'Petrol 2024'te 100 dolara kadar yükselebilir'

'Petrol 2024'te 100 dolara kadar yükselebilir'

Goldman Sachs, petrol fiyatlarının önümüzdeki yıl varil başına 100 dolara kadar yükselebileceği uyarısında bulundu.

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, önümüzdeki yıl arz kesintisi risklerine atıfta bulunarak petrolün 2024 yılında 70-100 dolar aralığında işlem görebileceğini öngördü.

Brent ham petrolünün Perşembe günü varil başına 84 dolar civarında işlem gördüğü göz önüne alındığında, bu aralığın tavanı petrol fiyatlarında yüzde 19'a varan bir artış anlamına gelebilir.

Stratejistler bu hafta içinde hazırladığı bir notta, "OPEC'in üretim politikası ve disiplininin 2024'te fiyat patikasını destekleyen kilit faktörler olması muhtemel" dedi.

ORTADOĞUDAKİ GERİLİMLER KORKUTUYOR

Bloğun en büyük üreticileri olan Suudi Arabistan ve Rusya, yıl sonuna kadar sürecek üretim kesintileri taahhüdünde bulunmuştu.

Goldman, Ortadoğu'da çatışmaların tırmanması halinde bu arz kesintilerinin daha da kötüleşebileceğini belirtti.

İran'ın İsrail-Filistin çatışmasına daha fazla dahil olabileceğini belirten stratejistlerin tahminlerine göre, İran'ın ham petrol sevkiyatı için önemli bir geçitleri kapatmaya karar vermesi halinde, bu durum dünya petrol arzının yaklaşık yüzde 20'sini etkileyebilir.

Böyle bir senaryoda ABD, İran ve diğer büyük petrol üreticilerine daha sıkı yaptırımlar uygulayarak arz bolluğunu daha da kötüleştirebilir.

Ancak bu arz kesintilerinin etkisinin sınırlı olması da mümkün.

Ortadoğu, petrol krizinin yaşandığı 1970'ler ve 1980'lere kıyasla dünya petrol arzında daha küçük bir paya sahip. O zamanlar OPEC dünya ham petrol arzının yaklaşık yüzde 55'ini karşılıyordu. Bugün ise yalnızca sadece yüzde 35'ini oluşturuyor.

OYNAKLIK GÖRÜLEBİLİR

Stratejistler son olarak "Bununla birlikte, petrol fiyatları değişkendir ve 2022'de Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcında yaşandığı gibi, sadece aksaklık korkusuyla geçici olarak artabilir" tahmininde bulundu.

Wall Street'teki diğer tahminciler de sektördeki kritik arz eksikliği göz önüne alındığında, uzun vadede petrolde yükseliş olacağını öngörüyor. Goldman Sachs'ın eski emtia şefi de daha önce, arz eksikliğinin emtia fiyatlarını yüksek tutabileceği uyarıda bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler