik, Eskişehir, Çankırı ve Ankara çevrelerinde görülecek yağışların karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağını ifade eden Çağlar, rüzgarın Marmara ve batı Karadeniz'de kuzeydoğu yönlerden saatte 50 - 70 kilometre hızla kısa süreli fırtına şeklinde eseceğini söyledi.

Mehmet Çağlar, şunları kaydetti: “Hava sıcaklığı yarın Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu'da, perşembe ve yılın son günü cuma tüm yurtta 6 ila 8 derece azalacak. Yağışlar iç ve doğu bölgelerde kar şeklinde olacak. Perşembe günü; Çorum, Amasya, Kırıkkale, Yozgat, Malatya, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Tunceli ve Bingöl'de, cuma günü doğu Anadolu'nun doğusu ile Gümüşhane, Bayburt ve Artvin çevrelerinde görülecek. Yeni yılın ilk günü Doğu Karadeniz ile doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin doğusu yağışlı, diğer bölgelerimiz az bulutlu geçecek.”

Çağlar, beklenen sıcaklık düşüşlerinin sebep olacağı buzlanma, don olayı, gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı ile kar yağışlarının meydana getireceği olumsuz şartlara karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmalarını istedi.

SICAKLIKLAR 6-8 DERECE AZALDI

İstanbul'da hava sıcaklığı düne göre 6-8  derece azalırken, il genelinde görülen sağanağın, akşam saatlerinde etkili olması  bekleniyor.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, il geneli ve çevresinde bugün ve yarın kuvvetli poyraz görüleceğini  söyledi.

Bugün havanın parçalı bulutlu ve yağışlı olacağını ifade eden Yıldırım,  düne göre hava sıcaklığının da 6-8 derece azaldığını bildirdi.

Özellikle akşam saatlerinde il genelinde yağışların etkili olmasının  beklendiğini dile getiren Yıldırım, şu bilgiyi verdi:

“Çarşamba günü hava poyrazla birlikte yağmurlu olacak, en düşük  sıcaklığı 3, en yüksek ise 6 derece bekliyoruz. Perşembe günü havanın bulutlu  geçmesini tahmin ediyoruz. En düşük sıcaklık 3, en yüksek sıcaklık ise 8 derece  öngörülüyor. Cuma günü de az bulutlu olacak. O gün yağış beklemiyoruz. Sıcaklığın  en düşük 1, en yüksek 10 derece olacağı tahmin ediliyor.”

Yılın ilk günü olan cumartesi için İstanbul ve çevresinde yağış  beklemediklerini ifade eden Yıldırım, o gün havanın açık ve az bulutlu olacağını  belirterek, “En düşük sıcaklık 1, en yüksek ise 11 derece olacağını bekliyoruz”  dedi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, İzmir''in batısında bulunan bulut kütlesinin, İzmir''in kuzey kesimleri ile Balıkesir'in batı kıyılarında kuvvetli yağışlara sebep olacağının tahmin edildiğini bildirdi. 

Meteoroloji, vatandaşları ve ilgilileri, kuvvetli yağışların neden olabileceği, ani sel, su baskını, yıldırım gibi olaylara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.  

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların; Çanakkale, İzmir, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Bursa, İstanbul ve Yalova çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (Sel, Su baskını vb.) rüzgarın; Marmara ile Kuzey Ege Kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-70 km/s) olarak esmesi beklendiğinden, başta denizciler olmak üzere yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (çatı uçması, ağaç devrilmesi vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

SİS, BUZLANMA VE DON OLAYI UYARISI
Türkiye'nin iç ve doğu kesimlerinde, sabah ve gece saatlerinde sis beklendiğinden özellikle ulaşımda meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı, doğu kesimlerde sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ulaşımda aksamalar vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor. (Kaynak: hurriyet.com.tr)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler