Silivride ortalık karıştı! İZLE

Silivri'de ortalık karıştı! İZLE

Biber gazı duruşma salonuna kadar geldi...

Sanıklara destek olmak amacıyla yüzlerce kişi Silivri Cezaevi önüne gelmeye başladı. Yüzlerce otobüs ve binlerce kişinin Silivri Cezaevi'ne gelecek olması Jandarma'yı da alarma geçirdi. Gelenler bariyerleri yıktı. Polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Ortalık savaş alanına döndü. Duruşma salonunda ise mütalaanın açıklanmasından sonraki ilk duruşmada gergin anlar yaşandı. Bazı avukatların, yetki belgesi ve vekaletname göstermedikleri için duruşma salonuna alınmaması üzerine avukatlarla jandarma görevlileri arasında tartışma çıktı. 

CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de yargılandığı Ergenekon davasının görülmesine Silivri Cezaevi'ndeki Duruşma Salonu'nda devam edilecek. Sanıklara destek olmak amacıyla bir grup Silivri Cezaevi önündeki çadırda beklerken, diğer gruplar da gece saatlerinde Cezaevi önüne gelmeye başladı.
 
Yüzlerce otobüs ve binlerce kişinin Silivri Cezaevi'ne gelecek olması Jandarma'yı da alarma geçirdi.
 
BARİYERLERİ YIKTILAR  
Kalabalığın sayısı her geçen dakika artıyor. Duruşma salonuna yaklaşmak isteyen kalabalık 3 sıra halinde kurulan bariyerlerden 2 sırasını yıktı.  
 
video
 
TEM ve D-100 Bağlantı Yolu'ndan Silivri Cezaevi'ne giriş bariyerlerle kapatıldı. Otobüslerin cezaevi yoluna girmesine izin verilmezken, bariyerler cezaevine yaklaştıkça kademeli olarak arttırıldı. D-100 bağlantı yolundan Silivri Cezaevine girmek isteyen kişiler, Cezaevi'nin TEM girişine yönlendiriliyor.
 
Cezaevi'nin TEM bağlantı yolu jandarma ekipleri tarafından araç geçişlerine kapatılırken, yaya olarak cezaevine gidişlere izin veriliyor. Araçlarını TEM Otoyolu'ndaki güvenlik şeridine çeken grup üyeleri yaklaşık 2 kilometrelik yolu yürüyerek cezaevine ulaşıyor. Yağmura ve soğuğa aldırış etmeden yürüyen grup üyelerinden bazıları battaniyelere sarınarak yürüdü. Mahkeme salonunun nizamiye kapısında robokop kıyafetli askerler bulunuyor.
 
İşçi Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) başta olmak üzere onlarca sivil toplum kuruluşu Silivri'de buluşma çağrısı yapmıştı. "Ergenekon'dan çıkıyoruz, 8 Nisan'da Silivri'ye gidiyoruz" sloganı ile çağrı yapan İP, 41 ilden kiraladığı otobüslerle vatandaşları Silivri'ye götürüyor. İP'lilerin yanı sıra CHP milletvekilleri, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve sanatçılar bugün duruşma salonunun önünde olup, sanıklara destek verecek.
 
İLK DURUŞMADA GERGİNLİK
Ergenekon davasında esas hakkındaki mütalaanın açıklanmasından sonraki ilk duruşmada yine gerginlikler yaşandı. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyesi avukatlar, mahkeme başkanının talimatına rağmen sanık avukatları için ayrılan bölüme oturma konusunda ısrar etti. Basın mensupları, izleyiciler için ayrılan bölüme alınınca ziyaretçi olarak gelen bazı yazarlar duruma tepki gösterdi. Bazı avukatların, yetki belgesi ve vekaletname göstermedikleri için duruşma salonuna alınmaması üzerine avukatlarla jandarma görevlileri arasında tartışma yaşandı.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının önceki oturumunda verilen esas hakkındaki mütalaanın ardından sanıkların savunmalarının alınması beklenen bugünkü 282. duruşma, yaşanan bazı gerginlikler nedeniyle henüz başlayamadı. Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda tutuksuz sanık duruşmaya katılırken, tutuksuz sanıklar içeri alınmadı. Mahkeme heyeti de duruşma salonuna gelmedi.
 
Daha önceki duruşmalarda avukatlara ait bölümde masalarda oturmalarına izin verilen basın mensupları ile milletvekillerinin bu duruşmada izleyi bölümüne alınmaları, izleyici olarak gelen bazı yazarlar tarafından tepki ile karşılandı. Çok sayıda boş yer olmasına rağmen basın mensuplarının masalı bölüme geçmelerine izin verilmezken, durum Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'ye iletildi. Ancak Başkan Özese'nin, duruşmaya çok sayıda avukat katılmasının beklenmesi nedeniyle bu alana da sanık avukatlarının alınacağını belirttiği iletildi. Basın mensuplarının yanı sıra duruşmaya Nur Serter, Umut Oran, Muharrem İnce, Mahmut Tanal, İsa Gök, Ali İhsan Köktürk, Bilhun Tamaylıgil'in de aralarında bulunduğu Cumhuriyet Halk Partili yaklaşık 30 milletvekili de duruşmaya izleyici olarak katıldı.
 
İSTANBUL BAROSU ÜYELERİ JANDARMA İLE TARTIŞTI
Öte yandan, Balyoz davasında duruşma salonunda avukat bölümüne yönetim kurulu üyesi avukatlarla birlikte girerek izinsiz bildiri okuyan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Ergenekon davasında da yer aldı. Yine yönetim kurulu üyeleri ile birlikte avukatlar için ayrılan bölüme oturması üzerine görevliler tarafından izleyici bölümüne geçmesi istenen Kocasakal'ın yerinden kalkmaması dikkat çekti. Bu nedenle de jandarma görevlileri ile Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri arasında tartışma yaşandı.
 
Daha sonra duruşma salonunun bulunduğu binanın giriş kapısında bağıran insanlar ve tartışma sesleri yükseldi. Bu tartışmanın da bazı avukatların duruşma salonuna alınmaması nedeniyle yaşandığı anlaşıldı. Avukatlar, jandarma görevlileri tarafından mahkeme başkanının talimatıyla avukatların sadece avukat kimliği ile içeri girmelerine izin verilmeyeceğini, vekaletname ve yetki belgesi de göstermelerinin istendiğini söyledi. Tartışma uzun süre devam etti. Avukatların, kendilerine engel olan jandarma görevlilerine bağırarak tepki gösterdikleri gözlendi.
 
Bu tartışma sırasında sivil giyimli bir kişinin, X-Ray cihazının diğer tarafından tartışmanın yaşındığı koridor bölümünü kamera ile görüntülediği gözlendi. Avukatlar tarafından tepki gösterilen kişinin, jandarma istihbarat görevlisi olduğu öğrenildi. Görevli, kendisine gösterilen tepki üzerine, görüntü almak için çıktığı sandalyeden aşağı inerek kamerasını kapattı.
 
CHP'DEN AÇIKLAMALAR
Silivri'de görülen Ergenekon Davası duruşmasına katılmak için cezaevine gelenler arasında Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri de yer aldı. Basın mensuplarına açıklamalar yapan Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce davaya tepki gösterdi. İnce "Bu mahkemeler Tayyip Erdoğan'ın mahkemeleridir." dedi. 
 
Umut Oran ise adil bir yargılanma ve bağımsız, tarafsız bir yargı istediklerini söyledi. Toplanan göstericilerin cezaevi önünde olmalarını normal olarak karşıladığını anlatan Oran, yabancı parlamenterlerin de duruşmayı izlemek için geldiklerini ve dünyanın, Türkiye'de hukukun bağımsız, tarafsız çalışmasını beklediğini ifade etti. (Ajanslar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler