Ömer Lütfi KANBUROĞLU

Ömer Lütfi KANBUROĞLU

Türkler'in göçü...

Türk göçleri, Orta Asya’daki Türk boylarının 6. ve 11. yüzyıllar arasında Avrasya'daki yayılma sürecini ifade eder. Göktürkler 6. yüzyılda Avrasya’ya yayıldılar. Selçuklu Hanedanı 11. yüzyıldan itibaren Anadolu'ya yerleşerek burada kalıcı Türk yerleşimi ve sonunda Anadolu Türklerinin oluşmasını sağladı. Günümüzde ise göçler, entelektüel ve aydın insanların sosyo-ekonomik sıkıntılar sebebi ile ülkeyi terk ettiği bir “beyin göçü” halini aldı.

Bulundukları coğrafyalarda büyük devletler kurmuş olan Türkler neden bu toprakları terk etmek zorunda kaldılar? Bu soruya cevap aramaya çalışırsak, bunu birkaç ana başlık altında toplamak mümkündür.

Öncelikle bu göçler şüphesiz ciddi sebeplere dayanıyordu. Hiçbir kavim veya toplum kendiliğinden, keyif için büyük zorlukları göğüsleyerek yer değiştirmez.

Türk toplumlarının göç hareketlerinin en başında ekonomik sebepler gelmektedir; tarihte insanlar fetih yolu ile bir şey elde edemeyince geçim sıkıntısı başladı, böylece toplu veya ferdi olarak başka topraklara göç etmek zorunda kaldılar.

Bugün farklı mı? Değil...

Göç hareketlerinin bir diğer sebebi iklim değişiklikleridir. Türkler kuraklık sebebiyle Orta Asya'dan kendileri ve büyük sürülerini besleyebilmek için yeni otlaklar aramaya gittiler. Kuraklık tarım ve hayvancılığı etkilemiş, insanlar ve hayvanlar çok zor durumda kalmışlardı.

Bugün farklı mı? Tek fark var; tarım ve hayvancılığı etkileyen kuraklık değil, yanlış ekonomik kararlar…

Bir diğer sebep siyasi baskılar; o yüzyıllarda kendilerine göre kuvvetli olan bazı büyük devletler Türkleri zorla hâkimiyetleri altına almak istemiş, sonuçta bazıları yerlerinde kalırken, diğerleri bağımsız olma isteğiyle çok uzak mesafelere giderek bir devlet kurmak yönüne çaba sarf etmişlerdir.

Bugün farklı olan nedir?

Binlerce insan ülkeden gidiyor, bunların yerine milyonlarca başka insan geliyor.

Gidenler Türk, gelenler Türk değil.

Gidenlerin hepsi beyaz yakalı, yetişmiş, tahsilli kültürlü insanlar; gelenlerin hepsi vasıfsız ve niteliksiz işgücü…

Eminim sıradan bir ilkokul mezunu dahi, 21.yüzyılda yaşadığımız bu yeni Türk göçünün önümüzdeki yıllarda ne gibi bir sonuç doğuracağının analizini yapabilir.

Kim bilir?

Belki de böylesi daha hayırlıdır…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.