Mahmut Arslanın ticaret sicil skandalı da ortaya çıktı

Mahmut Arslan'ın ticaret sicil skandalı da ortaya çıktı

Mahmut Arslan'ın GDO'lu prinç yolsuzluğunun ardından bir de Ticaret Sicil skandalı ortaya çıktı.

AK Partili işadamı Mahmut Arslan'ın Mersin Gümrüğü'nde ortaya çıkan GDO'lu prinç yolsuzluğunun ardından bir de Ticaret Sicil skandalı ortaya çıktı.
 
Gazeteport'tan İhsan Demir'in haberine göre, hakkında yürütülen soruşturmada TMK 10. maddesi ile yetkili savcılığın "terörün finansmanı ve önlenmesi çerçevesinde" başlattığı soruşturma kapsamında AK Partili işadamı Mahmut Aslan'ın taşınır taşınmaz bütün mallarına el konduğu halde mahkeme kararını ticaret siciline işlettirmeyip sahibi olduğu Full Pet şirketindeki hisselerin satmaya çalıştığı ortaya çıktı.
 
Aslan'ın Full Pet şirketindeki hisselerini önce Aydın Doğan, ardından Luk Oil ve son olarak da Shell'e satmak istediği ortaya çıktı. Skandalla ilgili Ankara Ticarate Sicil Memurluğunda tutuklamalar oldu.
 
Aydın Doğan'ın 26 Kasım 2012 tarihinde el konulan Full Pet ile Ocak 2013'de masaya oturduğu, satış görüşmelerinin başladığı KAP'a bildirildiği, ancak Aydın Doğan'ın son anda masadan kalkarak bu alışverişten vazgeçtiği belirtildi. Gazeteport'un edindiği bilgilere göre Aydın Doğan'ı uyaran dostları bu skandala karşımasını önledi.
 
Aydın Doğan'ın bu alışverişten vazgeçmesi üzerine Mahmut Aslan'ın yönünü Luk Oil'e çevirdiği en azından depolarını 300 milyon dolara kiralamayı teklif ettiği ancak bu alışverişin de gerçekleşmediği öğrenildi. Mahmut Aslan'ın Full Pet'i son olarak Shell'e satmak istediği hatta satışın gerçekleştiği, ancak ticaret sicile bildirilmesi üzerine skandalın ortaya çıktığı öğrenildi. Mahkeme kararının Ticaret Sicil kayıtlarına işlenmediğinin ortaya çıkması ile görevli memurların tutuklandığı, Shell'in ise Mahmut Aslan'a verdiği parayı geri almak için hukuki süreç başlattığı ileri sürüldü.
 
SİGARA KAÇAKÇILIĞI İLE BAŞLAYAN SORUŞTURMA
Yurtdışından organize olarak Türkiye'ye içki ve sigara sokulduğu yolunda alınan ihbarlar üzerine soruşturma başlatan TMK'nın 10. maddesi ile yetkili Başsavcı vekilliği MASAK ile birlikte yaptığı soruşturma sonucunda sigara ve içki kaçakçılığının Mersin Serbest Bölgesinde faaliyette bulunan European Tobacco A.Ş. tarafından yürütüldüğünü tespit etti. Tespitlere göre Bulgaristan, Almanya, Yunanistan, ve Türkiye'de (European Tobbaco A.Ş. firması tarafından) üretilen sigaraların yasal satışının Kuzey Irak'ta bulunan bir firmaya yapıldığı, bu firmaya satışı yapılan sigaraların ihracaat veya transit geçişinin yapıldığı güzergahtan çıkartılarak Ağrı, Van, Hakkari ve civar illerinde toptan satışının yapılarak araçların gümrükten boş olarak yurtdışına çıkartıldıkları tespit edildi.
 
MERSİN'DEN ERBİL'E UZANAN SORUŞTURMA
European Tobbacco Sigara ve Tütüncülük San. Tic. A.Ş. ile Kar Dış Ticaret Ltd. Şti.isimli şirketlerin MASAK veri tabanında bazı dosyalarda adlarının birlikte geçtiğinin tespiti ile Kar Dış Ticaret Şirketinin Nihat Barzani ve Serdar Barzani'nin ortak olduğu Erbil'de faaliyet gösten Eagle Group isimli firma ile ilişkili olduğu belirlendi.
 
Kar Dış Ticaret Şirketi ortakarından F.M. Rasool ve Al Miran şirketinin Kongra Gel'in Avrupa'daki yan kuruluşları tarafından Irak'ın kuzeyinde faaliyet gösteren örgüt mensuplarına para gönderilmesine aracılık ettikleri tespit edildi.
 
Bu çerçevede başlatılan soruşturmada Kar Dış Ticaret şirketinin ortaklarından F.M Rasool ve AL Miran şirketinin PKK'nın yan kuruluşu Kongra Gel tarafından Irak'ın kuzeyinde faaliyet gösteren örgüt mensuplarına para gönderilmesine aracılık ettikleri belirlendi.
 
ŞİRKETİN GERÇEK SAHİPLERİ BARZANİ AİLESİ
European Tobbaco Sigara Tütüncülük San. Tic. A.Ş.'nin perde arkasında Ghazwan Kh Abdo adlı şahsın olduğu, firmanın Mesut Barzani'nin yeğenleri ile KYB Başbakanı Neçirvan Barzani'nin ortağı olduğu, Nasri Şirketler Grubunun bir şirketi olarak kurulduğu tespit edildi.
 
SORUŞTURMAYLA BİRLİKTE ALELACELE DEVRETTİLER
Soruşturmanın başlaması ile Şirketin Türkiye'de sahibi olarak görülen AK Partili işadamı Mahmut Arslan ve Mehmet Hulusi Kaymaz'ın ortakları arasında bulunduğu European Tobbaco Sigara ve Tütüncülük San. Tic. A.Ş.'deki devrettikleri ortaklık hisselerine el konuldu. 26 Kasım 2012 tarihinde, iki işadamının Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkındaki Kanunun 17. maddesi uyarınca sahibi oldukları bütün şirketlerine, taşınır ve taşınmaz bütün malvarlıklarına el kondu.
 
El koyma kararı ilgili Ticaret Sicil Memurluklarına, bankalara, tapu müdürlüklerine ilgili şirket yönetimlerine bildirilerek el koyma işlemi gerçekleştirildi.
 
SKANDALIN BÜYÜĞÜ TİCARET SİCİLDE
AK Partili işadamı Mahmut Arslan ise Mersin Gümrüğünde patlayan GDO'lu prinç skandalını örtmek için üç AK Partili bakanı devreye soktuğu ileri sürülürken, bir bakanı da devreye sokarak mahkemenin şirket hisselerine el koyma kararını Ticaret Siciline işlettirmediği ortaya çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler