Memura büyükşehir tazminatı geliyor

Memura büyükşehir tazminatı geliyor

İstanbul’a taşınan BDDK personeline 45 bin lira ödenmesi teklifi geri çekildikten sonra AKP memura ‘refah payı’ adı altında ‘büyükşehir tazminatı’ verilmesini tartışıyor.

HAYAT pahalılığının daha net hissedildiği büyükşehirlerde yaşayan memurlara ‘büyükşehir tazminatı’ ödenmesi gündeme geldi. Aralık ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Ankara’dan İstanbul’a taşınan 400 personeli için ‘hayat pahalılığı’ tazminatı ödenmesi düşünülmüş ancak TBMM Genel Kurulu’nda iptal edilmişti. Memur-Sen ise 2023’te gerçekleşen toplu sözleşme sürecinde yüksek kiralardan dolayı büyükşehirlerde yaşayan memurlara ‘büyükşehir tazminatı’ ödenmesini talep etmişti.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre; Kulis bilgilerine göre AKP, 30 büyükşehirde yaşayan kamu görevlilerine ‘refah payı’ adı altında ‘büyükşehir tazminatı’ verilmesini tartışıyor. Büyükşehirlerdeki yaşam koşullarının daha zor olduğu, bu nedenle kamu görevlisine ek tazminat verilmesi düşünülüyor. Ek tazminatın 30 büyükşehirde görev yapanlar için uygulanması planlanıyor. Ancak bu tazminatın ne zaman hayata geçirileceği ve miktarı henüz netlik kazanmadı. AKP’nin 30 Ocak günü açıklayacağı yerel seçim beyannamesinde bu konuya da değinilmesi bekleniyor.

50 BİN LİRAYA DAYANDI

Merkez Bankası’nın verilerine göre Kasım 2023’te, bir önceki yılın aynı ayına kiralar İstanbul’da yüzde 69.2, Ankara’da yüzde 96.3, İzmir’de ise yüzde 76.9 oranında arttı. İstanbul’da 100 metrekare bir konutun ortalama fiyatı kasım itibarıyla 4.4 milyon lirayı aşarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eski Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, Kasım ayında ortalama kiranın 17 bin 111 liraya ulaştığını belirtmişti. İstanbul Planlama Ajansı’nın hesaplamasına göre de 4 kişilik bir ailenin İstanbul’da yaşama maliyeti aralık ayında 49 bin 159 liraya ulaştı.

BDDK DA TALEP ETMİŞTİ

Aralık ayında İstanbul’a taşınan BDDK personeline ‘hayat pahalılığı tazminatı’ ödenmesi gündeme gelmişti. Torba kanun teklifine, İstanbul’a taşınan 400 BDDK personeli için ayda 45 bin liralık ‘hayat pahalılığı’ tazminatı verilmesine yönelik düzenleme eklenmiş ancak bu ödeme diğer kamu görevlilerinin tepkisine neden olmuştu. AKP milletvekilleri Orhan Erdem ve Necmettin Erkan’ın önergesi ile yapılan bu düzenleme, TBMM Genel Kurulu’nda yine AKP’lilerin oylarıyla iptal edilmişti. Böylelikle BDDK personeline ek ödeme yapılmasından vazgeçilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler