Kiev istihbaratı Bucha katliamının baş şüphelisini açıkladı

Kiev istihbaratı Bucha katliamının baş şüphelisini açıkladı

Tüm dünyayı derinden sarsan görüntülerin ortaya çıktığı Bucha kentindeki katliamın baş şüphelisinin 64. Motorlu Piyade Tugayı'nın komutanı Yarbay Azatbek Omurbekov olduğu duyuruldu.

Rusya'nın Ukrayna’yı işgalinin 41’inci gününde, Ukrayna’nın Bucha kenti, katliam iddialarıyla dünya gündeminin merkezine yerleşti. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, ”Bu bi soykırımdır” derken ABD ve Avrupa liderleri, kan donduran görüntüler için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i suçladı ve yargılanması gerektiğini belirtti.

Bucha’daki katliam görüntülerinin ardından Ukrayna istihbaratı harekete geçerken, kan donduran görüntülerin ardındaki ‘Bucha kasabı’ lakaplı kişiyi belirlemek için çalışmalara başladı. Kiev istihbarat kaynakları, bölgeyi işgal eden 64. Motorlu Piyade Tugayı’nın komutanı Yarbay Azatbek Omurbekov’un sivil katliamların arkasında olabileceğini duyurdu.

BELARUS’TA OLDUKLARI BİLİNİYOR

İngiliz Mirror gazetesinde yer alan habere göre, Ukraynalı araştırmacılar Omurbekov'un birliğinin bölgede bulunduğunu kanıtladı.

35. Tüm Rusya Ordusu’nun 64. Motorlu Tüfek Tugayı üyeleri, geçen hafta Bucha’dan çekilerek dün Belarus’un Mazyr kentine varmıştı.

Suspected 'Butcher of Bucha' commander who led Russian forces in massacred town - World News - Mirror Online

Bucha kasabı olarak anılan Azatbek Omurbekov

Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın istihbaratına göre de Bucha’da çaresiz sivillere karşı işlenen ağır savaş suçlarını işlemekle sorumlu Rus birlikleri cepheye geri dönmeye başladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan bir raporda,’64. Tugay’ın Ukrayna topraklarına hızlı bir şekilde geri dönmesinin bir başka amacı bölgedeki tanıkların hızlı bir şekilde ‘yok edilmesi’ iddiası paylaşıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ‘Hayatta kalma şansı olanları düşünüp geri döndüler böylelikle mahkemelerde tanıklık etmelerini imkansız hale getirecekler” dedi.

Bucha'dan korkunç görüntüler… Rusya yalanladı, BM çağrı yaptı - Son dakika dünya haberleri – Sözcü

İstihbarat ayrıca, saflardaki yaygın direnişe rağmen, Rus komutanların, suçların faillerinin herhangi bir istifasını kabul etmeyi reddettiğini ve muhalifleri askeri mahkemeyle tehdit ettiğini ileri sürdü.

Kremlin, tüm bu suçlamaları reddederken, Rus siyasetinden önemli isimler, bu tür iddiaların, Ukrayna ve Batı tarafından Putin’i itibarsızlaştırmak için sahnelendiğini öne sürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler