Şair-Yazar Küçük İskender vefat etti

Şair-Yazar Küçük İskender vefat etti

Çağdaş şiirimizin önde gelen isimlerinden Küçük İskender, hayatını kaybetti.

Geride bıraktığımız yıl ilerlemiş safhadaki kanser hastalığı ile boğuşan ve Bodrum’daki evinde sürdürdüğü tedavisinden olumlu sonuçlar almaya başlayan usta şairden acı haber geldi. Küçük İskender adıyla tanınan, gerçek adı Derman İskender Över olan ünlü şair, 55 yaşında hayata veda etti. Çağdaş şiirimizin önde gelen isimlerinden Küçük İskender’e geçen yılın haziran ayında kanser teşhisi konmuş ve tedavisi sürüyordu. Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavisi süren Küçük İskender gece saatlerinde hastalığa karşı verdiği mücadeleyi kaybetti. Küçük İskender’in ölümü sanat camiası ve hayranlarını yasa boğdu.

Edebiyat dünyasının yakından tanıdığı ismiyle Küçük İskender, şiir, roman, deneme, günlük gibi pek çok edebi türde eserler veren, ilk filmi “Ağır Roman” ile oyunculuğa da adım atan Küçük İskender 2000 yılında Orhon Murat Arıburnu, 2006 yılında Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü'nü kazandı. Küçük İskender, 2014'te Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nü, 2017'de Necatigil Şiir Ödülü'nü almıştı.

ŞAİR-YAZAR KÜÇÜK İSKENDER KİMDİR?
28 Mayıs 1964 İstanbul doğumlu. Asıl adı Derman İskender Över. Grafik sanatçısı Derman Över'in oğlu. Kabataş Erkek Lisesi mezunu. Beş yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, ardından da üç yıl İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünde devam ettiği yüksek öğrenimini tamamlamadı. Bohem bir hayat yaşayarak tezgahtarlık, düzeltmenlik, sokaklarda kartpostal satıcılığı, seslendirme, televizyon için skeç ve senaryo yazarlığı, fotoroman oyunculuğu, reklam ajansında kostümcülük, mizah dergilerinde köşe yazarlığı, resepsiyon memurluğu, barmenlik, meyhane işletmeciliği, erotik dergilerde köşe yazarlığı, televizyonda şiir programları, barlarda sanat söyleşileri, radyolarda programcılık, şarkı sözü yazarlığı gibi çok çeşitli işler yaptı.

İlk şiiri Milliyet Sanat'a İskender Över imzasıyla yayımlandı. Şiir ve yazıları, 1986'dan itibaren Adam Sanat, Göseri, Şiir Atı Öküz, Deli, Sombahar gibi dergilerde yer aldı. 1980'lerde yazılan şiirin içinde ayrıksı kişiliğiyle paralel bir şiir koydu ortaya. Erotik şiirleriyle tanındı. Başta, sözcük oyunlarından şiirini arındırarak sözcüklerin arka planını ön plana çıkaran bir tutum sergiledi. Olduğu gibi görünmekten yana olduğunu vurgulayarak "naif, yani çocuk diliyle pat diye söylemekten" yana şiirler yazdı. Şiiri, çizgisini, modern çağa yönelttiği eleştirilerle uyumsuzluğu ve aykırılığı ile belirledi. Bütün yazı ve şiirlerinde yerleşik ahlâksal değerleri sorguladı. Beş sinema filminde oynadı. Bir Çift Siyah Eldiven ile 2000 Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü'nü aldı. Çalışmalarını İstanbul'da sürdürdü.

"Ben bir imge çapkınıyım. 'Lanetlenmiş bir şair ne yazabilir' varsayımından yola çıkarsak, olsa olsa elde edebileceğimiz sonucun çömeziyim. Duyarlığım konusunda hırçın, yaratıcılık sürecinde çevreye kayıtsız olmamı şiire ve yaşamın paramparçalığına duyduğum saygıda aramalı. Şiir bir yabancılaştırma pratiği yaptırıyor, doğayı asiste ediyor. Yorucu, naif, cömert, ötede, farklı bir şiir rotası benimkisi. Hüzne, ölüme, ironiye seyrediyorum. Şiirim bana tecavüz ediyor nasılsa. Sorarım, böyle bir adamı sokaklara salmak tehlikeli değil mi?" (Küçük İskender)

"Küçük İskender, bir kent şiiri yazmaktadır. Yaşadığı kültürel ortam, en çok kozmopolit değerlerle iç içe var olacaktır. Bu yüzden de, kent hayatının doğurduğu iletişimsizlik ve kaos ortamı şairin şiirine fazlasıyla sinmiştir. Hesap sormaktan çok, saldırıyı hedeflemektedir. Şiirine saldırgan bir duygu sinmektedir. Ana kurumların hemen tümüyle yoğun bir hesaplaşma duygusu yakalanır. Bunlara ek olarak, İskender'in şiirinde, kuru romantizmle, küçük ama aynı zamanda safdil duyarlılıklarla tüm şiirlerinde yoğun bir alay sözkonusudur. Bu alay ruhu, Can Yücel, Cemal Süreya vs.'ye yaklaşırken, bazen tamamen kendine özgü bir müzikaliteyi, bir muhalefet duygusunu ve ilginç şiirsel kurguları beraberinde getirmektedir." (Orhan Kahyaoğlu)

ESERLERİ
ŞİİR: Gözlerim Sığmıyor Yüzüme (1988), Erotika (1991), Yirmi5 April (1994), Periler Ölürken Özür Diler (1994), Güzel Annemin Hayal Gücü (1996), Suzidilâra (1996), Ciddiye Alındığım Kara Parçaları (1997), Papağana Silah Çekme (1998), Gözyaşlarım Nal Sesleri (1999), Cehenneme Gitme Yöntemleri (1999), Bahname (2000), İpucu Bırakma Sanatı (2000), Bir Çift Siyah Deri Eldiven (2001), Klarne (2001), Çürük Et Deposu (2001), Bir Nedeni Yok Yalnızca Öptüm (2002), Siyah Beyaz Denizatları (Toplu Şiirleri 1, 2003), Insectiside (2003), Bir Daha Bana Benzeme Angel! (2004), İskender'i Ben Öldürmedim (2005), Karanlıkta Herkes Biraz Zencidir (2006).

DENEME: 666 (1994), Şiirli Değnek (1995), Pop H'art (1997), Eski Kral Deposu (2002), Made in Hell (2001), Eflatun Sufleler (2002), Rimbaud'ya Akıl Notları (2004), Ortadoğa Hapishanesi (seçme yazılar, 2004), Burç Hikâyeleri (2005).
HİKÂYE: Dedem Beni Korkuttu Hikâyeleri (1992), İkizler Burcu Hikâyeleri (1993), Belden Aşağı Aşk Hikâyeleri (1996), The Kırmızı Başlıklı İstasyon Şefi (1996), Alp Ağrısı (2000), Balık Burcu Hikâyeleri (2000).

GÜNCE: Cangüncem 1984-1993 (1996).

ROMAN: Flu'es (1998), Zaülcenp (2000)
DERLEME: Aşk Şiirleri Kolonisi (2003).

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler