Karatekin Üniversitesi'nde Rektör Hasan Ayrancı dönemi ile ilgili 4 milyon dolarlık vurgun!

Karatekin Üniversitesi'nde Rektör Hasan Ayrancı dönemi ile ilgili 4 milyon dolarlık vurgun!

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nin eski rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı dönemiyle ilgili olarak Sayıştay raporlarında yer alan bilgiler dudak uçuklattı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nin bir önceki rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı dönemiyle ilgili olarak düzenlenen 'Sayıştay raporları' üniversite bünyesinde 'Döner Sermaye' başlığı altında yaklaşık 4 milyon dolarlık bir vurgunu ortaya çıkardı.

Yayımlanan Sayıştay raporuna göre, Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı dönemiyle ilgili yapılan denetimlerde;

A) Denetim görüşünün dayanağı bulgular
1. Kurumun sosyal güvenlik kurumuna olan faturaya dayalı borçlarının mali tablolarda yer almaması,
2. Nakit teminatların vade ve zamanaşımı takibinin usulüne uygun olarak yapılmaması
3. Sermaye şirketine olan iştirak tutarının mal ve hizmet üreten kuruluşlara yatırılan sermayeler hesabında izlenmemesi

B) Diğer bulgular
1. Yapım işi ihalesinde düzenlenen zeyilnamenin tüm isteklilere duyurulmaması
2. Geçerlilik süresi dolan teminat mektuplarının iade edilmemesi
3. Üniversite mülkiyetindeki taşınmazların 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 51'inci maddesine göre pazarlık usulü ile kiraya verilmesi gibi eksiklikler tespit edilirken, 

'Döner Sermaye' kapsamında yürütülen 'Yabancı uyruklu lisansüstü öğrencilerinin eğitim-öğretim faaliyetlerinde eşgüdümü sağlama projesi"nin işleyişine ve içeriğine ilişkin tespitler 'vurgun tablosu'nu ortaya çıkardı.

Karatekin Üniversitesi'nde yaşanan 'vurgun' ile ilgili olarak Sayıştay raporunda şu ifadeler yeraldı:

"Çankırı Karatekin Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi 2020 yılı hesabının incelenmesi neticesinde;

'Yabancı uyruklu lisansüstü öğrencilerinin eğitim-öğretim faaliyetlerinde eşgüdümü sağlama projesi adı altında 24.09.2018 tarihinden beri bir döner sermaye projesi yürütüldüğü ve projeye dahil olan yabancı uyruklu öğrencilerinden kayıt olduğu lisanüstü programa (tezsiz, tezli ve doktora) göre kişi başı 1.500-5.000 Amerikan Doları arasında değişen tutarlarda döner sermayenin ücret tahsil ettiği, toplanan ücretlerin döner sermaye ek ödemesi olarak projede görev alan kişilere ve idarecilere ücret ve katkı payı olarak ödendiği,

Söz konusu döner sermaye projesi kapsamında yapıllan eğitim faaliyetlerinin, halihazırda üniversitenin akademik ve idari birimlerinin özel bütçe içerisinde öğrenciye mevzuat gereği ücretsiz bir şekilde sunulması gereken faaliyetler kapsamında olduğu,

Üniversiteye kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrencilerden kişi başı alınan yıllık öğrenci katkı payı ücreti tutarı ile döner sermaye projesi kapsamında alınan kişi başı ücret tutarı arasında üniversite özel bütçesi aleyhine bir orantısızlık bulunduğu, tespit edilmiştir."

Sayıştay raporunda, lisansüstü yabancı öğrenci listesinde 2020 yılı sonu itibariyle bin 764 yabancı uyruklu öğrencinin halen kayıtlı bulunduğu ve bin 660 tanesinin proje kapsamında döner sermaye işletmesine para yatırdığı belirtildi. 

Kayıtlı lisansüstü öğrencilerin bin 660 olduğu ve 1.500 ila 5.000 dolar arasında tahsil edilen parayı (ortalama 3.000 dolar olarak hesapladığımızda) ortaya koyduğumuzda karşımıza 4 milyon doları aşan bir rakam çıkmakta!

Yabancı öğrencilerden tahsil edilen ve rakamsal boyutu 4 milyon doları aşan meblağ, 'Döner Sermaye İşletmesi' kapsamı altında başta zamanın Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı olmak üzere yönetim kadrosu tarafından pay edilmiş!

SGK BORÇLARI RAPORLARA VE TABLOLARA YANSITILMAMIŞ

Öte yandan Sayıştay Raporunda ayrıca üniversitenin, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen ve faturalı alacaklar olan emekli ikramiyesi, ölüm yardımı, makam/temsil/görev tazminatları ve diğer ödemelerden kaynaklanan Sosyal Güvenlik Kurumu’na borçlu olduğu ve bu borçların muhasebe kayıtlarında izlenmediği bilgisi de yeralmakta.

Kurumun, mali otomasyon sisteminde bulunan verilerine göre 2020 yılı sonunda gerçekleşmiş, temmuz ve ağustos aylarına ait 186 bin 603 TL tutarında faturalı Sosyal Güvenlik Kurumu borcu olduğu yazıldı. Ödenmesi gereken SGK borcunun kurum tarafından faaliyet raporlarına ve mali tablolara yansıtılmadığına raporda dikkat çekildi.

Raporda, geçerlilik süresi dolan ve iadesi yapılmayan teminat mektuplarının bulunduğu da belirtildi. 2020 yılı sonu itibariyle Alınan Teminat Mektupları Hesabında kayıtlı tutarlardan bir kısmının 2014 ve 2015 yıllarına ait olduğu belirtilen ve toplamda 898 bin 490 TL’sinin süresinin dolmuş olduğu aktarıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
139 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler