Ortada Adliyemizi geri istiyoruz mitingi

Orta'da "Adliyemizi geri istiyoruz" mitingi

89 yıllık Cumhuriyet tarihinde Orta insanı ilk kez tepkisini miting yaparak ortaya koydu.

Adalet Bakanlığı'nın önerisi HSYK'nın kararı ile Orta Adliyesi'nin kapatılması kararına tepkiler giderek büyüyor.

1 Nisan 1959 tarihinde ilçe olan Orta insanı, Cumhuriyet'in kuruluş tarihi olan 1923 yılından bu yana ilk olarak Orta Adliyesi'nin kapanmasına karşı gösterdiği tepkisini ilçe merkezinde Atatürk heykelinin bulunduğu alanda düzenlenen ve yaklaşık 300 kişinin katıldığı mitingle dile getirdi.

Turan Köroğlu'nun objektifinden
Cumhuriyet Tarihinde ilk Orta mitinginden
görüntüler için - TIKLA

Mitinge katılanlar arasında başta Orta Belediye Başkanı Recep Koçak, Kalfat, Yaylakent ve Gümerdiğin Belediye Başkanları ile Ankara ve İstanbul'dan gelen Ortalılar da vardı.

Orta Adliyesinin kapanacağı söylentisinin çıktığı günlerden başlayarak günümüze kadar olan gelişmelerin sonucu olarak bugün Orta'da toplanan vatandaşlar ellerinde taşıdıkları "Okullarımızı istiyoruz", "Sorumsuz sorumlular istemiyoruz", "Hani hizmet", "Şimdi sıra hangisinde", "% 85 oyun karşılığı bu mu olmalıydı? Orta halkı bunu haketmiyor" yazılı pankartlarla tepkilerini dile getirdiler.

BELEDİYE BAŞKANI RECEP KOÇAK:
KARARI TERSİNE DÖNDÜRÜNCEYE KADAR DEVAM

Düzenlenen mitingde bir konuşma yapan Orta Belediye Başkanı Recep Koçak "Alınan kararla Orta'ya büyük haksızlık yapılmıştır. İlk açıklanan liste daha sonra yapılan baskılarla değiştirilmiştir. Geri dönen 44 adliye içerisinde Orta ilçesinden daha az nüfuslu yerler mevcuttur. Şayet yeterli tepki ve gerekli olan siyasi destek sağlanırsa Orta adliyesinin de kapanmayacağını düşünüyorum. Bölge milletvekilimiz İdris Şahin'le yaptığımız görüşmelerde Başbakan ve Adalet Bakanı ile görüşeceğini belirtmişti. Ancak kendi siyasi çalışmaları yüzünden buna fırsat bulamamış olabilir. Bize deseydi ki 'toplanıp bakana çıkalım' biz onu yapardık. Orta'da yaşayanlar olarak önümüzdeki sorunu çözmek için bizler Ortalı olarak buna baş koyduk. İlçemizle ilgili alınan karardan geri dönülünceye kadar mücadelemize devam edeceğiz. Çünkü tepki gösterenler adliyelerini geri aldılar. Kararın ilk açıklandığında 192 olan sayı bugün itibariyle 102'ye düşmüş durumda." dedi.
 
Başkan Koçak sözlerini "Önümüzdeki hafta ilçemizde şenlik var. Bu şenlikte bugünkünden çok daha fazla sayıda insan bulunacak. Orta insanı tepkisini burada da gösterecek" diyerek tamamladı.
 
AV. ŞÜKRÜ YARIMKAYA: BU MİLLETİN
ZÜBÜK'LERLE İŞİ OLMAZ!
 
Orta ilçesinde düzenlenen mitingin düzenleyicisi Av. Şükrü Yarımkaya da yaptığı konuşmada "İlçemiz 1959 yılında kuruldu. İlçe gelmeden adliye gelmişti. Ancak bugün ilge gitmeden adliyemiz gidiyor" dedi. Avukat Yarımkaya sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bazı insanlar şahsi menfaatlerini milletin menfaatinden üstün tutabilirler. Bu insanlar, kapalı kapılar ardında kendilerine göre hesaplar yapabilir. Bizlerin bugüne kadar böyle bir hesabı olmadı. HSYK'nın aldığı karar sonrası yaşanan gelişmelere baktığımızda 40 tilki ile karşılaştık. Bizler karşılaştığımız 40 tilkinin kuyruğunu birbirine bağlayadak bugün karşınıza çıktık. Adliyelerin kapatılması kararı Sayın Adalet Bakanı'nın önerisi üzerine HSYK tarafından alınan bir kararla gerçekleşti. Bugün her sohbette 'Adalet Bakanı arkadaşımdır' diye söze girenlere sesleniyorum: İşte size meydan, işte size halk! Giden Orta Adliyesi'nin kapatılması kararını düzeltin!"
 
Av. Şükrü Yarımkaya konuşmasında isim vermeden bölge milletvekili Av. İdris Şahin'in konuyla ilgili yaklaşımını eleştirdiği gözlemlendi. Yarımkaya sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Orta'dan giden heyetlere milletvekili 'Adliyeniz gittiyse gidin çobancılık yapın' diyor! Çobancaılığı küçümseyenlere sesleniyorum: Senin peygamberin de çobandı. İnsan gün gelir ticaret yapar gün gelir çobancılık yapar. Bunun yadırganacak bir durum olmadığını düşünüyorum. Ancak bu milletin zübüklerle işi olmaz. Halkımız atın iyisine doru, yiğidin iyisine deli der. Orta Adliyesinin kapatılacağı haberin sonrasında ilçeye geldiler ve 'Biz burada olduğumuz sürece bu adliye kesinlikle gitmeyecek' diyerek vatandaşa umut verdiler. Seçim öncesi ve sonrasında verilen sözler şimdi nerede? İçinde bulunduğumuz sıkıntının temel nedeni; Bu memlekette ekmeden biçenler, etkin olmadığı halde etkinmiş gibi kendisini gösterenler yüzündendir. Orta insanı devletine bugüne kadar saygısızlık yapmamıştır. Orta insanı devletine bağlıdır. Ancak 30 Haziran 2012 Cumartesi Orta için bir milattır. Bundan geriye dönüş de yoktur. Orta adliyesi kapatılmayacaktır. Bunun için gereken mücadele Orta insanı tarafından verilecektir."
 
Öte yandan başta Orta Belediye Başkanı Recep Koçak olmak üzere bazı isimler Salı günü önce Adalet Bakanlığı daha sonra da Başbakanlık önünde bir gösteri daha yapılacağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
15 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler