Taksimi karıştıran silah sesleri - İZLE

Taksim'i karıştıran silah sesleri - İZLE

İmam Adnan sokakta patlayan silah sesleri...

Günlerdir çalışmalar nedeniyle halka kapalı olan Gezi Parkı, açıldıktan birkaç saat sonra yeniden kapatıldı.
 
Taksim Gezi Parkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yenileme çalışmalarının ardından bugün öğle saatlerinde halka açılmıştı. Ancak birkaç saat açık kalan park yeniden kapatıldı. Önlem alan polis ekipleri parka girişlere izin vermezken, içerde olan vatandaşların da park dışına çıkartılacağı belirtildi. Parka girişlerine izin verilmeyen vatandaşlar ise tepki gösterdi.
 
POLİS MÜDAHALE ETTİ
Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla saat 19.00'da İstiklal Caddesi'nde toplanıp Taksim Meydanına yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Polis, gruba TOMA aracından tazyikli su ve biber gazlı müdahalede bulundu. 
 
Grup, İstiklal Caddesinde Galatasaray'a doğru ve ara sokaklara dağıldı. Bazı göstericiler gözaltına alınırken biber gazından çevrede bulunanlar da etkilendi. 
 
Polis ile göstericiler arasındaki gerginlik İstiklal Caddesi'nde sürüyor.
 
HAVAYA ATEŞ AÇILDI!
İmam Adnan Sokakta kimliği belirlenemeyen bir kişinin havaya birkaç el ateş açıp kaçtığı bildirildi. Bölgede incelemelerde bulunan polis, silahlı kişiyi arıyor.
 
İSTİKLAL CADDESİ'NDE GÖZALTI
Gezi Parkı'na girmek isteyen grup ile polis arasında İstiklal Caddesinde çıkan arbedenin ardından, çok sayıda kişi gözaltına alındı. 
 
Gezi Parkı'nın açılmasının ardından parka girmek isteyen eylemciler, polis engeliyle karşılaştı. Gezi Parkı'nın işgal edileceği bilgisini alan polis, parkta bulunanları dışarı çıkararak Taksim Meydanı'nda güvenlik önlemlerini artırdı. Bu sırada parka girmek isteyen bir grup, polis tarafından uyarıldı. Dağılmayan gruba polis ekipleri TOMA ile tazyikli su sıktı. Ara sokaklara kaçışan eylemciler ile polis arasında çatışmalar devam ederken çok sayıda kişi gözaltına alındı. 
 
Gözaltına alınan eylemciler Taksim'de bekleyen polis otobüslerine götürüldü.
 
TARTIŞMA VE ARDINDAN SİLAH SESLERİ
 
 
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş öğle saatlerde parkta incelemelerde bulunumuştu. İstanbul Valisi Mutlu parkı şöyle konuşmuştu:
 
Düzenlemeleri yerinde görmek için Gezi Parkı'nda inceleme yaptık. Park mükemmel hale getirilmiş, Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bugünden itibaren çalışmalar tamamlandı. Park ve Bahçeler Müdürlüğü'müz gerekli yenilemeleri zaman içinde yapacaktır. Hayırlı olsun.
 
İstanbullular 24 saat parkı gezebilecekler. Parklar halk içindir. Dolayısıyla toplumumuzun bütün kesimlerinin kullanımına açıktır.
 
İFTAR ÇADIRI KURULACAK MI?
Beyoğlu Belediyesi'nin böyle bir çalışması yok ama Ramazan ayına mahsus, iftar saatlerinde bir etkinlik yapılacak. Çadır kurma ve tüm gün burada tutma söz konusu değil.
 
"GÖSTERİ ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİNE MÜSAADE ETMEYİZ"
Halk huzur ve güvenlik içinde parkı kullanamaz ve burası bir gösteri alanına çevrilirse bu halka eziyet olur. Gösteri yapmak isteyen kişiler, bize müracaat ederse bu haklarının kullanımını sağlarım. Ama bir grup "Gezi Parkı'nın bizden başka sahibi yok" diyerek burayı işgal etmeye çalışırsa buna müsaade etmeyiz. Huzursuzluk ve çatışma istemiyoruz. Ramazan Ayı'nın kucaklaşmaya vesile olmasını istiyoruz. Herkes kıymetlidir ve herkes hukuka tabiidir. Kimsenin "ben burada istediğim kadar oturur, parkın kontrolünü ele alırım" demeye hakkı yoktur. Burası bir işgal ve slogan atma alanı değil, istirahat alanıdır. Bunun dışına çıkan gösteri ve yürüyüşlere müsaade etmeyiz. Hukuk dışı gösteri ve yürüyüş çağrısı yapmak da suçtur. Kanunsuz yürüyüş çağrısı yapanların hepsi açıkça suç işlemektedir. Artık buna son verme zamanıdır. Ramazan'ımızı zehir etmeyelim.
 
"MAHKEME KARARI GEZİ PARKI İLE İLGİLİ DEĞİL"
Gezi Parkı'na mahsus mahkemeler tarafından verilmiş bir karar yoktur. Yalnız buradaki imar planı çalışmalarıyla ilgili verilmiş bir karar vardır ama bu direk olarak Gezi Parkı'yla ilgili değildir. Bu konuda yanlış spekülasyonlar yapılıyor. Parkı düzenleme çalışmalarımız devam ediyor.
 
“PARKTA EŞİMLE ÖPÜŞEBİLECEK MİYİM?”
Bir kadın vatandaşın sorduğu ‘parkta eşimle öpüşebilecek miyim?’ şeklindeki soruya Vali Mutlu şöyle cevap verdi:
 
"En çok merak ettiğiniz soru bu mu? Bu sizin gönlünüzden geçen bir şey. Ben size bir şey söyleyeyim. Toplum içerisinde yazılı hukuk kuralları gibi hukukun kaynaklarından biri örf ve geleneklerdir. Ben hukukçuyum. Hukukun kaynakları içinde örf ve gelenekler de vardır. Hakim gerektiğinde hukukun içine yazılı bir kaynak bulamazsa kararlarını örf ve geleneklere göre verir. Bu toplumda sizin bahsettiğiniz şekilde bir yaklaşım varsa ve millet yadırgamıyorsa istediğinizi yapabilirsin.
 
Ama bu milletin örfüyle çelişen konularda dikkatli olmak hepimizi vatandaşlık ve birlikte yaşamak noktasında oluşan saygının da bir gereğidir."
 
Günlerdir Gezi Parkı'nda nöbet tutan polis ekipleri parktan ayrılmaya başladı. Polislerin güneşten korunmak için kullandığı şemsiyeler ile oturduğu sandalyelerin çoğu toplandı. Belediye ekipleri de son temizlik çalışmalarını yapıyor. Polislerin bir bölümü midibüslere binerek parktan ayrıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler