'Milli oyuncak için Çankırı'ya organize sanayi kurulmalıdır'

'Milli oyuncak için Çankırı'ya organize sanayi kurulmalıdır'

UNIVERSAL Oyuncak'ın sahibi Çankırılı işadamı bölge için hayati öneme haiz projeyi hayata geçirebilmek için kişisel gayret göstermekte...

İstanbul'da oyuncak sektöründe faaliyet gösteren UNIVERSAL Oyuncak firmasının sahibi Çankırılı işadamı Ender Mıcık "Milli oyuncak için doğduğum topraklar olan Çankırı'ya 'Oyuncak Organize Sanayii' kurulması için başta bölge milletvekillerimiz olmak üzere Ticaret ve Sanayi Odası harekete geçmelidir" dedi.

Ülkemizdeki oyuncak sektörünün önde gelen ithalatçı firmalarından biri olan UNIVERSAL Oyuncak'ın sahibi işadamı Ender Mıcık konuyla ilgili olarak Sözcü18'e yaptığı değerlendirmede "Böylesi bir projenin hayat bulması başta Çankırı insanı olmak üzere bölgeye önemli ekonomik katkılar sağlayacaktır" dedi. Ender Mıcık sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çin seyatimde internetten ülkemizin günlük haber sitelerini de gezinirken yıllardır belli plartformlarda gündeme getirdiğim konunun gecikmiş olmasına rağmen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız sayın Fikri Işık tarafından farkına varılmış olması beni ziyadesiyle heyecanlandırdı.

Çin'de oyuncak imalatçılarının ve dünyadaki ünlü firmaların kendi markaları ile fason ürün yaptırdığı ve zamanla oluşmuş devasa fabrikaların olduğu Shantou bölgesinde ofisimiz olup büyük oğlum orada yaşamakta ve oyuncak yüklemelerini takip etmekte.

Çin'in her konuda rekabetçi güce ulaşmasının sebebi sayın bakanımızın yeni gündeme getirdiği ürün bazlı sanayi bölgelerinin kurulması ve o bölgelere verilen teşviklerle gelişimini sağlamıştır. Çin'de bunu rahatlıkla görebiliyorsunuz her bölge veya il'in uzmanlaştığı imalat sanayi bulunmaktadır.

Bu tür ürün bazlı bölgeler vasıtası ile firmalar rekabetçi güce ulaşıyor ve rekabetten dolayı sürekli inavasyon yaparak kendini yenileyerek yeni ürünleri pazara sunuyorlar. Bu bölgeler 365 gün fuar havasında yurt dışından ziyaretçi çekmektedir.

Bu bölgeler vasıtası ile yan sanayi gelişmekte üreticiler her ürünü üretmek ve için sermaye bağlamaktansa konusun uzmanı olmuş aksam parça üreticilerinden tedarik sağlamakta böylece yeni üreteceği bir ürüne üretim sermayesi olarak ana görseli kendisi projelendirirken diğer parçaları piyasadan sağlama imkanına kavuşmakta.

Örnek verecek olursam; Uzaktan kumandalı araba imalatı yapacak bir firma arabanın görselini kendisi projelendirip burada kullanacağı tekerlek, kumanda gibi parçaları dışarıdan temin ediyor ve bu tedarikçiler de sürekli üretim yaptığı için sürümden para kazanıyorlar.

İş böyle olunca Çin'le koşullarımız aynı olsun biz bir ürünü üretmek için 150.000 TL maliyeti varken Çinli firma ürünün belli parçalarını iç piyasadan tedarik ettiğinden 50.000.-TL'lik yatırım yapıyor bizim yaptığımız 1 ürünlük yatırım parası ile 3 yeni ürün çıkartabiliyor.(kalıp yatırımı gibi)

Bu tip organize bölgeler yan sanayinin gelişimini sağlıyor. Türkiye'deki örnek Bursa otomotiv fabrikalarının o bölgede olması otomotiv yan sanayini geliştirmiştir.

Çin'de bu haberi okuyunca oradaki fabrika sahibi arkadaşlarla paylaştım. Avantajlarını sordular avantajı varsa yatırım yapabileceklerini söylediler.

Şu an Çin'de işçilik ücretleri 500-600 Amerikan doları civarında ve eleman bulamamaktan yakınıyorlar. Sebebi iç piyasalarının canlanması. Şu an ihracattan daha çok iç piyasaya ürün sattıklarını söylüyorlar.

Oyuncak havaleli ve plastik olması sebebi ile lojistiği maliyetli bir ürün ve bundan dolayı ülkemizin konumu itibarı ile üretim için avantajlı bir konumdayız.

Oyuncağın gelişimine bakarsanız 1800'lü yıllarda bu konuda Almanya ve Avrupa peşinde Japonya, Kore, Tayvan ve Çin bu sıralamayı oyuncak müzesinde de rahatça görüyorsunuz.

Bu ülkelerin gelişmesi ve her türlü imalat sektörünün temellerin de oyuncak üretimi ile paralel gitmektedir. Çünkü her şey bir hayalle başlar ve bu hayalin prototifi de oyuncaktır."

Ender Mıcık sözlerini "Sayın Bakanımız Oyuncak OSB'nin Erzurum'a kurulması yönünde çalışmalar olduğuna da işaret etmiş. Ben coğrafi konumu itibariyle Çankırı'ya kurulacak oyuncak osb'nin Erzurum'a kıyasla çok daha ekonomik avantajlar getireceğini düşünüyor ve bu konuyla ilgili olarak başta Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere bölge milletvekillerimizin desteğini talep ediyorum" diyerek tamamladı.

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI NE DEMİŞTİ?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık geride bıraktığımız günlerde, 2015-2018 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'nde de yer verdikleri Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi OSB kurulması çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Konuyla ilgili dünya örneklerini incelediklerini anlatan Işık, sanayide gelişmiş ülkelerin oyuncak sektöründe de geliştiğini gözlemlediklerini söyledi.

Türkiye'nin köklü bir medeniyete sahip olmasına rağmen maalesef milli bir oyuncak karakteri olmadığına işaret eden Işık, "Mesela bir Keloğlan karakterimiz var ama ben hiç bir yerde Keloğlan oyuncağı görmedim. Türk oyuncağı denilince mesela bir de Karagöz ve Hacivat'ı ortaya koyarlar ama bunlar oyuncak değil, bir oyundur. Onun için, kurmayı düşündüğümüz Oyuncak OSB ile kültürümüzü, medeniyetimizi yansıtan, milli oyuncak karakterleri üretmeyi istiyoruz" diye konuşmuştu.

Bakanı Fikri Işık, Erzurum'un Oyuncak OSB için talip olduğunu bildirirken, Tasarım ve Ar-Ge'nin İstanbul'da, Kocaeli'nde veya Ankara'da yapılabileceğini ancak üretimin Erzurum'da rahatlıkla gerçekleştirilebileceğini belirtmiş ve sözlerini "Farklı bir durum olmazsa, Oyuncak OSB'yi Erzurum'da kuracağız" diyerek tamamlamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler