Taraf gazetesine 9 günlük ilan cezası

Taraf gazetesine 9 günlük ilan cezası

Basın İlan Kurumu, Anadolu Ajansı (AA) hakkında yayımlandığı bazı haberlerde, Basın Ahlak Esasları'nı ihlal ettiği gerekçesiyle Taraf gazetesinin 9 gün süreyle resmi ilan ve reklamlarının kesilmesine karar verdi.

Kurum "Bir kamu hizmeti olan gazetecilik, kişisel veya ahlaka aykırı amaç ve çıkarlara alet edilemez ve kamu yararına aykırı bir şekilde kullanılamaz. Haberlerde ve olayların yorumunda gerçeklerden saptırma, çarpıtma veya kısaltma yoluyla amaçlı olarak ayrılınamaz. Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkanları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğuna emin olunmadan yayınlanamaz. Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz, hakaret edilemez, sövülemez, iftira ve haksız isnat yapılamaz" maddelerinin ihlal edildiğine hükmetti. AA, Taraf gazetesi hakkında, 29 Mart ila 9 Nisan arasındaki bazı nüshalarında, AA hakkında gerçeğe aykırı ithamlar ve mesnetsiz iddialar yayınlandığı gerekçesiyle yaptırım kararı verilmesi talebiyle Basın İlan Kurumu'na şikayette bulundu.

'HAKSIZ İSNATLARDA BULUNULDU'
Basın İlan Kurumu'nun kararında, Taraf gazetesinin 31 Mart tarihli nüshasında Hüseyin Özay tarafından kaleme alınan "Moral bozma planı AKP'nın moralini bozdu" başlıklı köşe yazısında, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk hakkında haksız isnatlarda bulunulduğu belirtildi. Kararda, yazıda yer alan ifadelerin, Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı Genel Kurul Kararı'nın, "Bir kamu hizmeti olan gazetecilik, kişisel veya ahlaka aykırı amaç ve çıkarlara alet edilemez ve kamu yararına aykırı bir şekilde kullanılamaz. Haberlerde ve olayların yorumunda gerçeklerden saptırma, çarpıtma veya kısaltma yoluyla amaçlı olarak ayrılınamaz. Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkanları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğuna emin olunmadan yayınlanamaz" hükmünü içeren 1. maddesi ile "Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz, hakaret edilemez, sövülemez, iftira ve haksız isnat yapılamaz" kuralını içeren "I" bendini ihlal ettiği kaydedilerek, bu nedenle Taraf gazetesinin ilan ve reklamlarının bir gün süreyle kesilmesine karar verildiği aktarıldı.

MİLLETİN PARASIYLA AA'LIK YAPIYOR
Kararda, Taraf gazetesinin 4 Nisan 2014 tarihli nüshasının 1. sayfasında "Milletin parasıyla AA'lık yapıyor" ve 5. sayfasında "AA... Müdürüme para dayanmıyor" başlıklarıyla yayımlanan haberlerde, Basın Ahlak Esaslarını ihlali tekerrür ettiğinden 3 gün, 5 Nisan 2014 tarihli nüshasının 1. sayfasındaki "Milli ajansı üstüne alırken yakalandı" ve 5. sayfasındaki "Milli şirketi üstüne yaparken yakalandı" başlıklı haberlerle Basın Ahlak Esaslarını ihlali tekerrür ettiğinden 5 gün olmak üzere 8 gün süre ile ilan ve reklamlarının kesilmesine karar verildiği bildirildi. Basın İlan Kurumu, Taraf gazetesinin toplam 9 gün ilan ve reklamlarını kesilmesine karar verdi.

ZAMAN VE SOL'A BİRER GÜN
Basın İlan Kurumu, Zaman ve Sol gazeteleri hakkında AA'nın yaptığı şikayeti de değerlendirdi. Zaman gazetesinin 31 Mart 2014 tarihli nüshasında yer alan "Seçim sonuçlarına devlet ajansı eliyle müdahale" başlıklı haberin Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı Genel Kurul Kararı'nın 1. maddesinin, "Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz, hakaret edilemez, sövülemez, iftira ve haksız isnat yapılamaz" kuralını içeren "I" bendini ihlal ettiği gerekçesiyle 1 gün resmi ilan ve reklamlarının kesilmesine karar verildi. Sol gazetesinin 31 Mart 2014 tarihli nüshasının birinci ve devamı 12. sayfasında yer bulan "AA seçim yolsuzluklarını sıfırladı" başlığındaki haber nedeniyle 1 gün resmi ilan ve reklamlarının kesilmesi kararlaştırıldı.

SAVUNMA ALIYOR
Basın İlan Kurumu Genel Müdür Vekili Cem Elçin, Basın İlan Kurumu Kanunu'nun "Kurum tarafından o gazete veya dergiye verilecek ilan ve reklamlar, kesinleşen Yönetim Kurulu kararına dayanılarak, Kurum Genel Müdürlüğünce, iki ayı geçmeyecek bir süre ile kesilir" hükmünü içeren 49. maddesini hatırlatarak, kararların, şikayetlerin değerlendirilmesi sonucunda alındığını söyledi. Kararların tebligatın ardından karşı tarafın itiraz etmemesi durumunda uygulanacağını ifade eden Elçin, karşı tarafın en yakın asliye hukuk mahkemesine itiraz hakkı bulunduğunu kaydetti. Şikayetlerde savunmanın alındığını ve kararın değerlendirme sonucunda Yönetim Kurulu tarafından verildiğini belirten Elçin, reklam ve ilan kesme cezalarının 1 gün ile 2 ayı geçmemek üzere verildiğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler