'Makul' şüpheden ilk gözaltı

'Makul' şüpheden ilk gözaltı

'Makul şüphe'den ilk gözaltı Adana’da bir gazeteciye yapıldı...

AK Parti hükümetinin hazırladığı ve gece yarısı Meclis'e sunduğu yeni yargı paketi daha kanunlaşmadan uygulamasına geçildi. Mevcut kanunlarda arama kararı için ‘somut delil’ şartı aranırken yeni hazırlanan taslağa göre arama kararı için ‘makul şüphe’ kavramı devreye giriyor. Taslak kanunlaşmadan ilk uygulaması bu sabah Adana’da gerçekleşti. Gazeteci, yazar Aytekin Gezici, ‘makul şüphe’ ile evi aranarak gözaltına alındı. Avukatı Yusuf Özer, gözaltı ve aramanın atılan bazı tweet'lerle ilgili olduğunu söyledi.

Hükümetin sıkıyönetim dönemlerini anımsatan yeni kanun çıkarma girişimi daha gerçekleşmeden hayata geçirildi. Halen yürürlükteki kanunlara göre vatandaşların ev ve işyerlerinin aranması ile ilgili hakimden karar çıkartabilmek için ‘somut delil’ şartı aranıyor. Ancak Meclis'e sunulan yeni taslağa göre ‘makul şüphe’ duyulması arama kararı için yeterli görülüyor. Taslak yeni yargı paketi içerisinde AK Parti hükümeti tarafından TBMM’ye sunuldu. Ancak kanun çıkmadan ilk uygulaması Adana’da gerçekleşti. Gazeteci, yazar Aytekin Gezici bu sabah makul şüphe oluştuğu gerekçesi ile evi aranarak gözaltına alındı. Gezici, hakkındaki kararı Twitter üzerinden duyurdu. Sulh Ceza Hakimi Sinan Sivri tarafından alınan kararda “Eylem niteliği, mevcut delil durumu ile muhtemel suç eşyalarının ele geçirilmesi yönünde makul şüphesinin bulunduğu kanaatine varılmakla talebin kabulüne karar vermek gerekmiştir” deniliyor. Gezicinin avukatı Yusuf Özel gözaltı ve aramanın müvekkilinin attığı bazı tweet'lerle ilgili olduğunu söyledi. 

Kararda, Aytekin Gezici’nin evinde arama yapılarak; bilgisayar, cep telefonu, harddisk, fotoğraf makinesi, kamera, program, sim kartı, ses ve görüntü depolayan her türlü cihaza el konulmasına izin veriliyor. Sabah saatlerinde evinde arama yapılan Aytekin Gezici, gözaltına alındı. Adli Tıp’ta sağlık kontrolünden geçirilen Gezici, daha sonra Emniyet'e götürüldü. 

YAZDIĞI KİTAP GÖZALTI NEDENİ OLABİLİR
Gözaltına alınan Aytekin Gezici'nin kaleme aldığı "FUAT AVNİ - Firavunun Sarayındaki Musa" isimli bir kitabı var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler